week 14 - 2004

zaterdag 03 april 2004 23:47

Samen met collega's krijg ik eerst handtekeningen overhandigd van het Platform Hanzelijn. We horen dan net dat er een auto op Jozias van Aartsen is ingereden. Dat is ernstig. Het blijkt gelukkig met hem mee te vallen, maar dat doet niets af aan de ernst van de zaak. De vergadering met minister Peijs verloopt volgens verwachting. De minister blijft tegen een tunnel tussen Zwolle en Hattem. Dat geldt ook voor de collega's van CDA en VVD. De overige collega's zijn voor. SP en D66 ontbreken, maar van eerstgenoemde weten we dat ze ook voor zijn. D66 heeft in december voor mijn motie gestemd, maar het is nu onhelder wat ze gaan doen. Volgende week zal ik een motie indienen. Dan weten we meer. Direct na afloop van de vergadering zit ik live in een uitzending van RTV Oost. Ook word ik nog geinterviewd door Radio Hattem (jawel, op locatie aanwezig), een journalist van de Zwolse Courant en is er een cameraploeg van RTV Gelderland aanwezig. Dit onderwerp leeft behoorlijk in de regio.

Zondag 28 maart

Vandaag familie op bezoek. We gaan met elkaar naar de kerk, wandelen wat en hebben het gezellig. 's-Avonds is er bijbelclub bij ons thuis. We liggen laat op bed. En dat in een weekend dat we al zo weinig slaap hebben gehad. Dat zullen we de komende week wel merken.

Maandag 29 maart

Naar den Haag. 's-Morgens eerst Tijdelijke Commissie Infrastructuur. We vergaderen tot ca. 12.00 uur.  Ik vertrek op tijd naar huis. Om 16.30 uur staat er een cameraploeg van RTV Oost bij mij thuis voor de deur voor een interview over de Hanzelijntunnel. Deze week is het overleg daarover gepland. Aan het begin van de avond nog een keer over het zelfde interview op de radio (Radio Hattem en ook Radio Zwolle). En minister de Graaf maar klagen dat er zo weinig contact is  tussen kamerleden en hun regio. Om 20.00 uur ben ik Wezep voor een spreekbeurt. Een prima avond met onderwerpen die mij liggen. Met een fraai streekpakket onder de arm kom ik tegen 23.00 uur weer thuis aan. Zo mag ik wel binnenkomen.

Dinsdag 30 maart

Om 05.55 uur gaat de wekker al. In verband met de bijzetting van koningin Juliana moet ik op tijd in den Haag zijn. Ik plan dat ik om 08.30 uur met de trein zal aankomen. Dat wordt dus zo al weer een twintig minuten later. Het gaat deze weken niet goed met het spoor. In den Haag aangekomen voeg ik me met André bij de collega's om per bus naar Delft vervoerd te worden. Langs de route zien we overal al militairen staan. We gaan eerst naar de TU Delft. Daar krijgen we onze kaarten voor de Nieuwe Kerk. Per bus daarna naar de Nieuwe Kerk. Ik zit in vak P ergens in de hoek, maar kan het allemaal nog redelijk goed overzien. Ook staan er monitors om een en ander te volgen. Ik vind het een indrukwekkende dienst. Heel bijzonder om daar getuige van te mogen zijn. Na afloop via de TU Delft weer naar den Haag. Daar ga ik eerst met André een hapje eten op een terras. Dat werd wel tijd. Om 16.30 uur zit ik weer in de trein naar huis. Ik reis met collega Eddy van Hijum mee. De avond gebruik ik om wat onderwerpen voor te bereiden. Morgen starten de openbare vergaderingen weer. 

Woensdag 31 maart

Opnieuw naar den Haag. En weer vertraging. 's-Morgens fractievergadering. We bespreken zeer uitgebreid de tekst van een fractienotitie over integratie. Volgende week zal daarover vergaderd worden (rapport commissie Blok). 's-Middags starten we de vergaderingen met het vragenuurtje en stemmingen. Ook wordt er afscheid genomen van Frank de Grave. Een markant kamerlid. Direct aansluitend begint de vergadering van de vaste Kamercommissie van Economische Zaken. We vergaderen met minister Brinkhorst over de steun aan het Noorden. Ik refereer aan een motie van mijn hand die eind vorig jaar is aangenomen waarin wordt uitgesproken dat ook na 2006 de steun aan het Noorden voortgezet zal worden. In de brief die we nu bespreken wordt daar met geen woord over gerept. We spreken ook over de steun aan de scheepsbouw. Minister Brinkhorst beheerst de kunst om veel woorden te gebruiken, maar weinig te zeggen. 
In dat opzicht is het goed dat ook de collega's zich helder uitspreken en de boodschap van de Kamer zo duidelijk als wat is. Na afloop van de vergadering krijgen we van een gedeputeerde uit het Noorden nog een rapport over de scheepsbouw uitgereikt. Daarna snel naar huis. Rond 21.00 uur thuis. Nog verder aan het werk voor een debat van morgen.

