week 40 - 2004

zaterdag 02 oktober 2004 17:28

De Algemene Beschouwingen waren niet saai. Ik heb er wel eens meer bij zitten geeuwen. Vanwege het hoge liberale gehalte van dit kabinetsbeleid was Zalm een waardige vervanger van Balkenende. Ik verbaas me er iedere keer weer over (het viel me bij het verhoor van Zalm tijdens de hoorzittingen van de TCI ook al op) dat hij met name in het begin zo nerveus is. Iemand met zoveel ervaringen zou toch wat strakker in zijn velletje kunnen zitten. Hij deed het wel goed. Daarmee bedoel ik te zeggen dat hij wel overeind bleef. Echt in gevaar is hij niet gekomen. Al merkte je enige onzekerheid in de stem en formuleringen bij niet financieel-economische onderwerpen. Dat vind ik niet zo vreemd. Inhoudelijk bleef het een slecht verhaal. De coalitiemotie van ca. 1 miljard werd zeer welwillend benaderd en de oppositieplannen (inclusief die van de ChristenUnie) werden nonchalant van tafel geveegd. Ondanks het feit dat deze plannen op een groot aantal punten beter scoorde dan de regeringsplannen.

Dit was de week van de Algemene Politieke Beschouwingen. Dinsdag en woensdag stonden de fractievoorzitters met elkaar en waarnemend-premier Zalm in de ring. Als eenvoudig kamerlid zit je daarbij en kijk je ernaar. Waar het kan probeer ik mijn fractievoorzitter bij te staan. O.a. met het doorspreken en als het moet aanleveren van teksten, het analyseren van situaties, het verzamelen van handtekeningen onder een in te dienen motie en soms door gewoon even een kopje koffie voor hem achter in de wandelgangen neer te zetten. Zwarte Koffie. André heeft altijd zoetjes in zijn binnenzak zitten. Het is maar dat u het weet.  
 
De Algemene Beschouwingen waren niet saai. Ik heb er wel eens meer bij zitten geeuwen. Vanwege het hoge liberale gehalte van dit kabinetsbeleid was Zalm een waardige vervanger van Balkenende. Ik verbaas me er iedere keer weer over (het viel me bij het verhoor van Zalm tijdens de hoorzittingen van de TCI ook al op) dat hij met name in het begin zo nerveus is. Iemand met zoveel ervaringen zou toch wat strakker in zijn velletje kunnen zitten. Hij deed het wel goed. Daarmee bedoel ik te zeggen dat hij wel overeind bleef. Echt in gevaar is hij niet gekomen. Al merkte je enige onzekerheid in de stem en formuleringen bij niet financieel-economische onderwerpen. Dat vind ik niet zo vreemd. Inhoudelijk bleef het een slecht verhaal. De coalitiemotie van ca. 1 miljard werd zeer welwillend benaderd en de oppositieplannen (inclusief die van de ChristenUnie) werden nonchalant van tafel geveegd. Ondanks het feit dat deze plannen op een groot aantal punten beter scoorde dan de regeringsplannen. Slimme zet overigens van de coalitiefracties om een dergelijke motie in de 1e termijn door Verhagen al in te dienen. Het is de enige slimme daad waar ik Maxime Verhagen (CDA) in deze twee dagen overigens op heb kunnen betrappen. Wat een defensieve bijdrage en opstelling had hij. Hij voelde zich ook voortdurend aangevallen. André vroeg hem naar gemaakte afweging om de film met 20 miljoen te stimuleren. Met dat geld had een kwart van de eigen bijdrage in de thuiszorg voor chronisch zieken en gehandicapten kunnen worden teruggedraaid, nietwaar. Ik geloof dat Verhagen ruim vijf minuten bezig was om duidelijk te maken dat het om een totaalpakket ging, dat ze best iets voor gehandicapten deden en dat het flauw was dat de heer Rouvoet zo’n element eruit haalde. Zelfs toen André al lang op zijn plaats zat bleef hij maar doorpraten. Zeg toch gewoon dat dit het ideetje was van D66, dat de VVD het grijze kenteken heeft gekregen en dat het CDA de sociale elementen van de coalitiemotie heeft weten binnen te halen. Klaar. Maar zo werkt dat niet bij de heer Verhagen. André deed het deze dagen goed. Dat viel meer mensen op. Donderdag had hij een prima stuk in Trouw en vrijdagavond zat hij bij Barend en van Dorp. Uit een door hen gehouden Internet peiling bleek overigens dat 65% van de CDA-stemmers de volgende keer op de ChristenUnie zouden gaan stemmen. Laten we ons door dergelijke peilingen maar niet gek maken. Al zegt het wel iets. Wie het ook goed deed was Wouter Bos. Hij voerde deze dagen echt de oppositie aan. En dat deed hij zeer ontspannen. Wat een verschil met vorig jaar toen hij geen doorrekening van zijn tegenbegroting bij zich had. En Jozias van Aartsen weet zich er altijd wel breed zwaaiend met zijn armen doorheen te slaan. Hij moest zich nu inhouden met Zalm tegenover zich.
 
Heb ik zelf nog iets meer gedaan dan bij de Algemene Beschouwingen zitten. Jazeker. Maandag heb ik weer met de TCI vergaderd (stapje voor stapje naar het eindrapport) en hebben we fractieoverleg gehad. Woensdag ben ik nog een paar uur op de TU-dag in Kampen geweest om bij onze stand te staan. Veel mensen gesproken, vragen beantwoord en ons inkomensplan uitgelegd en uitgedeeld. De reacties waren zeer bemoedigend. Donderdag heb ik de hele dag vergaderd. ‘s-Morgens met staatssecretaris Rutte over het rapport van de commissie Schutte. ’s-Middags met minister van der Hoeven over het Plan van Scholen. Een intensief vergaderdagje. Vrijdag thuisgewerkt (de agenda van volgende week staat al weer overvol). Zaterdag blijf ik in Zwolle. Ik ga niet naar Amsterdam. Op onze plek in het parlement doen we alles om het beleid beter en socialer (dat gaat samen) te krijgen. Ik voel me niet zo thuis bij massademonstraties. Dat zal wel met mijn opvoeding te maken hebben. Al begrijp ik heel goed wat deze mensen bezighoudt. Wie de ChristenUnie deze weken bezig heeft gezien weet dat dit geen loze woorden zijn.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 40 - 2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.