Een dag van (e)moties

donderdag 28 september 2006 23:11

De tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen begint om 10.15 uur met een weerwoord van premier Balkenende. Het belooft een lange dag te worden. Hoe ver gaat de premier in zijn antwoorden, hoeveel ruimte zal hij nemen om vragen te beantwoorden waar hij als CDA-lijsttrekker ook (wellicht een andere) mening over heeft?
Ik pleeg een aantal interrupties. Onder meer over de afschaffing van de overdraagbaarheid van de heffingskorting, zoals het CDA in zijn verkiezingsprogramma voorstaat. Maar het huidige kabinet wil die overdraagbaarheid juist in stand houden. Afschaffing betekent dat gezinnen waarvan een van beide partners werkt er 2000 euro per jaar op achteruitgaan. Ik vraag de minister-president, die een beleid verdedigt waarin het gezin centraal staat, is of hij het met mij eens is dat de afschaffing van de heffingskorting een slecht idee is. Maar Balkenende wil hem niet beantwoorden. “Uw vraag heeft een hoog politiek karakter. Ik ben niet gek!”
Op onze tegenbegroting gaat de ministerpresident slechts kort in. Een deel daarvan zal later aan de orde komen bij de financiële beschouwingen, maar het is toch jammer. Wij zien bijvoorbeeld niets in een verruiming van de kinderopvangtoeslag voor hogere inkomens. Liever besteden wij dat geld aan gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Wij zijn voor gratis schoolboeken voor het voortgezet onderwijs en een gratis ov-jaarkaart voor zestien- en zeventienjarige mbo'ers en hbo'ers. Maar nee, daar krijgen we noch van de premier, noch van het CDA steun voor.
Een kleine selectie van ingediende moties.

- Motie Bos/Rouvoet over het afschaffen van de no-claimregeling in de zorgverzekering per 1 januari 2007. Niet aangenomen, CDA/VVD, en LPF en SGP zijn tegen.
- Motie Bos c.s. over het volledig compenseren van de stijging van de zorgpremie via de zorgtoeslag. Niet aangenomen, CDA/VVD, en LPF en SGP zijn tegen..
- Motie Bos c.s. over een generaal pardon voor asielzoekers en hun kinderen die onder de oude vreemdelingenwet vallen. Niet aangenomen, CDA/VVD, en LPF en SGP zijn tegen.
- Motie Marijnissen/Rouvoet over de bekostiging van schoolboeken. Niet aangenomen
- Motie Marijnissen over het verhogen van de uitkering van volledig arbeidsongeschikten in de WAO. Niet aangenomen.
- Motie Rutte c.s. over verplichte voorschoolse educatie voor kinderen met taalachterstand. (De zogeheten peutertoets – misschien zelfs verplicht!!- voor driejarigen). Aangenomen. ChristenUnie tegen, CDA voor.

Ik dien zelf ook drie moties in.
Een motie voor een toeslag voor jonggehandicapten die langdurig op het sociaal minimum leven: verworpen.
Een motie voor het continueren van de regiegroep Grijs Werkt die zich inzet voor arbeidsparticipatie door ouderen: aangenomen
Het stimuleren van het in dienst nemen van herintreders via een eenmalige afdrachtskorting: verworpen.

Het debat wordt toch nog later dan ik denkt. Om half elf ga ik na weer heel wat (e) moties naar huis.
Dan hoor ik ten slotte nog over het aftreden van mijn oude collega Dick Stellingwerf als voorzitter van de ChristenUnie-fractie in de gemeenteraad van Ede. Hij zou niet zuiver gehandeld hebben in de procedure rond de aanbesteding van WMO-voorzieningen aan thuiszorgorganisaties. Jammer. Heel jammer. Het was een juiste en onvermijdelijke beslissing, maar wel heel pijnlijk. Wanneer je onvoldoende vertrouwen hebt, kun je niet meer functioneren. Ik twijfel echter geen seconde aan de integriteit van de goudeerlijke Dick.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Een dag van (e)moties'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.