week 48 - 2004

zaterdag 27 november 2004 20:46

Op het moment dat wij vergaderen is het hele land in de ban van de uitspraken van de Nederlandse moslim bij Andries Knevel. Ik zie de volgende dag wat er precies gebeurd is. Verwerpelijke antwoorden, dat zeker. Maar of de vragen nu zo slim waren, waag ik ook te betwijfelen. Om nog maar te zwijgen over het opleggen van de vele vergrootglazen na afloop van de uitzending.

Deze week stond voor mij in het teken van de begrotingsbehandelingen media, cultuur en verkeer en waterstaat. Om te beginnen maandagochtend eerst de mediabegroting. Evenals vorig jaar bij de behandeling van de mediabegroting waren er overal stroomstoringen bij de spoorwegen. En dus kwam ik ook dit jaar ter laat voor de vergadering. Om 06.15 uur uit mijn bed gestapt en pas om 10.30 uur de vergaderzaal instappen. Ik zoek nog naar een causaal verband tussen stroomstoringen en de mediabegroting. Er was in ieder geval wel sprake van een storing tussen een deel van de Tweede Kamer (CDA,PvdA,ChristenUnie en SGP) en staatssecretaris Medy van der Laan. Een door Joop Atsma namens deze partijen ingediende motie over de borging van de externe pluriformiteit van de publieke omroep in het nieuwe bestel werd door haar als voorbarig van de hand gewezen. Medy wil niet te veel gebonden worden door een Kameruitspraak nu ze nog niet naar buiten is gekomen met haar nieuwe mediabeleid. Tja. Daar kun je als Kamer anders tegenaan kijken. Merkwaardige opvatting over wat een meerderheid in de Kamer zou zijn, houdt ze er overigens op na. Omdat VVD en D66 niet onder de motie stonden, zou ze hem niet uit hoeven te voeren. Ik heb haar maar even uitgelegd dat een meerderheid in de Kamer ontstaat als de helft + 1 van de stemmen bereikt is. Of VVD en D66 daar nu bij horen of niet.
 
In de loop van de middag begon de behandeling van de cultuurbegroting. Dat hebben we tot 23.00 uur volgehouden. Geweldig om te zien (en om er aan mee te werken) dat de voorstellen van de staatssecretaris voor de cultuursubsidies van de komende jaren een behoorlijke aanpassing kregen. Ook van partijen (zoals D66) die voortdurend met de mond belijden dat de politiek zich geen inhoudelijk oordeel over de cultuur mag aanmeten (wet van Thorbecke noemen ze zoiets). Ondertussen dienen ze wel amendementen in waarmee ze beogen bepaalde cultuurinstellingen (i.t.t. het advies van de Raad van Cultuur,die daarvoor is ingehuurd) alsnog van een subsidie te voorzien. Ik heb daar geen moeite mee, maar ik beroep me niet op Thorbecke.
 
Maandagnacht in den Haag gebleven. Dat geldt ook voor de dinsdag. ’s-Avonds de start van de begrotingsbehandeling Verkeer en Waterstaat. Minister Peijs krijgt emmers kritiek over zich heen. Vooral VVD-er Hofstra zet zwaar aan. Ik vraag hem welke consequenties hij verbindt aan deze zware kritiek. Hij wil eerst de minister nog de gelegenheid geven om antwoord te geven. Wat een hoffelijke man. We spreken elkaar nog wel in de tweede termijn. Op het moment dat wij vergaderen is het hele land in de ban van de uitspraken van de Nederlandse moslim bij Andries Knevel. Ik zie de volgende dag wat er precies gebeurd is. Verwerpelijke antwoorden, dat zeker. Maar of de vragen nu zo slim waren, waag ik ook te betwijfelen. Om nog maar te zwijgen over het opleggen van de vele vergrootglazen na afloop van de uitzending.
 
Woensdag de tweede termijn van de begroting verkeer en waterstaat. Hofstra neemt geen woord van zijn kritiek terug. Maar weigert consequenties te verbinden aan zijn woorden. Geen sterk nummer. Als ik minister was geweest had ik dit niet gepikt van een coalitiegenoot. Maar ik ben geen minister en dat is misschien maar goed ook. Ik ga woensdagavond laat nog naar huis. Marjette haalt me om 12.30 uur bij het station op. Wat een lieverd.
 
Donderdag het begin van een debat over de zogenaamde WGR-plusregio’s. Het gaat om samenwerkingsverbanden van en bij de grote steden. Ik mag het debat starten en heb een bijdrage van ca. 20 minuten. Wij zijn zeer kritisch over dit soort samenwerkingsverbanden omdat we niets voelen voor een vierde bestuurslaag in Nederland. Tijdens het debat komt mijn VVD-collega Arno Visser nog bij mij in het Kamerbankje zitten. Ik krijg van hem een biografie van Thorbecke kado. Ooit gaf ik hem een biografie van Groen van Prinsterer. Leuk om zo met collega’s om te gaan. Ondanks partijpolitieke verschillen die er zeker zijn.
 
Vrijdag kon ik in Zwolle blijven. De TCI-vergadering is naar de maandag verplaatst. Zomaar een dag over. Al heb ik aan het eind van de dag nog wel een vergadering van de Raad van Toezicht van de Zorgcombinatie Zwolle e.o. ’s-Avonds mijn verjaardag (alsnog) gevierd. Gezellig feestje tot in de kleine uurtjes. Zaterdag geen verplichtingen. Wel wat gewerkt, maar ik denk dat ik over de grootste piek heen ben. Dat mag wel na al die slopende weken die achter me liggen.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 48 - 2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.