Week 44 - 2003

vrijdag 31 oktober 2003 19:46

Met een aantal wethouders, burgemeester en raads/steunfractieleden nemen we de nota van minister de Graaf door. Het levert mij bouwstenen op voor het overleg in de Kamer van 10/12. Snel met de trein naar Zwolle. Ik ben uitgenodigd om bij de afsluiting van het grote Zwolse stadsdebat commentaar te geven op het eindrapport dat burgemeester Meijer overhandigd krijgt. Leuk om te doen. Ruim 7 1/2 jaar was ik met veel plezier raadslid in Zwolle.

Zondag 26 oktober

De zomertijd is voorbij. We kunnen een uurtje langer slapen. Dat kan ik wel gebruiken. Na de morgenkerkdienst gaan we naar Waddinxveen op familiebezoek. Gezellig. In de loop van de middag weer naar Zwolle.
's-Avonds een avond van even helemaal niets. Met radio Zwolle op de achtergrond. Relax.

Maandag 27 oktober

Ik heb afspraken afgezegd om te kunnen werken. Dat is hard nodig met de agenda van deze week. Mijn medewerkers staan ook op scherp. Er moet echt veel gebeuren. Ik rond mijn bijdrage voor de Tweede Fase af en werk aan de LNV-begroting. Aan het eind van de middag een gesprek met de voorzitter (oud-directeur Wehkamp) van Sociaal-Economisch Forum (SEF) van de gemeente Zwolle. Ik ben gevraagd deel te nemen aan dit illustere adviesgezelschap als vervanger van Theo Rietkerk. Ik besluit hier op in te gaan. Voor mijn EZ-portefeuille is dit niet slecht en ik blijf feeling houden met mijn woonplaats. 's-Avonds nog even de hardloopschoenen aan. Ook komt onze nieuwe wijkouderling op kennismakingsbezoek. Fractiegenoot Tineke is vandaag vertrokken naar Irak voor een werkbezoek.

Dinsdag 28 oktober

Naar den Haag. 's-Morgens fractievergadering. Daarna eten en een gesprek met de directeur en bestuursleden van Edventure (schoolbegeleiding). Ik heb voor dit gesprek ook mijn collega-woordvoerders uitgenodigd. De minister wil de gelden voor de schoolbegeleidingsdiensten naar de scholen decentraliseren (daar ben ik ook voor), zonder een fatsoenlijke overgangsregeling (daar ben ik zeer op tegen). Nu maar hopen dat we bij de begrotingsbehandeling verder zullen komen. Na het vragenuurtje en de stemmingen (mijn motie mbt de bedrijfsovername door jonge boeren wordt unaniem aangenomen, waarvan acte) ga ik naar het C2000-overleg met minister Remkes. C2000 was voor het reces nog een beladen onderwerp. Voor de spitters (zie mijn laatste dagboekaflevering voor de zomervakantie). C2000 heeft te maken met de afstemming tussen de meldkamers van politie, ambulance en brandweer. We vergaderen tot 18.00 uur. Ik werk vanavond in de Kamer aan mijn tekst voor debegrotingsbehandeling LNV. (Tijdelijk)medewerker Pieter Grinwis heeft prima aanzetten daartoe gegegeven. Ik kort de teksten in en maak het me eigen. André is druk met de Justitie-begroting. Ik eet nog met hem (en Cees van der Staaij + iemand uit het gevangeniswezen waar ik de naam even van vergeten ben). Ik ben redelijk vroeg op mijn logeeradres. Lig dus op tijd op bed. Kan ik een lange nacht maken. Wat energie opdoen voor de drukke dagen die nog zullen volgen.

Woensdag 29 oktober

Om 09.30 uur ben ik - samen met stadsgenoot Eddy van Hijum (CDA) en Cees van der Staaij (SGP) bij de aanbieding van de CD Delft Nu. Een CD met spoorgeluiden. Delft wil de toegezegde tunnel hebben, die nu weer van de lijst verdwenen is. Daar zullen we de komende weken verder overspreken met de minister. Merkwaardig dat er zo weinig collega's bij de aanbieding zijn. Om 10.15 uur begint de behandeling van de landbouwbegroting (1e termijn Kamer). Ik ben er klaar voor. Het is wel een lange zit. Ik ben pas na de middaglunch aan de beurt. In mijn bijdrage sta ik o.a. stil bij de positie van jonge boeren, eerlijke prijzen voor boeren (extra urgent geworden door de prijzenoorlog) en plattelandsontwikkeling. Ik heb 8 minuten voor de totale begroting. Dat betekent dat we goed de hoofdlijnen in de gaten moeten houden. Zo kan een nadeel (weinig spreektijd) ook weer een voordeel zijn. Bijna direct na de afronding van de 1e termijn van de LNV-begroting spoed ik me naar het algemeen overleg over de Tweede Fase. Ruim 3 1/2 spreekt de kamer met elkaar en de minister over de plannen voor de bovenbouw havo/vwo. Ik ben redelijk kritisch over de plannen. Het zijn meer rekenkundige execities, dan dat er een onderwijskundige onderbouwing onder schuil gaat, is mijn taxatie. Ik maak me o.a. sterk voor het vak ANW in de havo en een betere invulling van de natuur-profielen. De minister doet een voorstel om tegenstellingen te overbruggen. Daar zullen we over enige tijd verder over spreken. Vanavond ga ik naar huis. Ik wil Marjette en de kinderen weer even zien en vasthouden.

