300 vrienden in de Kamer!

zaterdag 15 mei 2004 10:41

Vandaag is de eerste ‘Vriendendag’: alle 5000 (!) ‘vrienden van de fractie’, die zich het afgelopen jaar hebben opgegeven en met hun jaarlijkse gift ons werk ondersteunen, hebben een uitnodiging gekregen voor een dagje ‘Den Haag’. Zo’n 300 hebben daar gehoor aan gegeven en beleven mét de fractie een geweldige dag in het Kamergebouw, dat vandaag eventjes helemaal alleen voor de ChristenUnie is.

Maandag 10 mei
Een dag thuis werken. De conferentie van de PKN (Protestantse Kerk in Nederland) over ‘de roeping van de nieuwe kerk’, die vandaag gehouden zou worden, is afgezegd wegens gebrek aan belangstelling. Het is nog de vraag of de bundel over dit onderwerp, waaraan ik een bijdrage heb geleverd, zal worden uitgebracht… De ochtend besteed ik aan mailverkeer en het voorbereiden van de opnamen voor een nieuw TV-spotje.
Eind van de ochtend hoor ik dat er een goed gesprek is geweest tussen de partijbesturen van ChristenUnie en SGP en de drie europarlementariërs. Ten aanzien van de verantwoording van de onkostenvergoeding – het punt waarop waarschijnlijk vandaag of morgen de kritiek van de NRC zich zal richten – is duidelijk geworden dat daar in Europees verband adequate en onafhankelijke controle wordt uitgeoefend, o.a. via de Europese Rekenkamer. Dat maakt een eigen onderzoek overbodig.
’s Middags naar Utrecht voor het TV-spotje over Europa. Ruim anderhalf uur bezig voor een spotje van 3 minuten… Als een stukje erg vaak over moet, verliezen woorden hun betekenis. Zo hoor ik mezelf op enig moment vertellen dat Turkije geen lid van de ChristenUnie mag worden…!
Thuis eten en daarna, samen met Liesbeth, naar een gecombineerde gemeentevergadering van ‘onze’ christelijke-gereformeerde gemeente en de vrijgemaakt-gereformeerde gemeente van Bodegraven. Samen zijn we op weg naar meer eenheid. Fijne avond met veel wederzijdse herkenning.
 
Dinsdag 11 mei
Er is een Nederlandse militair omgekomen in Irak! Dat zal zeker meegewogen (moeten) worden bij de standpuntbepaling over een eventuele verlenging, maar het mag wat mij betreft niet zomaar leiden tot het terughalen van onze jongens en meisjes.
Via de telefoon werk ik mee aan een eigen radiospotje van de ChristenUnie, ook alweer over Europa. Een groot deel van de dag werk ik aan de lezing die ik a.s. vrijdag aan de Rijksuniversiteit van Leiden moet houden.
’s Avonds naar Gorinchem voor de startavond van onze Euro-campagne. In de NRC staat vanavond het lang verwachte artikel van Joep Dohmen. Hij neemt met name Karla Peijs (CDA), Lousewies van der Laan (D66) en Hans Blokland (ChristenUnie) op de korrel. Er is vanmiddag direct een stevig persbericht van de besturen van ChristenUnie en SGP de deur uit gegaan. Het onderwerp komt niet ter sprake tijdens de goed bezochte startavond. Samen met collega Kees van der Staaij en de europarlementariërs Blokland en Belder treed ik op in een panel. Verder zijn er toespraken van de beide euro-collega’s en is er een aardige promotiefilm over het werk van de Eurofractie. Tegen middernacht thuis.
 
Woensdag 12 mei
Jippie: er zijn twee nieuwe postpakketten; ‘k werk ze meteen maar door. Na de lunch met het gezin naar Amersfoort voor een gesprek met de Raad van Kerken. Tineke, Nico en Jacob zijn er ook. We spreken over waarden en normen, integratie, asiel, armoede, chronisch zieken, en de positie van de kerken. Er is veel wederzijdse herkenning én overeenstemming. We delen de bezorgdheid over de grote nadruk die het kabinet legt op de eigen verantwoordelijkheid van mensen: de solidariteit dreigt te verdwijnen en mensen worden – teveel – teruggeworpen op zelfredzaamheid.
Ik eet in eenzaamheid heerlijke asperges en reis dan door naar Groningen, waar ik met zo’n 180 jongeren een fantastische avond over politiek beleef. Veel interactie naar aanleiding van stellingen die ik poneer. Verder is er een razend enthousiast jongerenkoor, ‘Dox’, waar ik erg van geniet. In de trein heen en terug kan ik erg veel werk voorbereiden en stukken lezen.
 
Donderdag 13 mei
De ochtend kan ik rustig aan doen. Bij de koffie heb ik een telefonisch voorgesprek met NOVA, die mij graag wil hebben in een uitzending over de omstreden vastgoedhandelaar Willem Endstra, die betrokken is bij een groot project van een gemeente. Ik ben tamelijk afhoudend geweest, omdat ik niet zoveel over de man weet, maar ik wil morgen wel iets in de camera zeggen over de Wet BIBOB: bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur.
Na de lunch maak ik in haast m’n lezing voor morgen af; als ik vannacht thuis kom, heb ik er denk ik geen zin meer in... Dan met de auto naar Barneveld, waar ik achtereenvolgens een interview met het Nederlands Dagblad en ‘Ellips’ (het blad van de Evangelische Hogeschool) heb.
Ik eet bij onze goede vrienden Roel en Tjitske Kuiper; fijn om elkaar eindelijk weer eens te ontmoeten! ’s Avonds is er een goed bezochte en grondig voorbereide avond van de plaatselijke ChristenUnie-kiesvereniging. Er is een optreden van de virtuoze pianist Jan Mulder, ik ga met een loopmicrofoon in de hand in discussie met de aanwezigen en discussieer in de pauze met een stel jongeren, er zijn promo-praatjes voor allerlei goede (ChristenUnie-)doelen en er is – onder leiding van EO-presentator Menno Helmus – een gesprek met de raadsleden, onder wie Tjitske. Dat doet ze erg goed!
Als ik thuis kom, beluister ik via de EO-site het interview dat Hans Blokland vanmorgen met ‘De Ochtenden’ heeft gehad. Ik heb vandaag al gehoord dat zijn wel erg verdedigende toon hier en daar vragen heeft opgeroepen. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen: hoezeer ik ook overtuigd ben van zijn goede trouw, van dit interview word ook ik niet echt vrolijk... Ik begin ernaar te neigen om alsnog een onafhankelijk onderzoek te laten verrichten, om zo een einde te maken aan alle geruchten, vragen en twijfels.
Het is al ver na middernacht als ik m’n lezing voor morgen definitief afrond en uitprint.
 
Vrijdag 14 mei
’s Morgens in Leiden een erg aardige bijeenkomst van zo’n 80 strafrechtswetenschappers. Mijn bijdrage gaat over ‘de relevantie van de strafrechtswetenschap voor de politiek’ en is kritisch zowel in de richting van de strafrechtswetenschap (die te pathetisch doen over hun relevantie) als in de richting van de politiek (die vaak te opportunistisch is). De andere sprekers zijn prof. Tineke Cleiren, prof. Kees Schuyt en prof. Willem Witteveen (behalve wetenschapper ook PvdA-senator). Paul Cliteur spreekt een column uit; hij grijpt de gelegenheid aan om weer eens uit te venten dat hij en ik het zo hartgrondig eens zijn op het punt van de volledige ministeriële verantwoordelijkheid voor het Openbaar Ministerie.
In de lunchpauze sta ik een cameraploeg van NOVA te woord over de mogelijkheden om met gebruikmaking van de wet BIBOB (bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur) verweving tussen onder- en bovenwereld te voorkomen. De aanleiding ligt in berichten over betrokkenheid van de vastgoedhandelaar Willem E. in een gemeentelijk project. Over E. zelf zeg ik weinig, eenvoudigweg omdat ik te weinig van hem afweet.
Halverwege de middag ben ik thuis. ’s Avonds met Liesbeth naar een verjaardagsfeestje van een vriendin van Liesbeth. Gezellig: jaren ’70-stijl, middelbare-school-sfeer, veel ‘gouwe ouwe’ muziek. Laat thuis.
 
Zaterdag 15 mei
Bijtijds met Arjen en Marieke met de auto naar Den Haag. Vandaag is de eerste ‘Vriendendag’: alle 5000 (!) ‘vrienden van de fractie’, die zich het afgelopen jaar hebben opgegeven en met hun jaarlijkse gift ons werk ondersteunen, hebben een uitnodiging gekregen voor een dagje ‘Den Haag’. Zo’n 300 hebben daar gehoor aan gegeven en beleven mét de fractie een geweldige dag in het Kamergebouw, dat vandaag eventjes helemaal alleen voor de ChristenUnie is.
Bij de opening wacht mij een verrassing: Arie Slob neemt onverwacht het woord van mij over en spreekt mij toe i.v.m. mijn 10-jarig Kamerlidmaatschap! Officieel is dat maandag, maar ik vind het fantastisch om hier in aanwezigheid van zoveel vrienden bij stil te staan. Partijvoorzitter Thijs van Daalen spreekt me ook toe en medewerkers Paul en Reinier hebben een lied gemaakt, op de wijs van ‘Daar in dat kleine café aan de haven’, dat massaal wordt meegezongen. Dat klinkt best mooi, in de Statenpassage!
Een vol programma, met ieder uur een rondleiding, een voorlichtingsfilm van de Tweede Kamer, een kinderprogramma, drie keer een talkshow met de Kamerleden door Nico en twee maal een ‘vragenuurtje’ in de plenaire zaal, met de Kamerleden in vak K en Gert Schutte op de voorzittersstoel. Marieke ziet kans om tussen de bedrijven door Tineke en Arie te interviewen ten behoeve van haar werkstuk over ‘de politiek’.
Tijdens de eerste talkshow in de Oude Zaal krijg ik een vraag over de onkostenvergoedingen van de europarlementariërs; in mijn reactie pleit ik voor een onafhankelijk onderzoek. Als ChristenUnie leggen we in integriteitskwesties de lat altijd hoog, dus nu het aan onszelf raakt zullen we ook moeten zorgen dat de integriteit van onze vertegenwoordigers boven iedere twijfel verheven is! In de loop van de dag licht ik mijn oproep toe tegenover de pers: het ANP, Reformatorisch Dagblad, Nederlands Dagblad.
Om 16:00 uur is deze eerste Vriendendag voorbij. Onze gasten keren tevreden huiswaarts en ook wij vinden de dag zeer geslaagd.
’s Avonds alweer met Liesbeth naar een feestelijke bijeenkomst: vrienden uit de kerk vieren in Linschoten hun 25-jarig huwelijksfeest met een optreden van een cabaretier. Heerlijk ontspannend, verschrikkelijk humoristisch en – met zo’n 50 mensen in het kleine theatertje – heel erg gezellig.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op '300 vrienden in de Kamer!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.