21 oktober - week 42 - 2006

zaterdag 21 oktober 2006 18:57

Nog vier en een halve week en het is zover: de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Aan alles merk je dat de verkiezingskoorts behoorlijk aan het oplopen is. Dat hoort erbij, maar het is niet in alles even plezierig. Dat werd ook deze week weer duidelijk. Zo schijnt het er bij bepaalde partijen erbij te horen om voorstellen en uitlatingen van politieke tegenstanders bewust verkeerd te verstaan of te verdraaien. Je zult het maar nodig hebben voor je campagne!

Campagne en kameragenda gingen deze week weer samen. Het is echt ongehoord hoe vol die kameragenda staat. Op deze manier heb ik dat nog nooit eerder meegemaakt. Deze week waren er vergaderingen die om middennacht nog moeten beginnen. Voor een zorgvuldige besluitvorming is dit, zo denk ik, niet goed. Er wacht ons nog zo'n week. Met o.a het beladen debat over de Schipholbrand.

Maandag ben ik naar den Haag gegaan voor o.a. de lancering van de Teleac-serie over burgerschap in het onderwijs. Samen met een aantal andere collega's mocht ik een reactie geven op inleidingen van Mischa de Winter en Zeki Arslan. Ik vind het goed dat scholen aandacht geven aan burgerschap, maar vind wel dat ze daar zelf keuzen in moeten kunnen maken. Dat hebben we in het afgelopen jaar in de Kamer ook afgesproken. Prima, als Teleac de scholen daarbij een handje wil helpen. Ook nog enkele gesprekken gevoerd. 's-Avonds met een omweg via Deventer weer in Zwolle aangekomen. Nog even naar de verjaardag van Jelger, de vriend van mijn zoon Aron.

Dinsdag was een drukke dag. 's Morgens eerst fractievergadering met veel gasten. O.a. oud-ARP-kamerlid Sytse Faber. Hij zal ons de komende weken vaker bezoeken. 's Middags tijdens het vragenuurtje de vorige week reeds aangekondigde aandacht voor het programma Lingo. Joop Atsma haalde de hoon van een deel van de Kamer overzich heen en had daar weinig verweer tegen. Dat kon ook niet anders vanwege de gegeven CDA-steun aan het wetsvoorstel dat de macht over de zenderprogrammering bij de omroepverenigingen heeft weggehaald. CDA-minister Maria van der Hoeven wilde ook van niets weten. In de loop van de week werd overigens duidelijk dat Lingo toch op de buis zal blijven. Eind goed, al goed.

Ik word nog geinterviewd voor een (KRO) televisieprogramma over taboes. Er is ook onderzoek gedaan naar politieke voorkeuren van mensen met bepaalde taboes. Ik reageer o.a. op vragen over dementie, sex voor het huwelijk en de doodstraf. Ik ben benieuwd wat ze van dat programma gaan maken. Merkwaardig overigens dat ze SGP en ChristenUnie weer op één hoop hebben gegooid. Dat doen ze toch ook niet met de SP en GroenLinks? Zegt zoiets ook wat over de kwaliteiten van de onderzoekers en de uitkomst van het onderzoek?

Dinsdagavond een uiterst interessant debat over de nieuwe wet op de parlementaire enquête. Een commissie o.l.v. Klaas de Vries (PvdA) had daarvoor voorstellen ontwikkeld. We vergaderen door tot 23.45 uur. Tja. Ik slaap vannacht in den Haag. Zelfs al had ik naar huis gewild, dan had er geen trein meer gereden.

Voordeel van overnachten in den Haag is dat ik 's morgens op tijd op de fractie kan zijn. Er is nog niemand als ik aankom. Mij wacht opnieuw een drukke dag. Ik ben aanwezig bij een overleg met minister van der Hoeven over speciaal onderwijs en zorg aan leerlingen in het regulier onderwijs. Dit zijn onderwerpen die mij zeer aan het hart gaan. Ik maak duidelijk dat het goed is als reguliere basisscholen zorgleerlingen in hun midden opnemen. Maar dan moeten ze daarvoor wel voldoende gefaciliteerd worden (huisvesting, scholing docenten, zorgbudgetten enz). Speciaal onderwijs zal er echter altijd blijven. Het is een illusie om te denken dat dit straks wel verdwijnen kan. In de nieuwe kabinetsperiode zal dit een belangrijk onderwerp moeten worden voor een nieuw regeerakkoord. Als het nodig en mogelijk is, schrijven we aan deze paragrafen graag aan mee.

Na het uitspreken van mijn tekst snel ik me naar de plenaire vergaderzaal. Daar is de begrotingsbehandeling Economische Zaken reeds begonnen. In mijn termijn vraag ik o.a. aandacht voor een op mijn verzoek door EZ uitgebrachte notitie over RFID. Ik wil daar graag verder overspreken. Ook is er aandacht voor de evaluatie van de winkeltijdenwet. Duidelijk wordt dat er weinig handhaving is. Niet nodig, zegt de VVD. Je gelooft je oren niet. De gestaalde kampioenen in handhaving vinden dat er nu wel een oogje dichtgeknepen mag worden. Dat heb ik ze bij de asielwetgeving nog nooit horen zeggen! CDA en VVD komen er op dit dossier onderling niet uit. Doorschuiven naar de volgende periode, is dan de makkelijke oplossing waarvoor gekozen wordt. Had Balkenende hier geen knopen kunnen doorhakken? Ik verwacht overigens dat er met de PvdA beter zaken te doen is op dit dossier.

