-
Begrotingsstaten Onderwijs Cultuur & Wetenschap
Lees verderBij de voorbereiding van deze begrotingsbehandeling las ik de recent verschenen beknopte biografie over de eerste minister van onderwijs, J. Th. de Visser. Enkele parallellen met zijn huidige ambtsopvolger troffen mij: De Visser was een wetenschapper die in de politiek belandde, die pas met wat partijpolitieke horten en stoten zijn uiteindelijke politieke onderdak vond bij de CHU, een man met een groot hart voor het onderwijs die daar in 1918 in het kabinet Ruijs de Beerenbrouck werk van mocht maken en die er na een enthousiaste start als bewindsman al snel achter moest komen dat bezuinigingen op het onderwijs niet populair zijn en een goede onderbouwing behoeven.
-
Begrotingsstaten Asiel & Migratie 2025
Lees verderVandaag behandelen we de begrotingsstaten van het ministerie van Asiel & Migratie. Formeel stellen we volgende week bij de stemmingen enkel de begroting over 2025 vast.
-
Begroting Buitenlanse Handel & Ontwikkelingshulp
Lees verderWe leven in een geopolitiek turbulente tijd. De wereldorde zoals we die kenden staat op losse schroeven. Dan gaat het niet alleen over onze directe veiligheid en de veiligheid van Europa. Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse hulporganisatie USAID wordt ontmanteld, een organisatie die vorig jaar nog 42 procent van alle humanitaire hulp wereldwijd voor zijn rekening nam. Het wegvallen van deze hulp brengt talloze mensenlevens in gevaar. De allerrijkste landen trekken hun handen af van de allerarmste mensen op deze wereld. Dat zal ertoe leiden dat geweld en onderdrukking toenemen.
-
Wet verlenging beslistermijnen in asiel- en nareiszaken
Lees verderHet wetsvoorstel dat we vandaag bespreken, heeft als doel om de druk op de IND en het COA te verlichten door de beslistermijnen in asiel- en nareiszaken te verlengen.
-
Versterking toepassing profijtbeginsel bij de watersysteemheffing
Lees verderVandaag spreken we over de waterschappen. We kunnen trots zijn op onze waterschappen. Al eeuwenlang spelen ze een vitale rol in het waterbeheer in ons land. Onze waterschappen zijn uniek. Al eeuwen hebben we ervaring om met elkaar te polderen: om verschillende, soms tegengestelde belangen met elkaar af te wegen en zo te komen tot een gedragen besluit. Dit is diep in het DNA gaan zitten van onze Nederlandse samenleving en dit moeten we blijven koesteren. Misschien is deze houding van polderen wel actueler dan ooit.
-
Regels omtrent gegevensverwerking in de persoonsgerichte aanpak van radicalisering en terroristische activiteiten
Lees verderToen we in deze Kamer op 11 juni 2024 het wetsvoorstel Gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) bespraken ben ik de bijdrage namens mijn fractie begonnen met erkenning en onderstreping van het belang van het delen van gegevens en het waar mogelijk samen optrekken door overheidsinstanties en andere partners. Consistent als mijn fractie is denken we daar ruim een half jaar later niet anders over en om die reden laat ik een wat bredere inleidende beschouwing achterwege en volsta ik als vertrekpunt voor mijn inbreng met de constatering dat mijn fractie in beginsel positief staat tegenover het wettelijk verankeren en borgen van de gegevensverwerking in casusoverleggen met betrekking tot radicalisering en terroristische activiteiten.
-
Wet beëindiging salderingsregeling
Lees verderHet wetsvoorstel dat we vandaag bespreken, heeft voor mijn fractie en die van het CDA een hoog déja vu-gehalte: tien maanden geleden besprak deze Kamer een vrijwel identiek wetsvoorstel. Ook toen was het de bedoeling om de salderingsregeling te beëindigen, al was toen het plan om dat minder plotsklaps te doen dan nu het geval is. In de tussentijd is de opvatting van beide fracties niet veranderd.
-
Pakket Belastingplan 2025
Lees verderDe fracties van de ChristenUnie en OPNL hebben met belangstelling kennisgenomen van de voorgenomen wetsvoorstellen voor het Pakket Belastingplan 2025. Dit keer zijn het er tien, een stuk minder dan de 17 wetsvoorstellen vorig jaar. Desalniettemin is het wederom een aanzienlijk pakket.
-
Energiewet
Lees verderVoor ons ligt het voorstel voor de nieuwe Energiewet. Naar het oordeel van mijn fractie is het belangrijk dat er een nieuwe wet komt; de huidige Gaswet en Elektriciteitswet van 1998 zijn alweer 26 jaar oud en niet meer up to date. In die 26 jaar is er heel veel gebeurd. Het wetsvoorstel schept een toegankelijk en geactualiseerd ordeningskader, voldoet aan geactualiseerde Europese wet- en regelgeving en geeft tevens antwoord op de noodzakelijke energietransitie om de afgesproken klimaatdoelen te behalen.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 22
- Volgende pagina