Bijdrage Carla Dik-Faber aan het notaoverleg MIRT
Bijdrage van ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber als lid van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu aan een notaoverleg met minister Schultz van Haegen-Maas Geesteranus van Infrastructuur en Milieu en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu
Onderwerp: Notaoverleg MIRT
Kamerstuk: 33 750 - A
Datum: 25 november 2013
Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie): Voorzitter. De komende jaren wordt ondanks de bezuinigingen fors geïnvesteerd in onze infrastructuur. Maar de wensenlijstjes zijn nog lang. Daarom zijn scherpe keuzes nodig. Herbezinning leidt vaak tot betere plannen. Waarom blijft de minister vasthouden aan hoge groeiprognoses voor het wegverkeer, terwijl voor het Deltaprogramma juist rekening wordt gehouden met onzekerheden, om te voorkomen dat er te veel wordt geïnvesteerd? Ik vraag de minister, het Deltafonds ongemoeid te laten en een quickscan te maken voor grote infraprojecten, om te voorkomen dat we de verkeerde investeringen doen.
Waarom durft de minister geen robuustheidsanalyse te maken van haar eigen plan voor de A13/A16 en het alternatief, dat wel het probleem bij Overschie oplost? Het antwoord is: omdat er bij dat alternatief restcapaciteit is voor groei van het autoverkeer, terwijl er in het eigen plan van de minister files blijven. Wat voor nut heeft A13/A16 als van afwaardering en versmalling geen sprake is op A13-Overschie? De Tweede Kamer heeft mijn motie over Bleizo aangenomen. De ChristenUnie dringt erop aan, alles op alles te zetten om in maart het aanlegbesluit te nemen.
De Rotterdamse haven maakt er geen geheim van: ze wil de Blankenburgtunnel én de Oranjetunnel. De Blankenburgtunnel is een bypass van de Beneluxtunnel en lost het probleem echt niet op. Daarom kiest de ChristenUnie voor de Oranjetunnel. Laten we goed investeren en het Westland verbinden met Den Haag en Schiphol.
De bouw van fietsenstallingen bij Amsterdam Centraal is jaren vertraagd. Nu is de planstudie stilgelegd en wordt er weer naar nieuwe locaties gekeken. Wanneer zijn er nu eindelijk genoeg stallingen? Er komt een studie naar de A9 richting Alkmaar. Ondertussen is het spoor naar Amsterdam ook overvol. De ChristenUnie wil inhaalmogelijkheden voor de intercities. De staatssecretaris moet ook gas terugnemen bij een aantal spoorprojecten, te beginnen met het goederenvervoer Oost-Nederland. Het is een historische vergissing als stations als Driebergen-Zeist en Ede-Wageningen zo in beton worden gegoten dat 200 km/uur onmogelijk wordt. Is de staatssecretaris bereid, deze plannen aan te passen? Gas terug is ook nodig bij Naarden-Bussum. ProRail stuurt aan op een paar autotunneltjes, maar dat is een tunneltjesvisie. De ChristenUnie wil een echte spoortunnel. Spaar daar desnoods iets langer voor, want goedkope autotunneltjes zullen later duurkoop blijken. Op andere spoortrajecten moet juist meer tempo ontstaan. Wanneer wordt nu eindelijk de Valleilijn opgewaardeerd? Is de staatssecretaris bereid, de mogelijkheden van een nieuw station Barneveld-Noord op de lijn Amersfoort-Apeldoorn te verkennen? Is de minister bereid, snel het knooppunt A1-A13 robuust op te lossen, zodat er alternatieve routes zijn wanneer knooppunt Hoevelaken aan de beurt is? De ChristenUnie is geen voorstander van tolheffing. Vanwege de tijd sluit ik aan bij alle vragen die door D66 hierover zijn gesteld.
Mooi dat er bijna een besluit is over het spoor Zwolle-Herfsen en dat wordt gekeken naar hogere snelheid op het spoor naar Groningen en Leeuwarden. De ChristenUnie wil een stip op de horizon voor de hele corridor naar de Randstad. Stapsgewijs naar snelheden rond 200 km/uur. Het motto van dit kabinet is "Bruggen Slaan". Wanneer wordt nu eindelijk eens de spoorbrug bij Ravenstein verdubbeld en verhoogd? Is het kabinet bereid, te investeren in diepgang in Vught, en in verdiepte aanleg van de N65 en het spoor? 26 kilometer geluidswal, en lange wachttijden bij spoorwegovergangen moeten we niet willen. Neemt de minister bij de aanpassing van de N65 de belangen van de fietsers en de wandelaars mee? De verdiepte ligging biedt daarvoor veel kansen.
