week 49 - 2005

zaterdag 10 december 2005 16:09

Zojuist hoor ik dat Wouter Bos op het PvdA-congres heeft aangegeven wel premier te willen worden. Niet echt een verrassing. Het zou wat zijn als hij opnieuw (zoals in 2003) een ander daar voor zou hebben gevraagd. De PvdA doet het overigens onverminderd goed in de peilingen. Als ze de rust in de tent weten te behouden, maakt Bos straks een goede kans premier te kunnen worden. Laten ze zich echter nu nog maar niet al te rijk rekenen. Politiek is zo grillig. Daar kan Peter R. de Vries inmiddels ook over meepraten. De kans dat hij het gaat redden is niet groot. Ik had hem gewaarschuwd. Wie legt zijn politieke lot nu in handen van het Nipo?

Ik ben vandaag in een uitstekende bui. Nee, dat heeft niet te maken met de politieke actualiteit van dit moment. Het aantal politieke problemen dat zich op dit moment opstapelt, is haast niet meer te tellen. Het kabinet maakt in ieder geval overuren. Mijn uitstekende buit heeft te maken met het feit dat het vandaag mijn (19e) trouwdag is. In de huiskamer staat een grote bos bloemen van de kinderen met teksten als ‘toffe ouders’ ed. Mijn dag kan niet meer stuk. Vanavond gaan we met z’n allen uit eten. Daarom schrijf ik vandaag wat vroeger mijn weblog van de week. Er valt wel wat te melden.
 
Allereerst de controverse tussen Zalm en Verhagen. Gisteren is het kabinet na lang vergaderen met een (zeer bescheiden) tegenbod gekomen. Het woord energiecompensatie komt daar niet meer in voor. Verhagen moet bakzeil halen, dat is duidelijk. Hij had te hoog ingezet. In Trouw stond te lezen dat de Geus hem op het verkeerde been gezet zou hebben. Van je partijgenoten moet je het maar hebben. Balkenende kwam volgens mij ook veel te laat in beweging. En dat in een partij waar de regie vaak zo strak is. Wat zal Zalm tevreden naar huis gegaan zijn na de kabinetsvergadering. Deze politieke flipperwedstrijd heeft hij overduidelijk gewonnen. Het CDA zal komende week de (energie) beker wel helemaal leeg moeten drinken. Dit wordt natuurlijk hét onderwerp bij de behandeling van de Najaarsnota. Dat debat zal Verhagen de nodige energie gaan kosten. En dat allemaal zonder (electorale) compensatie. Het leven van een politicus is soms hard!
 
Volgende week zal ook minister Verdonk wat uit te leggen hebben aan de Tweede Kamer. Het rapport van de commissie Havermans over Congo spreekt volgens mij duidelijke taal. De tekstexegese is echter al begonnen. Ook als het om eerdere uitspraken van Verdonk over dit onderwerp gaat. Tineke Huizinga heeft vrijdag namens de ChristenUnie een duidelijk statement afgegeven (zie www.christenunie.nl). Ze heeft daarin ook verwezen naar het debat dat nog moet plaatsvinden. Prachtig namelijk al die verklaringen in de pers, maar in het parlement moet uiteindelijk door de minister verantwoording worden afgelegd en de politieke beoordeling plaatsvinden. Dat zal voor Verdonk geen gemakkelijk debat worden.
 
Deze week in datzelfde parlement een heftig debatje gehad over de publieke omroep. Voorafgaand aan het debat kregen we op het Plein een petitie aangeboden door ca. 300 demonstrerende omroepmedewerkers. Wat een puinhoop was dat. We werden gewoon platgedrukt door cameramensen en fotografen die niets wilde missen. Wie houdt wie nu bezig, vraag je je dan af. Tijdens het debat bleek (opnieuw) dat de coalitie tot op het bot verdeeld is over de toekomst van de publieke omroep. Bij D66 en CDA zit mogelijk nog wat ruimte om te komen tot een financiële compensatie van gederfde reclame-inkomsten. Maar ze spreken zich daar nu niet over uit. Eerst maar weer eens een onderzoek. Totaal overbodig, alle informatie ligt er al. Wat ontbreekt, is de politieke moed om te kiezen. Zolang de VVD op dit onderwerp CDA en D66 gijzelt, kan dat nog wel even duren. Straks hoeft het dan niet meer. In dat opzicht heb ik het pleidooi van Atsma voor een reclamevrije publieke omroep na 2008 vergeleken met het over ruim 2 jaar sturen van een brandweerauto naar een brand die nu uitgebroken is. Dat schiet lekker op.
 
