De laatste week voor het herfstreces is ingegaan. Nog even een paar dagen volhouden. Zondag heerlijk uitgerust. Vandaag een Nigeriaanse asielzoeker op bezoek gehad. Hij liet merken het fijn te vinden even uit het opvangcentrum weg te zijn. Maandag weer naar Den Haag. ’s-Morgens eerst Tijdelijke Commissie Infrastructuur. Weer een stapje verder. ’s-Middags aan de slag met de begroting Economische Zaken. Er is vandaag veel ophef over het blad ExpresZo dat op scholen verspreid is. Doelstelling van dit blad is om homo-emancipatie te bevorderen. De vraag is of de inhoud van het blad daar een bijdrage aan levert. Er zijn scholen die het blad niet willen verspreiden. Schande, roept o.a. D66. Merkwaardig. Predikt ook D66 (terecht) al niet jarenlang de autonomievergroting en deregulering in het onderwijs. Mogen scholen dan ook zelf uitmaken wat ze uitdelen of niet. Het programma Barend en Witteman (B&W) wil mij in hun uitzending hebben over dit onderwerp. Ondanks herhaaldelijk aandringen heb ik er geen zin in. Ik vind niet dat ik als kamerlid scholen moet gaan vertellen hoe ze met dit onderwerp omgaan. B&W kiest uiteindelijk voor een ander onderwerp en ik zie later op de avond mijn plaatsgenoot Co Verdaas in het programma opduiken. Ook goed.
Dinsdag nemen we tijdens de fractievergadering afscheid van de griffier van de Tweede Kamer, de Beaufort. In plaats van een afscheidsreceptie gaat hij alle fracties en kamerdiensten langs. Met de Beaufort vertrekt er een behoorlijk stuk geheugen uit de Kamer. Hij gaf aan Jongeling nog meegemaakt te hebben. Ik bedoel maar. Aan het eind van de middag begint de begrotingsbehandeling van Economische Zaken. Ik heb voor deze begroting slechts 5 minuten gekregen (in totaal heeft de ChristenUnie 100 minuten voor alle begrotingen). Vorig jaar haalde ik een maximale score binnen met een motie over de Industriebrief en steun aan het Noorden. Wat zal het deze week worden. Ik zet onder meer in op het bestrijden van zwart werken in de bouw (schade 1,8 miljard euro per jaar) en energiebesparingen (gebruikmaken van restwarmte) in de industrie (daar valt zowel uit energie- als financieel oogpunt veel winst te boeken). Beide punten kom ik bij de overige collega’s niet tegen.
Woensdagochtend vergaderen we met minister van der Hoeven over de basisvorming. Ik steun haar plannen om de basisvorming drastisch aan te passen. Al moet hierbij opgemerkt worden dat een deel van de verandering in de praktijk al heeft plaatsgevonden. Ondanks de beeldvorming die hierover is ontstaan is de basisvorming nooit een eenheidsworst geweest. Ik heb nog wel enige zorg over de (financiële) ondersteuning van de veranderingen. ’s-Middags weer verder met Economische Zaken. Brinkhorst doet zijn naam weer eer aan. Hij begint zijn bijdrage met op te merken dat hij niet wil polariseren en daarna gaan alle remmen les. Ik heb weinig behoefte om me hier in te mengen. Dit leidt tot niets. Meer waardering heb ik voor de bijdrage van staatssecretaris van Gennip. Het valt voor haar niet mee om uit de schaduw van Brinkhorst te komen. Aan het begin van de vergadering komt ze me nog een button brengen met de tekst I love Industry erop. In haar 1e termijn geeft ze me alle credits voor de industriebrief. Dat maak je op deze manier niet zo vaak mee. Ik overhandig haar op mijn beurt de circa 2000 handtekeningen van de actie steun aan het Noorden. Ik dien twee moties in. Een (door alle partijen ondertekende) motie om in overleg met de brancheorganisaties in de bouw het zwart werken tegen te gaan. En een motie over energiebesparing (restwarmte) die het ook wel zal halen. Dat kan weer een maximale score worden. Niet slecht. Ik ben tegen middennacht thuis.
Donderdag is het stakingsdag. Ik ga met de auto naar den Haag en kom daar zonder al teveel problemen. ’s-Morgens eerst een door mij gearrangeerd gesprek met de collega’s Eijskes (PvdA), Aasted Madsen (CDA) met vertegenwoordigers uit het speciaal onderwijs. Uiterst leerzaam. Snel naar een procedurevergadering Verkeer en Waterstaat om met collega’s af te spreken hoe we verder gaan met de concessies spoor (zie dagboek van vorige week voor achtergrond). Daarna voorbereiden voor debat schelpdiervisserij van eind van de middag. Een beladen debat vanwege de kokkelvisserij. Veerman komt er uiteindelijk goed uit. Opvallend wel hoe snel CDA en VVD het hoofd in de schoot leggen. Vandaag veel ophef over plannen van de coalitie om het minimumloon aan te pakken. Het leidt aan het eind van de dag nog tot een spoeddebat. Meer dan terecht dat de coalitiepartijen hierop worden aangesproken. Wat een timing, zeg! Komt er net een beetje toenadering tot de sociale partners komen ze met een volgend controversieel onderwerp naar buiten. Daar win je het verloren gegane vertrouwen wel mee terug. De motie van wantrouwen tegen de Geus van PvdA, GroenLinks en SP vind ik overigens ook niet getuigen van veel wijsheid. Hier gaat Bos behoorlijk de fout in. Hij had een breed draagvlak uit de oppositie voor de plannen over pre-pensioen en VUT. Probeer dan dat draagvlak vast te houden, zou je zeggen. Nu ligt de boel weer uit elkaar. Hier had meer in gezeten. Na middennacht pas naar huis. Eddy van Hijum rijdt met me mee. We zijn om 02.00 uur weer in Zwolle. Gaap.
Vrijdag wat post weggewerkt en ’s-Middags nog een gesprek in Amersfoort. Daarna door naar Naarden. Frans Weisglas heeft mij gevraagd namens het parlement de zogenaamde Naardense Bijbel in ontvangst te nemen. Ik ben daar met mensen als Willem Aantjes, burgemeester (en oud-collega) Peter Rehwinkel van Naarden en schrijver Maarten ’t Hart. De vertaler van deze Bijbel (ds. Pieter Oussoren) heeft 32 jaar aan deze vertaling gewerkt. Het is een bijzondere bijeenkomst. Met de Bijbel in de hand weer naar huis. Dat zal Balkenende vandaag ook gedaan hebben. Hij is ontslagen uit het ziekenhuis. Ik hoop voor hem dat hij weer snel aan het werk kan. Er is nogal wat gebeurd tijdens zijn afwezigheid. Het zal niet meevallen om de politieke draad weer op te pakken. Al was het maar vanwege de vraag waar die draad op dit moment te vinden is.
Dit weekend ga ik met vrouw en kinderen ook naar Capelle aan den IJssel, mijn oudelijke woonplaats. Ik zal Balkenende maar met rust laten. Rust heb ik zelf ook nodig. Volgende week herfstreces. Ik zal nog wel wat werken (o.a. een werkbezoek), maar ook proberen wat te genieten van wat vrije tijd.
Reacties op 'week 42 - 2004'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.