Donderdag 1 april

Vroeg naar den Haag. In de trein werk ik nog verder aan de tekst voor het plenaire debat over de samenwerkingsschool. Het gaat om een tweede lezing van een grondwetwijziging. Een lastig onderwerp. Als ChristenUnie voelen we niets voor samenwerkingsscholen (mix van openbaar en bijzonder onderwijs), maar houden we liever vast aan het duale bestel van openbaar- en bijzonder onderwijs. Daar hoeft wat ons betreft geen derde variant aan worden toegevoegd. Feit is wel dat er soms scholen onder de opheffingsnorm terechtkomen, die alleen op die wijze nog de deuren open kunnen houden. Als men er dan vrijwillig voor kiest, willen we dit nog wel als uitzondering accepteren. Maar hoe voorkom je dat het langzaam maar zeker toch niet verder gaat. Daar gaat dan ook een deel van het debat over. André neemt het halverwege van mij over omdat ik naar het algemeen overleg over de Hanzelijn moet. Een onderwerp waar ik al zo lang mee bezig ben geweest. Samen met collega's krijg ik eerst handtekeningen overhandigd van het Platform Hanzelijn. We horen dan net dat er een auto op Jozias van Aartsen is ingereden. Dat is ernstig. Het blijkt gelukkig met hem mee te vallen, maar dat doet niets af aan de ernst van de zaak. De vergadering met minister Peijs verloopt volgens verwachting. De minister blijft tegen een tunnel tussen Zwolle en Hattem. Dat geldt ook voor de collega's van CDA en VVD. De overige collega's zijn voor. SP en D66 ontbreken, maar van eerstgenoemde weten we dat ze ook voor zijn. D66 heeft in december voor mijn motie gestemd, maar het is nu onhelder wat ze gaan doen. Volgende week zal ik een motie indeiene. Dan weten we meer. Direct na afloop van de vergadering zit ik live in een uitzending van RTV Oost. Ook word ik nog geinterviewd door Radio Hattem (jawel, op locatie aanwezig), een journalist van de Zwolse Courant en is er een cameraploeg van RTV Gelderland aanwezig. Dit onderwerp leeft behoorlijk in de regio. Ik vertrek daarna snel naar de trein. Ik moet een spreekbeurt van Tineke in Kampen overnemen (een vergadering van haar is doorgeschoven) .  De trein heeft weer vertraging. Ik kom net over 20.00 uur in Kampen aan. De mensen hadden op Tineke gerekend, maar mijn aanwezigheid wordt wel op prijs gesteld. Het had ook anders gekund. Ik heb mijn lezing in de trein voorbereid. Het loopt wel goed. Ik word aan het eind van de avond met de auto thuis gebracht. Goede service van mijn partijgenoten in Kampen (dank je wel, Bert). Ik ben bekaf, maar kan terugkijken op een productieve dag. Nog even met Marjette een glaasje drinken.

Vrijdag 2 april

Om 07.45 uur voor de tweede keer deze week live in een uitzending van RTV Oost. Nu over de aanslag op van Aartsen. Desgevraagd geef ik aan dat het niet goed zou zijn als alle kamerleden beveiligd zouden worden. Ik merk wel op dat als er gerede aanleiding is om iets te verwachten dit natuurlijk wel moet gebeuren. Degene die van aartsen heeft aangereden is afkomstig uit Enschede. Het motief is nog niet bekend. 's-Morgens thuisgewerkt aan een lezing morgenmiddag over de problematiek van de Waddenzee. Een lastig thema. Gisteren is het rapport van de commissie Meijer naar buitengebracht. Dat geldt ook voor het rapport van de commissie Schutte over onregelmatigheden in het Hoger Onderwijs. Knap stukje werk van Gert en zijn commissie. Vandaag zal ook de commissie Rinnoy Kan naar buiten komen met een rapport over de publieke omroep. Ik ben vanmiddag in Zeist bij een bijeenkomst van de ChristenUnie en Top GMV over economische onderwerpen. André en Paul zijn er ook van de fractie. Medewerker Reinier ontbreekt. Hij en zijn vrouw Maaike hebben gisteren een dochtertje gekregen (Prisca). Gefeliciteerd met dit jonge leven. Rond 20.30 uur weer thuis. Helaas moet er nog wat gewerkt worden. Dit is echt een slopende week.

Vrijdag 3 april

's-Morgens eerst wat uurtjes slaap ingehaald. Daarna toch weer aan het werk. Ik rond rond de voorbereidingen voor het debat over gasboringen in de Waddenzee af. In het begin van de middag vertrek ik naar Harlingen. Daar vergaderen we van 14.00 tot en met 16.00 uur in een fraaie accommodatie met ChristenUnie Fryslan over de problematiek van de Waddenzee. Aanwezig zijn ook de burgemeester van Harlingen en de voorzitter van de Nederlandse Visserijbond.
De vertegenwoordiger van de waddenvereniging heeft het op het laatste moment laten afweten. Ik meld de aanwezigen dat de ChristenUnie nog geen definitief stanpunt heeft ingenomen. Een onderwerp als dit vraagt om een zorgvuldige behandeling. Er zit een groot spanningsveld tussen de economische en ecologische kanten van dit verhaal. Alleen onder zeer strikte voorwaarden en garanties zal onze fractie instemmen met gasboringen. En over die voorwaarden en garanties zullen we de komende maanden nog moeten spreken. Dat kan ook omdat er ook nog een kabinetsreactie moet komen. Voor Radio Fryslan geef ik aan me wat verbaasd te hebben over de ommezwaai van enkele partijen (CDA en D66) die eerst mordicus tegen gasboringen waren en koud na het uitkomen van het rapport naar de andere kant zijn overgeheld. Dat mag allemaal wel, maar het komt niet sterk over. Met een Fries monopolyspel op de achterbank vertrek ik weer naar Zwolle. We hebben afgesproken voor de zomer nog een keer bij elkaar te komen. Net voor etenstijd weer thuis. Fijn om weer eens met het gezin te eten. 's-Avonds moet ik nog aan de bak voor het notaoverleg van komende maandag over het kiesstelsel. Minister de Graaf zal het niet makkelijk krijgen. Zijn voorstellen stuiten op veel verzet. Ik ben blij als ik de laatste zin op het papier heb staan. Het is mooi geweest deze week. Meer dan mooi. 
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 14 - 2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.