De aanpak van de brug in de A27 bij Gorinchem is uitgesteld tot 2019. Dit heeft een enorme economische impact. Is deze datum hard? De ChristenUnie wil zo snel mogelijk een robuuste oplossing voor dit knelpunt, die optimaal rekening houdt met de toekomstige spoorlijn Utrecht-Breda en ook een fietssnelweg heeft naar Sneeuwijs Tol. De ChristenUnie heeft nog vragen over de Ruit Eindhoven. Waarom lost de minister niet eerst de files op de bestaande snelwegen rond Eindhoven op? Waarom zijn de alternatieven die uitgaan van ondertunneling om het landschap te sparen nu al afgevallen? Mooi dat Heerlen-Aken geëlektrificeerd wordt, maar dat is onvoldoende voor de intercity waarom de Kamer al jaren vraagt. Hoeveel moties en amendementen zijn nodig om zoiets simpels te regelen? Ook urgent is elektrificatie van de Maaslijn. In maart start de aanbesteding voor de komende tien jaar. Dus er is snel helderheid nodig, anders worden weer dieseltreinen gekocht. Ik heb daarom een amendement om dit te regelen. Er is ook duidelijkheid nodig over een nieuwe stoptrein Weert-Roermond, die Limburg graag zelf wil gaan rijden. De staatssecretaris zou vandaag Limburg deze ruimte moeten geven, want de NS rijdt hier alleen met een intercity.
Ik sluit me aan bij alle vragen die zijn gesteld over de loopbruggen. Ook van ons het pleidooi om het Breeddiep niet te smal te laten zijn. Ik sluit me aan bij vragen daarover van de SGP.
Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.
Archief > 2013 > november
- 28-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Tuinbouw
- 27-11-2013 - Inbreng schriftelijk overleg Carla Dik-Faber ten behoeve van Fraudebestrijding meststoffenwet
- 26-11-2013 - Inbreng Carla Dik tbv ontwerpbesluit wijz. diverse amvb's ivm permanent maken Crisis- en herstelwet
- 26-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO OV, taxi en OV-chipkaart (AO d.d. 01/10)
- 26-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het voortgezet algemeen overleg Grondstoffen en afval (AO d.d. 14/11)
- 25-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het notaoverleg MIRT
- 21-11-2013 - Schriftelijke vragen Arie Slob en Carla Dik-Faber over vergelijkingssites zorgverzekeringen
- 21-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg PGB
- 20-11-2013 - Inbreng Carla Dik tbv Wijziging Wegenverkeerswet 1994 ivm invoering rijbewijsplicht landbouwtrekkers
- 18-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het wetgevingsoverleg Water
- 15-11-2013 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind, Carla Dik e.a. over de Bob-campagne
- 14-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Grondstoffen en afval
- 13-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het voortgezet algemeen overleg Klimaat (AO d.d. 17/10)
- 13-11-2013 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over de bouw van een vuurwerkopslagplaats in Heerde
- 12-11-2013 - Inbreng Carla Dik tbv Wijz. Electriciteitswet (volumecorr. nettarieven energie-intensieve industrie)
- 12-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VSO protocol omgang kansrijke burgerinitiatieven infrastructuur
- 11-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het wetgevingsoverleg Energie
- 07-11-2013 - Inbreng Carla Dik ten behoeve van Verhoging strafmaximum overtreding rookverbod Tabakswet
- 07-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Mantelzorg / Vrijwilligerswerk
- 06-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan de plenaire behandeling van de begroting EZ (XIII), Landbouw en Natuur
- 05-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het voortgezet algemeen overleg Groene Groei (AO d.d. 09/10)
- 05-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan de plenaire behandeling van de begroting Infrastructuur en Milieu (XII)
- 04-11-2013 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het notaoverleg Vervoer HSL-Zuid / Alternatief Fyra