week 48 - 2005

zaterdag 03 december 2005 15:51

Dinsdag zijn de stemmingen over de mediabegroting. Er zitten twee moties van mijn hand bij (onder andere over compensatie van gederfde reclame-inkomsten) die het tij nog enigszins kunnen keren. De staatssecretaris heeft deze moties echter ontraden. De komende week gaan we nog maar weer eens in debat met haar over de publieke omroep. Komt dat ooit nog goed? Ik heb mijn twijfels. Medy van der Laan wekt in alles de indruk de greep op haar mediaportefeuille volledig kwijt te zijn. Ze opereert als een begrafenisondernemer die een uitvaart aan het voorbereiden is.

Het is weer zaterdag. Ik kijk terug op een uiterst zware maar wel zeer voorspoedig verlopen week. Wat is er allemaal gebeurd. Na een heerlijk ontspannen zondag, zat ik maandagmorgen al vroeg in de trein. De hele dag zijn we bezig geweest met de behandeling van de Nota Mobiliteit. Kern van mijn inbreng was dat de regering meer haast moest gaan maken met de zogenaamde kilometerheffing (vanuit onze visie gezien een variabele kilometerheffing naar tijd en plaats. Daarnaast waren we absoluut ontevreden over de ambitie van de regering om in 2020 slechts 20 procent groei te realiseren voor het personenvervoer per spoor. Met een uitgebreide notitie heb ik de ministers Peijs en Dekker vijftien concrete suggesties meegeven om deze ambitie te verhogen naar 40 procent.
 
Na tien uur vergaderen waren de kilometerheffing en het OV per spoor de punten waarop de bewindspersonen bewogen hadden. Op die punten zal de Nota aangepast worden. In mijn tweede termijn bedank ik ook Pieter Hofstra (VVD), die met zijn dreiging om de nota pas over vijf maanden vast te stellen, het feestje van Peijs leek te verstoren. Zeker nadat Sharon Dijksma (PvdA) zich daar om oppositionele redenen razendsnel bij aansloot. Nadat Peijs op de eerder genoemde punten bewoog (ook de inzet van de PvdA) liet Dijksma haar collega Hofstra weer even snel los. Zo worden dergelijke spelletjes gespeeld. Dit zal echter niet de bedoeling van Hofstra geweest zijn. Plezierig overigens dat de samenwerking met mijn plaatsgenoten Eddy van Hijum (CDA) en Co Verdaas (PvdA) er toe leidde dat de zogenaamde IJsseldelta (Zwolle, Kampen, Zwartewaterland), de Stedendriehoek (Deventer, Apeldoorn, Zutphen) en enkele Friese steden straks ook volop mee kunnen gaan profiteren van de extra miljoenen voor infrastructuur. Ons succeslijstje begint al een aardige omvang te verkrijgen. Wij hebben Pechtold en zijn bestuurlijke vernieuwing helemaal niet nodig om resultaten te boeken voor de regio waarin we wonen.
 
Succes was er ook als het om onze inzet voor een WAO-er in Zwolle gaat. Deze man dreigde te weinig pensioen te krijgen omdat in 1980 abusievelijk zijn pensioenfonds niet had doorgekregen dat hij in de WAO was terechtgekomen. Dit komt wel eens vaker voor (in 1999 heeft de ChristenUnie (beter gezegd: haar voorlopers GPV en RPF) daarover nog Kamervragen gesteld. Uit de beantwoording van de Kamervragen bleek dat in 97,4% van deze situaties de pensioenfondsen ‘gewoon’ uitkeren. Nu werd dat aanvankelijk geweigerd, maar mede door de publicaties in de Zwolse Courant en onze inbreng is het pensioenfonds alsnog overstag gegaan. Een mooi resultaat.
 
Een mooi resultaat heb ik ook geboekt bij de onderwijsbegroting. De behandeling was op zich niet zo spectaculair, maar als uiteindelijk de Kamer unaniem achter mijn motie gaat staan om de drempel voor de gewichtenregeling te verlagen (bedoeld om onderwijsachterstanden te bestrijden), dan is dat reden tot grote tevredenheid. Verlaging van de drempel zou betekenen dat meer plattelandsscholen van de regeling zouden kunnen profiteren. Dat is hard nodig en uiterst logisch nu de regering erkend dat achterstanden breder liggen dan alleen de factor etniciteit. Vorig jaar had ik ‘alleen’ de oppositie achter mijn voorstel staan. D66 aarzelde toen al. Voordat de tweede termijn begon wist ik dat D66 met mij mee zou gaan. Kortom, een Kamermeerderheid. Jan de Vries (CDA) zat dat – zo denk ik – niet zo lekker. Nu zou hij aan al die plattelandsgemeenten moeten gaan uitleggen waarom het CDA als een van de weinigen tegen is. Verscheidene malen nam hij deze week contact met mij op. Om hem een plezier te doen (zo zijn we nu ook wel weer) heb ik de formuleringen van de motie wat aangepast, zonder daarmee afbreuk te doen aan het gestelde doel. De Vries en Balemans (VVD) gingen nu ook mee. Fijn voor mij, maar vooral fijn voor al die scholen die nu straks wel extra geld gaan krijgen om bijvoorbeeld taalachterstanden weg te werken.
 
