14 oktober 2006 - week 41 - 2006

zaterdag 14 oktober 2006 19:45

Ik begin het nieuws van de week met een woordspelletje. Raad het volgende Lingo-woord met 8 letters. Het begint met een G en eindigt op een P. Even nadenken. Tring. De tijd is om. Het antwoord was Goedkoop. Maar Goedjoop rekenen we deze keer ook goed. Het nieuws dat Lingo mogelijk van de buis zou gaan verdwijnen bracht namelijk het altijd naar media-aandacht zoekende en vindende CDA-kamerlid Joop Atsma er toe om daar kamervragen over te stellen. Hij wist daarmee zelfs het journaal te halen. Goed gedaan, Joop. Het is aan de andere kant ook wel wat goedkoop. De Tweede Kamer gaat namelijk niet over de zenderprogrammering. Zeker niet nadat het kabinet Balkenende nog niet zo lang geleden via een wetswijziging de macht daarover heeft neergelegd bij de Raad van Bestuur van de NOS en de zendercoordinatoren. En wie heeft er voor dat wetsvoorstel gestemd? Precies, het CDA met Joop Atsma als woordvoerder. Met het stellen van deze kamervragen heeft hij daarom, wat mij betreft, de rode bal uit de bak gehaald.

Deze week stond voor mij vooral het onderwijsbeleid centraal. Maandag zou ik naar Zeist gaan voor een werkbezoek aan een zogenaamde cluster-4 school (speciaal onderwijs). Omdat ik 's avonds een groot onderwijsdebat in den Haag zou hebben en nog niet klaar was met mijn voorbereidingen had ik dat bezoek afgezegd. Maandagmorgen krijg ik door dat het grote onderwijsdebat van de G4 (Amsterdam, Rotterdam, den Haag en Utrecht) niet door gaat omdat CDA en VVD weigeren de nummer twee van hun kandidatenlijst te sturen. Dat betekent dat de nummer twee van de lijst van de ChristenUnie opeens extra tijd heeft voor zijn voorbereidingen. Wel plezierig. Hoewel, ik was graag met Verhagen en Verdonk in debat gegaan. Naar ik hoop gaat dat de komende weken nog een keer gebeuren.

Dinsdag weer naar den Haag. Uiteraard in de ochtend onze fractievergadering. De kameragenda staat overvol. Het kabinet probeert nog zoveel mogelijk door de Kamer heen te loodsen. Het is voor een fractie met de omvang als de onze nauwelijks meer bij te benen. Er zijn momenten dat je kunt kiezen uit drie debatten op hetzelfde tijdstip. Rustig blijven ademhalen, is mijn devies in deze tijd. Ik doe wat ik kan, maar er zijn grenzen aan wat we aankunnen. Na 22 november wordt dat, naar ik hoop, allemaal anders.

Deze week stond voor mij vooral de onderwijsbegroting centraal. Ik ben kritisch geweest in de richting van minister van der Hoeven. Natuurlijk zijn er zaken goed gegaan in de afgelopen jaren. Zo krijgen scholen steeds meer ruimte voor het maken van eigen keuzen. Ik vind echter de aanpak van het lerarentekort en de grote schooluitval onder de maat blijven. Daar komt bij dat de onderwijsbegroting dit jaar is teruggezakt ten opzichte van 2006. Dat camoufleer je niet door te zeggen dat in de jaren daarvoor de begroting juist gegroeid is. Juist nu de economie aantrekt, hadden we op het gebeid van onderwijs iets van dit kabinet mogen verwachten. Ik vraag minister van der Hoeven of ze soms achteraan heeft gestaan toen minister Zalm de extra gelden die mee zijn gekomen met de aantrekkende economie aan het verdelen was. Van dit soort vragen houdt minister van der Hoeven niet, zo blijkt. Jammer. Als Tweede Kamer hadden we haar graag een extra (begrotings)duwtje gegeven. Nu moeten we na 22 november maar proberen een extra (onderwijs)slag te slaan.

Nu we het toch over onderwijs hebben: deze week is mijn zwager Ad de Bruijne gepromoveerd in Leiden. Fijn voor hem en zijn gezin om na zoveel jaren noeste arbeid de doctortitel in ontvangst te mogen nemen.  Proficiat, Ad. Gelukkig kon ik erbij zijn. Al moest ik er mijn werk wel voor neerleggen. Er zijn momenten dat het werk echt even moet wijken voor andere zaken.

Vrijdag ben ik voor een werkbezoek in Utrecht geweest. Ik heb daar met een aantal (jeugdige) partijgenoten een vmbo-school bezocht: het Deltacollege. In deze stad gaat circa 70% van de leerlingen naar het vmbo.  Heerlijk om je een paar uren onder te dompelen in zo'n school. De school werkt hard en met overtuiging aan een goede onderwijsomgeving en -inhoud voor de leerlingen. Al met al een leerzaam werkbezoek.

Zaterdagmiddag ben ik in Amsterdam om samen met mijn collega's Jan de Vries (CDA), Co Verdaas (PvdA) en Paul de Krom (VVD) commentaar te geven over het nieuws van de week. jawel, we hebben het ook over Lingo. Maar ook over de geschenken- en reisregisters van de Tweede Kamer (Het AD heeft op basis daarvan een artikel geschreven), de aanschaf van de JSF, de migratiepolitiek van minister Verdonk en nog wat onderwerpen. Leuk om een uur lang de week door te nemen.

Als ik aan het eind van de middag thuiskom, ga ik nog een uurtje hardlopen. We moeten wel in conditie blijven de komende tijd. Als ik naar mijn agenda van de komende weken kijk, word ik al moe. Hoe komen we daar doorheen. Het is zo ontzettend veel. En dan ben ik nog niets eens lijsttrekker. Onze lijsttrekker (André Rouvoet) doet het overigens goed. Fijn om te zien dat hij zoveel mogelijkheden krijgt om de ChristenUnie-boodschap uit te dragen. En dat doet hij met overtuiging.

Deze week is ook de van televisie bekende Arie Boomsma gestart met zijn steuncampagne voor de ChristenUnie. Daarvoor is de rap 'Stem Rou' gemaakt. Om deze rap te horen moet u naar www.stemrou.nl surfen. Wat harte aanbevolen. Een ludieke manier om jonge kiezers te interesseren voor de ChristenUnie. Getuige de reacties van jongeren in mijn omgeving (onder andere in mijn eigen huis) is dat goed gelukt.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '14 oktober 2006 - week 41 - 2006'

Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:06
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:09
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:10
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 14:12

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > oktober