8 september - week 36 - 2006

vrijdag 08 september 2006 21:19

Deze week hebben we ons verkiezingsprogramma gepresenteerd. Het resultaat mag er wat mij betreft zijn. Echt ChristenUnie! Zaterdag 30 september zal het congres zich uitspreken over het programma en ook over de kandidatenlijst. Ik hoop op brede steun.

Wekenlang is er gewerkt aan het programma. Daar hebben veel mensen een bijdrage aan geleverd. In mijn weblog een eervolle vermelding voor Jacob Pot en Pieter Grinwis. Zonder anderen daarbij tekort willen doen. De presentatie van ons programma vond plaats in Nieuwspoort. André nam het in ontvangst en gaf een eerste commentaar.

De pers was vooral geinteresseerd in een mogelijke regeringsdeelname van de ChristenUnie. Nu is dat geen onrealistische gedachte in het huidige politieke krachtenveld. Ons standpunt is helder: de ChristenUnie loopt nooit weg voor het nemen van politieke verantwoordelijkheid. Maar laten we het de komende weken vooral hebben over de politieke inhoud en de kiezer de ruimte geven om een keuze te maken. De machtsvraag domineert al veel te veel het politieke debat. Sterker nog, het ondergraaft een goed inhoudelijk politiek debat.

Politieke debatten waren er weer genoeg deze week. Ik had mijn handen er weer vol aan. Dinsdag een heropening van het debat over de zogenaamde switch-over van analoge naar digitale televisie. In tegenstelling tot (ex) staatssecretaris van der Laan heeft minister van der Hoeven er voor gezorgd dat de switch over kan plaatsvinden zonder dat vele duizenden huishoudens op de kosten worden gejaagd en het risico lopen een zwart scherm te krijgen. Helaas blijft ze vasthouden aan de bezuiniging op de publieke omroep die aan de switch over is gekoppeld. Ik vind dat deze bezuiniging ongedaan moet worden gemaakt. Daar voelt de nummer 3 van de CDA-kandidatenlijst niets voor. Ondanks het feit dat in het nieuwe CDA-programma fraaie woorden staan over financiële steun voor de publieke omroep. Het debat eindigt nog in een staaltje power play van de minister. Als de Kamer de bezuiniging ongedaan maakt, gaat de deal rond de switch over niet door. Ik moet dat nog zien.

Woensdagavond en donderdagochtend mocht ik in debat met minister Nicolaï over het zogenaamde burgerservicenummer (vervangt het sofinummer). In mijn bijdrage vraag ik aandacht voor de privacyaspecten die daaraan vast zitten. Dat komt niet goed uit de verf in dit wetsvoorstel. Met Boris van der Ham (D66) heb ik daarom 4 amendementen ingediend. Ook vraag ik een motie om een onderzoek naar de aard en omvang van gewetensbezwaarden tegen de nieuwe identificatiemethoden die nu opgang doen (waaronder het biometrisch paspoort). Deze motie wordt mede ondertekend door PvdA, D66 en de groep van Oudenallen (ja, ja, deze dame is bijna permanent in de plenaire vergaderzaal te vinden i.t.t. alle andere afsplitsingen die we nauwelijks zien). Tot mijn verbazing wil het CDA niet meetekenen en begint hun woordvoerder moeilijk te doen als de minister het oordeel over de motie aan de Kamer laat. Niet te geloven. Je blijft je verbazen in den Haag.

Donderdag ook nog een debat over de nieuwe pachtwet. Het kan niet op. En wij maar denken dat dit rompkabinet terughoudend zou regeren tot de verkiezingen. Het debazt wordt nog onderbroken voor een spoeddebatje over een radicale iman die naar Nederland zou komen en daar uiteindelijk al blijkt te zijn.

Radicaal was deze week ook collega van Schijndel (VVD). Via een ingezonden artikel in de Volkskrant probeerde hij woensdagmorgen Mark Rutte onder druk te zetten. Het resultaat was dat hij woensdagmiddag om 16.00 uur buiten de fractie werd gezet. Exit van Schijndel. Al zal hij nog tot eind november in de Kamer blijven zitten. Nog even en we hebben een vak vol afsplitsingen! Ik heb in het afgelopen jaar een aantal malen met van Schijndel te maken gehad. Vanaf het begin is hij een risicofactor voor de VVD geweest. Bij de VVD geldt overigens op dit moment: hoe meer herrie in de tent, hoe hoger in de peilingen. Voor hen is het dus te hopen dat er de komende weken nog een paar kandidaten opstappen. We volgen het met belangstelling.

Rumoer was er deze week ook over het uitlekken van het rapport over Schiphol. Als dit de inhoud wordt, dan mag het kabinet de borst nat maken. Zoals het er nu naar uitziet zal het officiële rapport er nu snel komen. Volgende week zal er een debat komen over de geheime CIA-gevangenissen. Dit is zeer ernstig. Nederland/Europa zal zich zwaar gepakt voelen na deze onthulling van president Bush.   

Deze week ook nog een aantal gesprekken gevoerd. Onder meer met staatssecretaris Bruno Bruins (een kennismakingsgesprek met deze kersverse staatssecretaris van OCenW) en Maarten Westerduin (directeur van de Pabo van Hogeschool Windesheim, Zwolle). En dinsdag in de trein met Esmé Wiegman, nummer 7 op onze kandidatenlijst. Zij was een dag te gast bij de fractie. Maandagavond ben ik nog aanwezig geweest bij een diner dat werd aangeboden door de provincie Overijssel. Onze minister-president was daar ook te gast. Balkenende verraste vriend en vijand met ruim een kwartier studentencabaret.  Ik weet nog steeds niet wat ik ervan moet denken.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '8 september - week 36 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.