Dagboek van een hulpburgemeester (2)

woensdag 10 mei 2006 10:55

Om 8:00 uur zit ik in het Stadhuis alweer in een overleg met een geheimzinnige naam: was het gisteren het 'G4-overleg', vandaag is het de 'H8-staf'. Oftewel: de terugblik op het overleg dat de burgemeesters van de vier grote steden plus de commissarissen van de vier Randstadprovincies gisteravond hadden met de ministers Remkes en Dekker.
Ik leer van alles over de (internationale) promotie van de Randstad, het Zuidvleugelprogramma en de specifieke positie en belangen van Rotterdam in diverse overleggremia over ruimtelijke ordening, verkeer en economische ontwikkeling.

Dan wandel ik met burgemeester Opstelten naar het Hoofdbureau van politie, waar in de Boardroom drie verschillende overleggen over veiligheid staan gepland: de lokale driehoek van korpsbeheerder, korpschef en hoofdofficier van justitie, de beheersdriehoek van het regionale politiekorps en de (gemeentelijke) stuurgroep veiligheid. Er komen zaken langs als een terugblik op de bekerfinale van afgelopen zondag, de aanpak van diverse vormen van criminaliteit en overlast in de stad en de binnenkort te presenteren 'veiligheidsindex' van alle regiogemeenten.

Tussendoor komt de Royal Canadian Mounted Police op bezoek; ze willen zich op de hoogte stellen van het Nederlandse politiebestel. Probleempje is dat we in een onduidelijke fase zitten: de sterk centraliserende voorstellen van het kabinet stuiten op veel weerstand, zowel in de Kamer als bij de politie zelf. Korpsbeheerder Opstelten verklaart zelfverzekerd dat het kabinet bakzeil zal halen: ,,at the end of the day we shall win this battle. Read my lips!''

We verlaten de Boardroom voortijdig voor een ontmoeting met formateur Piet Boekhoudt en de fractievoorzitters van de aanstaande coalitiepartijen. PvdA, CDA, VVD en GroenLinks zijn helemaal rond met het collegeprogramma, wethouderskandidaten en portefeuilleverdeling. Aanstaande donderdag is de presentatie en 18 mei treedt het nieuwe college aan.

Vanmiddag bezoekt de Koningin de Rotterdamse haven. Helaas is het mij noch als Kamerlid, noch als hulpburgemeester gegeven daarbij te zijn. De medewerkers van de burgemeester hebben echter voorzien in een nuttig programma.

Onder het genot van een lunch word ik door Johan Breukels van de Rotterdamse GGD ingelicht over het hele proces van sluiting van de tippelzone Keileweg (in september 2005) en de opvang van de prostituees. Wat een ontluisterend beeld rijst er uit zijn verhalen op! Hoe verschillend er ook gedacht wordt over prostitutie, in combinatie met (heroïne-)verslaving, er is ronduit sprake van een misdadig misbruik van psychiatrische patiënten!

Dat beeld wordt versterkt tijdens het aansluitende bezoek aan een instelling voor Intensief Begeleid Wonen (IBW) van Bouman Verslavingszorg. Directeur Sjef Czyzewski en zijn medewerkers informeren ons over de zorgverlening in deze voorziening en geven op gedreven en indringende wijze hun visie op de verslavingsproblematiek en de gewenste aanpak. We hebben een boeiend gesprek over het onderscheid tussen gebruik en verslaving, over het biologische/genetische aspect van verslaving en over de mogelijkheden en beperkingen van de beschikbare zorgvormen. Ik ben geïntrigeerd door de vraag of er naast het BOPZ-kader ruimte is voor zoiets als een ondertoezichtstelling (ots) voor volwassenen met psychiatrische problematiek. De behoefte is er in elk geval, zo wordt mij wel duidelijk!

Ook in de afstemming met justitie is veel verbetering mogelijk. Plat gezegd: het helpt de betrokken vrouwen niet echt als ze in de IBW komen en daar door justitie weer worden uitgehaald om te worden vastgezet wegens openstaande boetes van tien jaar geleden?

Terug op de Coolsingel spreek ik met wethouder Lucas Bolsius en zijn medewerkster over thema's als de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), sociale zaken, de ruimte voor creativiteit en 'zorg op maat' binnen de lokale organisatie, en de relatie tussen de centrale gemeentelijke verantwoordelijkheid en de taken van de deelgemeenten. Er valt nog veel winst te behalen door minder verkokerd te werken.

In afwachting van de terugkomst van de burgemeester sta ik telefonisch het Friesch Dagblad te woord voor een interview over 'denken, doen, geloven, genieten', de vier pijlers van het goede leven, dat tevens de titel is van de weekendbijlage van de krant.

Als Opstelten weer in huis is, evalueren we samen deze tweedaagse stage. Beiden hebben we er een goed gevoel over. Het is in het belang van de gemeente Rotterdam dat Haagse politici een keer een indruk krijgen van de andere kant van het verhaal en op mijn beurt verwacht ik daar mijn voordeel mee te kunnen doen voor mijn werk als Kamerlid.

Een 'hulpketen' was deze dagen niet beschikbaar, wel een pet met opdruk 'hulpburgemeester van Rotterdam'. Die lever ik als symbolisch besluit van mijn stage weer in.

Tegenover de enige echte burgemeester van Rotterdam concludeer ik, net als de uitzendkracht uit de tv-reclame: het waren twee fantastische dagen!

Door André Rouvoet

Bron: Nederlands Dagblad


Zie ook:
Hulpburgemeester Rouvoet (1) - 9 mei 2006
Rouvoet hulpburgemeester Rotterdam - 4 mei 2006
Labels
André Rouvoet
In de media
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Dagboek van een hulpburgemeester (2)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.