Voordat het debat begon heb ik ook nog kort met Harm Bruins Slot, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep gesproken. Ik heb mijn vragen bij het programmamodel dat ze nu voorgesteld hebben, maar vind ook dat dit nu eerst een aangelegenheid voor Hilversum is. Laat men daar nu ook eens proberen tot eenduidige conclusies te komen.
 
Donderdag ook een bijzondere lunch gehad. Als waterwoordvoerders hebben we gesproken en gegeten met ZKH Prins Willem-Alexander. Dat is een jaarlijks gebeuren. Ik mag geen mededelingen doen over de inhoud van onze gesprekken. Ik wil wel kwijt dat het zeer geanimeerd was en dat de Prins zeer goed op de hoogte is van het waterdossier.
 
Deze week ook de behandeling van de begroting Verkeer en Waterstaat gehad. Na de debatten over de Nota Mobiliteit en volgende week de behandeling van het MIT 2006, zat er niet zoveel meer in. In mijn 1e termijn (1e en 2e termijn, 8 minuten spreektijd) heb ik één zin gewijd aan verkeersveiligheid. Voor ons een belangrijk onderwerp. Ik heb de minister gevraagd of ze soms onderzoeksgegevens had van de gevolgen van mobiel bellen op de fiets voor de verkeersveiligheid. In de schriftelijke beantwoording van deze vraag geeft minister Peijs aan dat dit niet het geval is. Ze beloofd één en ander eens uit te zoeken en de Kamer daarover t.z.t. te informeren. De pers pakt dit punt op en kleed het onderwerp wat verder aan. Mede om die reden moet ik onder meer op Radio 2 uitleggen dat het op dit moment alleen nog maar om een onderzoek gaat en er nog geen sprake is van een verbod op mobiel bellen op de fiets. Wel geef ik aan dat ik zeer verontrust ben over de grote betrokkenheid van jongeren bij verkeersongevallen. Ik zie het als mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid om alles te doen wat mogelijk is om deze cijfers omlaag te krijgen. De reacties die ik ontvang zijn zeer divers. Van mensen die van dichtbij hebben meegemaakt dat iemand doodgereden is als gevolg van mobiel bellen op de fiets tot mensen die twijfelen aan mijn verstandelijke vermogens.
 
Vrijdag kwam uit Brussel het bericht dat een amendement van mijn hand (m.b.t. flankerend beleid voor schoolbegeleidingsdiensten i.v.m. verzelfstandiging) niet in strijd is met Europese (staatssteun-) regelingen. Ik had niet anders verwacht, maar in een laatste poging om mijn door een Kamermeerderheid ondertekende amendement tegen te houden, had minister van der Hoeven deze vraag aan Brussel gesteld. Gevolg: een half jaar vertraging. Wat mij betreft gaan we nu snel over het wetsvoorstel stemmen. Het onderwijsveld is al aardig ongeduldig geworden.
 
Zojuist hoor ik dat Wouter Bos op het PvdA-congres heeft aangegeven wel premier te willen worden. Niet echt een verrassing. Het zou wat zijn als hij opnieuw (zoals in 2003) een ander daar voor zou hebben gevraagd. De PvdA doet het overigens onverminderd goed in de peilingen. Als ze de rust in de tent weten te behouden, maakt Bos straks een goede kans premier te kunnen worden. Laten ze zich echter nu nog maar niet al te rijk rekenen. Politiek is zo grillig. Daar kan Peter R. de Vries inmiddels ook over meepraten. De kans dat hij het gaat redden is niet groot. Ik had hem gewaarschuwd. Wie legt zijn politieke lot nu in handen van het Nipo? De kans is aanwezig dat de televisie-uitzending over de AIVD-diskette hem nog een duw in de rug zal geven. Maar had hij daarvan nu juist gezegd dat dit niets met zijn politieke activiteiten te maken had? Wel zeer opvallend dat hij nu met die informatie naar buiten komt. Of ben ik dan te wantrouwend?
 
Binnen de SGP is op dit moment veel onrust. De opstelling van het landelijk bestuur inzake enkele samenwerkingslijsten is niet overal even goed gevallen. Twee hoofdbestuurleden hebben het bestuur verlaten en er zijn leden, waaronder de burgemeester van Putten, die hun lidmaatschap hebben opgezegd. Dergelijke situaties gun je geen enkele partij. Duidelijk wordt wel dat de geest nu echt uit de fles is. Er zal veel wijsheid voor nodig zijn om de rust in de partij terug te krijgen. Persoonlijk vind ik dat iedere partij over zijn eigen kandidatenlijst moet gaan. Het kan niet zo wezen dat anderen (bijvoorbeeld een beoogde samenwerkingspartner) daarover gaat beslissen. Binnen de SGP zijn dus meer mensen die mening toegedaan.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 49 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.