Donderdag 30 oktober

Ik heb geluk vandaag. Als ik op het station ben, dendert net de vorige intercity met vertraging binnen. Ik kan direct instappen. Zo kom ik vroeger dan verwacht in Den Haag aan. Ik zit het overgrote deel van de dag vast in de plenaire zaal bij de behandeling van de begroting LNV. Veerman verdedigd met verve zijn begroting. Ik weet hem wel zover te krijgen dat hij (niet overenthousiast moet ik zeggen) aan geeft verder te zullen bestuderen welke mogelijkheden er zijn om te stimuleren dat de boeren eerlijke prijzen voor hun producten krijgen. Nu zijn de verschillen tussen de prijs die boeren krijgen en de prijs in de supermarkten vaak wel heel erg groot. Ook bij producten die weinig verdere verwerking vragen. Door de prijzenoorlog staat dit nog meer op scherp. Een door mij ingediende en door bijna heel de Kamer ondertekende motie (minus VVD) trek ik weer in na zijn toezegging. Gert Schutte heeft me geleerd op te passen met overbodige moties. En als de minister de motie wil uitvoeren, is het niet meer nodig erover te stemmen. Aan het eind van de middag ben ik bij een ontmoeting tussen de 'burgemeesterslobbyisten' van CDA, VVD, PvdA, LPF en ChristenUnie met 8 Commissarissen van de Koningin. We spreken over de gekozen burgemeester. CdK Ed Nijpels (Friesland) bedankt me nog voor mijn motie over het Noorden van het land. leuk dat hij dat opgepakt heeft. Om 18.30 uur nog een overleg om het af te leren. we spreken met ssc. Nijs over de werkzaamheden van de commissie Schutte. Ik reageer fel in de richting van de PvdA die de rechtmatigheid van het onderzoek voortdurend bekritiseren. De PvdA was niet voor het onderzoek waarvoor de kamer heeft gekozen, liet zich de afgelopen weken niet zien bij overleggen over dit onderwerp, maar doet wel mee aan de actie beschading commissie. Daar heb ik moeite mee. Zeker nu de commissie voortvarend van start is gegaan en blijft binnen de kaders van de opdracht. Verder vind ik dat we de commissie in onafhankelijkheid haar werk moeten laten doen. dat vindt ook een overgrote meerderheid van de Kamer. Zet hem op Gert! Om 20.00 uur kan ik eindelijk naar huis. Daar kom ik iets over 22.00 uur aan. Welkom thuis.

Vrijdag 31 oktober

Hervormingsdag. 's-Morgens werk ik thuis. Eerst maar eens de vele mailpost wegwerken. Tegen de middag naar Nunspeet voor een ChristenUnie-bijeenkomst over de gekozen burgemeester. Met een aantal wethouders, burgemeester en raads/steunfractieleden nemen we de nota van minister de Graaf door. Het levert mij bouwstenen op voor het overleg in de Kamer van 10/12. Snel met de trein naar Zwolle. Ik ben uitgenodigd om bij de afsluiting van het grote Zwolse stadsdebat commentaar te geven op het eindrapport dat burgemeester Meijer overhandigd krijgt. Leuk om te doen. Ruim 7 1/2 jaar was ik met veel plezier raadslid in Zwolle. Ik spreek na afloop een groot aantal oud-bekenden. Gezellig. Vanavond nog naar de verjaardag van mijn oude politieke maatje in de Zwolse politiek, Bert Kunnen.

Zaterdag 1 november

Heerlijk om nu eens een zaterdagochtend wat rustiger aan te kunnen doen. Ik ga met Marjette boodschappen doen. 's-Middags hard aan het werk voor de onderwijsbegroting. De Kameragenda ziet er voor mij volgende week topzwaar uit. Ik zal bijna drie dagen lang in de plenaire zaal bivakkeren. Ook de begroting V&W mag ik voor mijn rekening nemen na de recent doorgevoerde portefeuillewisseling. Komt ook nog een debat over de Landinrichtingswet. Om werk zitten we absoluut niet verlegen. Aan het eind van de middag ga ik nog hardlopen. Op 3 minuten na loop ik een uur. Dat is lang geleden. Ik schrijf dit laatste stukje van mijn dagboek op zaterdagavond. Vanavond het droevige bericht doorgekregen dat de jongere broer van mijn moeder (oom Cor) onverwacht is overleden. Dit bericht komt hard aan. Mijn oom was altijd zeer geinteresseerd in mijn politieke werk. Volgde het op de voet. Tijdens een spreekbeurt in zijn woonplaats zat hij op de voorste rij en had hij mij van te voren al een groot aantal vragen schriftelijk doen toekomen. Punctueel als hij was. Vanavond ook een (re-)mailtje ontvangen van mijn collega Sharon Dijksma (PvdA) die moeder is geworden. Ook Femke Halsema is moeder geworden. Zij heeft een tweeling gekregen. Er zijn op dit moment nog een aantal andere collega's zwanger en ook een staatssecretaris.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 44 - 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.