Opvallend overigens de positieve manier waarop minister van der Hoeven mij deze week behandeld heeft. Ze ging constructief in op mijn voorstellen en deed diverse toezeggingen. Zou ze mij op Radio-1 gehoord hebben, waar ik desgevraagd haar een 5 voor haar optreden als minister tot nu toe had gegeven. Ook collega Balemans kwam niet veel hoger uit. Van der Hoeven heeft als CDA-minister wel een probleem. Samen met haar collega de Geus (ook CDA) is zij verantwoordelijk voor de kinderopvang in scholen. Ze probeerde het wat down te spelen, maar ze kon er niet onderuit dat al vanaf 1 januari 2007 ouders het (afdwingbare) recht krijgen om kinderen op school te laten opvangen van 07.30 tot 18.30 uur. Los van de vraag of dit wenselijk is, is deze termijn vragen om moeilijkheden op scholen. We vervangen het door de VVD zo verwenste gesjouw met kinderen, door een ophokplicht voor kinderen. En scholen mogen dat gaan opknappen. Wie verzint zoiets?
 
Succes heb ik ook geboekt bij de behandeling van de BZK-begroting. Die stond deze week ook nog eens op de agenda. Dat kon er nog wel bij. Minister Remkes gaf aan nu wel haast te maken met het wegnemen van belemmeringen voor WAO-ers die in de gemeenteraad of provinciale staten zitten. Vorig jaar had ik daarover een motie ingediend, die een kamermeerderheid had gekregen (alleen VVD en CDA stemden tegen). De vastgestelde vergoedingen voor Raads- en Statenleden leidde soms tot onevenredig grote inkomensterugvallen voor WAO-ers. Heel fijn voor hen dat dit nu straks niet meer kan voorkomen.
 
Tijdens de begrotingsbehandeling heb ik ook een motie ingediend om de aansturing van de ambulance publiek te borgen. Een Kameruitspraak daarover is hard nodig, nu de ministeries van VWS en BZK al bijna een jaar daarover geen consensus weten te bereiken. Al een jaar ligt er nu een wetsvoorstel van VWS in de Kamer op behandeling te wachten. Ik kondigde mijn motie dinsdag aan en donderdag wist Remkes opeens te vertellen dat ze er uit waren en dat er een nota van wijziging bij het VWS-wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd zou worden. Ik ga nog een dreigen met een motie! De oplossing die hij noemde is echter absoluut onvoldoende en daarom heb ik de motie alsnog ingediend (prompt werd de motie ten stelligste ontraden, ha ha). Als deze motie wordt aangenomen (de kans is zeer groot), kan Hoogervorst zijn wetsvoorstel om de ambulancezorg te verzelfstandigen wel intrekken. Dat zou een goed idee zijn.
 
Hoogervorst had deze week zijn collega Veerman aan een elastiekje. De uitspraken van Veerman over het zorgstelsel hadden voor veel commotie gezorgd. Ze waren  - vanuit eenheid van kabinetsbeleid geredeneerd - ook niet zo slim. Het kwam de VVD allemaal niet zo slecht uit. Dat leidde mooi de aandacht af van de Wiegel-Hirsi Ali-controverse, die door Bolkenstein in het televisieprogramma Buitenhof nog eens van een extra impuls waren voorzien. Zo helpen CDA en VVD elkaar wat.
 
Een mooi succes boekte ook mijn fractievoorzitter André Rouvoet met een aangenomen motie (samen ingediend met Weekers van de VVD) over een blowverbod in de openbare ruimte. In de media werd deze motie breed uitgemeten. Niet verkeerd. Iedere verloedering in de openbare ruimte die we kunnen tegengaan, is meegenomen.
 
Verloedering dreigt er ook voor de publieke omroep. Al eerder heb ik aangeven dat de publieke omroep financieel aan de rand van de afgrond staat. Voor 2006 wordt het nog wat gecamoufleerd door ontstane tekorten uit de reserves op te vangen. Voor 2007 is de ramp helemaal niet meer te overzien. Dan bieden uitgeputte reserves ook geen soelaas meer. De Raad van Bestuur ziet zich begrijpelijk noodzaakt om in te grijpen, maar pakt naar mijn oordeel wel het verkeerde middel. Men wil nu de omroepen hun thuisnet ontnemen, maar dat leidt onherroepelijk tot minder herkenning bij de kijkers. En waren de omroepen nu juist niet opgeroepen hun herkenbaarheid te vergroten. Dinsdag zijn de stemmingen over de mediabegroting. Er zitten twee moties van mijn hand bij (onder andere over compensatie van gederfde reclame-inkomsten) die het tij nog enigszins kunnen keren. De staatssecretaris heeft deze moties echter ontraden. De komende week gaan we nog maar weer eens in debat met haar over de publieke omroep. Komt dat ooit nog goed? Ik heb mijn twijfels. Medy van der Laan wekt in alles de indruk de greep op haar mediaportefeuille volledig kwijt te zijn. Ze opereert als een begrafenisondernemer die een uitvaart aan het voorbereiden is.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 48 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.