Aan het eind van de woensdagmiddag vertrek ik met de trein naar Groningen. Op mij wacht een spreekbeurt in Bedum. Ik zit circa drie uur in de trein. Mooie voorbereidingstijd voor een spreekbeurt en de werkzaamheden van de dag erna. Ik wordt in Groningen opgehaald door een sympathieke ChristenUnie-(steun)fractielid uit Bedum. In Bedum wacht me een volle zaal. Ik krijg al applaus als ik binnenkom. In mijn referaat roep ik het CDA op te stoppen met etikettenplakkerij. Het irriteert mij dat ze ons steeds in de linkse hoek drukken en kort geleden ook in het RD een karikatuur maakten van het gezinsbeleid van de ChristenUnie. Zie ons als een bondgenoot, is mijn boodschap. En over de punten waar we met elkaar verschillen - denk o.a. aan sociale- , milieu en asielbeleid -  voeren we inhoudelijke discussies. Graag zelfs. Ik kan geinteresseerden overigens verwijzen naar de website www.cda-of-christenunie.nl een tweetal voor mij onbekende personen hebben het goede initiatief genomen om programmavergelijkingen tussen CDA en ChristenUnie te maken. Zo hoort het. Op basis van de inhoud tot keuzen komen. Met een mooie CD van Ede Staal en een grote pot met bloemen kom ik tegen 00.00 uur weer in Zwolle aan. Dochterlief staat met onze auto bij het station om mij thuis te brengen. Lief van je, Esther.

Donderdagmorgen weer op tijd naar den haag. Het zijn korte nachten in deze tijd. Door alle drukte heb ik overigens weinig ruimte in mijn hoofd voor herfstdepressies. Het lukt me altijd moeilijk om afscheid te nemen van de zomer. Gelukkig duurt de overgang dit jaar ook wat langer dan we gewoon zijn. Ik weet overigens niet of we daar echt gelukkig mee moeten zijn, maar dit terzijde. Vanmorgen het vervolg van de begrotingsbehandeling EZ. De jonge minister Wijn is aardig op dreef. Op een bepaald moment haalt hij zijn vroegere werkzaamheden er ook nog bij. Alleen zijn vakantiewerkzaamheden ontbraken nog. Het heeft allemaal niet zoveel om het lijf. Dat is ook niet vreemd. Nog ruim vier weken en dit kabinet is demissionair.

Donderdagmiddag buiten de Kamer ook nog een debat over civil society. Samen met drie andere collega's en bedoeld voor het blad Zorg + Welzijn. Leuk om mijn PvdA-collega Gerdi Verbeet enthousiast te horen spreken over de activiteiten van Present. Het is voor mij ook een goed voorbeeld van actief burgerschap. Ik ga na afloop met collega Naima Azough (GL) weer terug naar het kamergebouw. Ons wacht om 21.00 uur nog een korte afronding van het debat over de buitenschoolse kinderopvang. Iets voor 21.00 uur kom ik er echter dat het debat twee uur is doorgeschoven. Dan kan ik niet meer naar huis. En dat is lastig als je geen spullen bij je hebt. Ik besluit daarom de korte afronding maar te laten lopen. Vervelend, maar het is niet anders. Nu ben ik om 23.00 uur thuis i.p.v. 01.00 uur. Dat levert me wat extra slaapuren op en dat is niet verkeerd. Ik ben namelijk erg moe.

Vrijdag voor een deel thuis gewerkt en ook nog een ontmoeting gehad met twee brandweercommandanten. Al enkele jaren houd ik me bezig met de problematiek van de vrijwilligers. Plannen van minister Remkes zetten echter het karakter de vrijwillige brandweer in veel dorpen en steden onder druk. Ik laat me bijpraten door de twee verontruste commandanten en bespreek met hen de procedure van de wetgeving over dit odnerwerp. Hier zullen we de komende weken nog wel iets over horen.

Zaterdag voor een deel aan het debat over de belastingwetgeving gewerkt. Ik heb ook nog contact met medewerker Pieter Grinwis hierover. Pieter gaat volgende week ook nog trouwen. De vervroegde verkiezingen hebben er voor gezorgd dat dit nu niet in een recesweek is. Ik hoop dat zij desondanks toch een fijne trouwdag hebben. Het is Pieter en zijn Suzanne van harte gegund. Een geweldig stel.

Minder geweldig vond ik deze week minister Verdonk en minster Zalm. Het gaat niet zo goed met de VVD op dit moment, maar dat kan toch geen reden zijn om zo verontwaardigd te doen als zij gedaan hebben. Ik heb het over de uitlatingen van Tineke Huizinga. Het bleek nodig dat ze enige toelichting gaf bij haar uitlatingen over de (door anderen!) gemaakte vergelijking tussen uitzettingen van asielzoekers en de Tweede Wereldoorlog. Dat kan gebeuren.  Zowel Verdonk als Zalm wilde daar echter niet naar luisteren.  Het is niet anders. In de komende weken zullen we dergelijke dingen nog wel eens vaker meemaken. Tineke heeft op haar weblog overigens netjes uitgelegd wat er nu precies gebeurd is.

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '21 oktober - week 42 - 2006'

Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:38
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:39
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:40
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:41

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober