Zondag 25 april
’s Morgens een bijzondere kerkdienst in verband met een 50-jarig huwelijksfeest. Het koor ‘Chantdante’ onder leiding van Dirk-Jan Warnaar verleent medewerking en maakt het tot een prachtige en inspirerende bijeenkomst.
Het eerdere voornemen om naar de verjaardag van mijn zwager Johan in Geldrop te gaan hebben we losgelaten, zodat we het de rest van de zondag heerlijk rustig kunnen houden.
Maandag 26 april
Zoals verwacht hebben de Turks-Cyprioten massaal ‘ja’ tegen het plan-Annan gezegd, maar is het door de Grieks-Cyprioten in meerderheid verworpen. Gevolg is dat a.s. zaterdag alleen het Griekse deel zal toetreden tot de EU. Slechte zaak, EU boos, Turken ook boos.
’s Middags bereid ik me voor op het stellen van mondelinge vragen, morgen, over een item van ‘Knevel op zaterdag’, afgelopen zaterdag, nl. over jeugdigen met psychische problemen die niet in de jeugdzorg terecht kunnen en in de jeugdgevangenis terecht komen. Verder steek ik een handje uit in huis en in de tuin en ga ik even de stad in om een nieuw pak te kopen. Dat moet ook eens gebeuren, nietwaar?
’s Avonds voorbereiding van de fractievergadering en de debatten van deze week. Verder schrijf ik nog een column voor het Friesch Dagblad.
Dinsdag 27 april
Geen bijzonderheden in de fractievergadering. Na een gesprekje over problemen bij aangifte van geweld in zorginstellingen (en vooral over een mogelijke oplossing daarvoor!) bereid ik in overleg met stagiaire Mirjam Bikker de mondelinge vragen verder voor: ze zijn toegelaten, ik ben de vierde en laatste vragensteller van vandaag.
Ik krijg veel bijval van andere fracties en staatssecretaris Ross-Van Dorp reageert positief: ook deze jongeren hebben recht op jeugdzorg en ze zal Jeugdzorg Nederland daarop aanspreken. Langdurige stemmingen, zelfs nu de stemmingen over de Wet Basisvoorziening Kinderopvang naar donderdag zijn verschoven!
Vervolgens een niet al te lange vergadering van de IVD-commissie, op verzoek van Wouter Bos, die – zoals in alle kranten heeft gestaan – geïnformeerd wil worden over de precieze inlichtingen die de AIVD en de MIVD (de Algemene en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheids Dienst) hadden over Irak en de kwestie van de massavernietigingswapens.
Daarna overleg met Nico en agenda-overleg met secretaresse Henriëtte Krijger. Om 18:00 uur kan ik naar huis. Na het Journaal belt onze goede vriend Jan-Pieter Roubos met de schokkende boodschap, dat zijn moeder is overleden en a.s. zaterdag wordt begraven. Erg verdrietig en toch nog onverwacht!
Ik ben 1,5 uur vruchteloos bezig met m’n laptop, die niet wil opstarten. De Dienst Automatisering (‘3060’) kan me op afstand ook niet helpen en ik blijf zitten met een machteloos gevoel en een berg werk. Dan maar knipsels en stukken lezen, o.a. voor het debat over het boek ‘De weg van de moslim’ van morgenavond.
Woensdag 28 april
Het grootste deel van de ochtend besteed ik aan het afronden van een artikel over ‘het recht op leven’ voor het blad ‘Pro Vita Humana’. Onze stagiaire Swannet Westland heeft een uitstekende aanzet gegeven, maar ik moet er nog wel een keer goed doorheen om het tot ‘mijn’ artikel te maken. Ik vind dat ik haar recht doe door ook haar naam eronder te zetten. Na een korte voorbereiding van het AO over loverboys is er nog net tijd voor een snelle lunch, dan begint het AO al. Een nuttig debat over een schrijnend probleem. Minister Donner belooft op mijn vragen een brief aan de Kamer te sturen over het aangifteprobleem: uit angst doen veel slachtoffers van loverboys geen aangifte, zodat er niet of nauwelijks kan worden opgetreden. Ik heb enkele suggesties gedaan om daar een antwoord op te geven en de minister zal daar schriftelijk op reageren.
Jammer genoeg moet ik er eerder uit: in ‘Nieuwspoort’ wordt het Euromanifest van onze Eurolijst gepresenteerd en als politiek leider van de ChristenUnie en spreker in de campagne word ik geacht daarbij aanwezig te zijn. Er is niet veel pers. Hopelijk is dit niet illustratief voor de belangstelling van de kiezers voor de Europese verkiezingen…
Even naar de procedurevergadering van de Commissie voor Justitie, waar op mijn voorstel wordt besloten een ‘herstelwetje’ over deals met criminelen zo spoedig mogelijk te behandelen. Dat vind ik van belang om te zorgen dat de Eerste Kamer de ‘hoofdwet’ kan behandelen; áls Donner dan – zoals hij donderdag liet blijken – het wetsvoorstel wil heroverwegen, zal hij het moeten intrekken. Ik wil hem geen excuus geven om gebruik te maken van de ‘pauze’ die de Eerste Kamer heeft ingelast, in afwachting van dit herstelwetje, dat ik in verband met het verkeerde stemgedrag van de VVD-fractie indertijd (op aangeven van oud-collega Jacques Niederer) waardoor het noodzakelijk werd, graag ‘het wetje-Niederer’ noem.
Daarna de voortzetting van het AO - scheiding en omgang. Minister Donner houdt een stevig betoog over de noodzaak van c.q. de voorkeur voor de betrokkenheid van de rechter bij echtscheiding. Jammer vind ik dat hij erg laconiek doet over het bijzondere karakter van het huwelijk: bij het politiek-correcte af… Ondertussen zet ik een lijn uit voor het debat van vanavond over de Al-Tawheed moskee en het boek ‘De weg van de islam’.
Dat debat begint om 19:30 uur. Geert Wilders – die het debat heeft aangevraagd – is voor zijn doen tamelijk gematigd, al doet zijn toon als altijd anders vermoeden. Hij vraagt (gelukkig!) geen politiek verbod op het omstreden boek, maar wil wel een strafrechtelijk onderzoek. Dat wil ik ook. Boris Dittrich zegt een vergelijking met de Bijbel onterecht te vinden, omdat ‘De weg van de moslim’ een eigentijds boek is… Piet-Hein Donner en ik hebben aan een half woord genoeg: dat moet worden rechtgezet. Donner doet dat ook aan het eind van z’n antwoord: “Overigens wil ik tegen de heer Dittrich zeggen dat ik van mening ben dat ook de Bijbel een zeer eigentijds boek is.” En zo is het!
De vier (!) bewindslieden zijn vrij kort in hun beantwoording. In tweede termijn worden er ineens vrij verstrekkende moties ingediend door VVD, CDA en LPF. Donner reageert kritisch, maar als ik hem vraag of hij de zwaarste motie niet zal uitvoeren, houdt hij een slag om de arm. Na afloop begrijp ik uit de reacties van de betrokkenen dat er het nodige vooroverleg heeft plaats gehad: Donner mag de motie zó uitleggen dat hij ermee leven kan en de indieners kunnen zeggen dat ze hun punt gemaakt hebben. Niet erg verheffend en in elk geval niet dualistisch…
Geert Wilders is zo vriendelijk me weer in Woerden af te zetten. We hebben het opnieuw erg gezellig in zijn snelle Audi, al zijn we het over heel veel heel erg oneens.
Donderdag 29 april
De ochtend wordt gevuld met o.a. een nuttig gesprek met twee straatadvocaten uit Rotterdam, die zich bezig houden met de belangen van dak- en thuislozen, en verder met bureauwerk en de voorbereiding van de stemmingen van vanmiddag. Ik loop even binnen bij een plenair debatje, waarin Farah Karimi (GroenLinks) en Harry van Bommel (SP) afgrijselijke anti-Israël-moties indienen; aangezien ik niet aan het eerdere AO hierover heb deelgenomen, kan ik me er niet tegenaan bemoeien, maar ik moet me inhouden!
Na de lunch werk ik stapels stukken weg, waardoor m’n bureau lekker opgeruimd raakt. Om 14:30 uur gaan we stemmen: in verband met de Haagse ‘Koninginnenach’ moeten we om uiterlijk 16:00 uur klaar zijn, anders kom je niet meer fatsoenlijk de stad uit. De motie van Arie over de Hanzelijn (i.p.v. een brug een tunnel bij Hattem) wordt met de steun van D66 aangenomen! En van Tineke worden er maar liefst drie belangrijke amendementen op de Wet Basisvoorziening Kinderopvang aangenomen. Na afloop staat Frans Weisglas nog even stil bij de uitbreiding van de Europese Unie met 10 nieuwe lidstaten, a.s. zaterdag. Er zijn vertegenwoordigers van een aantal van deze landen aanwezig, die op applaus onthaald worden. Op het balkon van het ledenrestaurant praat ik met Femke Halsema even over de radicalisering die ik bij GroenLinks proef ten aanzien van Israël en die – naar ik vrees – van invloed zal zijn op de verhouding tussen onze fracties; ze zal ernaar kijken en komt erop terug.
Ik kan thuis eten en ga daarna met de auto naar het Partijbureau in Amersfoort, voor een vergadering van het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie. Veel aandacht voor de Euro-campagne. Lijsttrekker Hans Blokland meldt dat er waarschijnlijk a.s. zaterdag een vervelend en mogelijk schadelijk artikel in NRC-Handelsblad zal verschijnen, over de verantwoording door o.a. onze Europarlementariërs van (een deel van) de onkostenvergoedingen. Hoewel er een – nogal ingewikkelde – verklaring voor blijkt te zijn, ziet het er publicitair niet goed uit en zal er een adequate (bestuurs)reactie moeten komen.
Vrijdag 30 april
Koninginnedag. Kinderspelen, het bezoek van de Koninklijke familie aan Groningen, de rommelmarkt. Tussendoor voortdurend overleg ik per telefoon en ouderwetse fax (i.v.m. de laptopproblemen kan ik niet bij m’n e-mail) met Nico en de directeur van het Partijbureau, Henk van Rhee, over een gezamenlijk advies aan het bestuur over de Euro-perikelen. Dat advies gaat eind van de middag uit.
’s Avonds slaag ik er na enig speurwerk geheel op eigen kracht in om de problemen met de laptop op te lossen, zodat ik weer ‘on line’ ben. Meteen maar de 160 nieuw binnengekomen mails weggewerkt…
Zaterdag 1 mei
’s Morgens naar Veenendaal voor de begrafenis van Jan-Pieters moeder. Er zijn veel mensen. We blijven lang na, om onze vrienden nog even te kunnen spreken.
Op de terugweg hoor ik van Nico dat er vandaag niets in de NRC staat. Dat betekent hooguit enig uitstel… Verder geen bijzonderheden.
Reacties op 'Een eigentijds boek...?'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.