12 juni - week 24 - 2009

vrijdag 12 juni 2009 21:54

Donderdagmorgen kwam de officiële uitslag van de Europese Verkiezingen naar buiten. We bleken onze twee zetels op eigen kracht binnengehaald te hebben. Dat is mooi. Er is deze week ook veel teruggeblikt op de verkiezingen. Vooral op de grote winst van de PVV en het verlies van de PvdA. Ik heb zelf ook een bijdrage aan het terugblikken geleverd door het schrijven van een opinieartikel dat in het Nederlands Dagblad is afgedrukt. Ook was ik te horen in een discussieprogramma op Radio 1. Samen met Joel Voordewind ook nog een opinieartikel over Israël en de Palestijnen in de Volkskrant gepubliceerd. Wie schrijft, die blijft! Beide artikelen zijn op mijn website terug te vinden.

Deze week ook het debat over de nieuwe sociale orde gevoerd. We waren er uren zoet mee. Omdat het een debat is dat overal over kon gaan is, zo heb ik in mijn tweede termijn aangegeven, het risico aanwezig dat het uiteindelijk over niets gaat. Dat bleek gelukkig mee te vallen. Al was de kwaliteit van de bijdragen wel erg wisselend.

De aanvrager van het debat (SP-er Agnes Kant) kwam bijvoorbeeld niet veel verder dan een tirade tegen het zogenaamde neo-liberalisme. PVV-er Tony van Dijck maakte duidelijk dat de PVV wel weet wat er fout gaat, maar nog lang niet wat de oplossingen voor problemen zijn. En ook Alexander Pechtold (D66) had een toch wel wat dun verhaal. Ik heb zelf een poging gedaan in zeven punten aan te geven waar wat de ChristenUnie betreft naar de toekomst toe aandacht aan gegeven zal moeten worden. Volgens mij staat mijn bijdrage nog niet op de site. Ik zal proberen daar volgende week verandering in aan te brengen.

Met steun van de overige coalitiepartijen heb ik een motie ingediend waarin het kabinet wordt gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken van een brede maatschappelijke discussie over de oorzaken van de financieel-economische crisis. Wat de ChristenUnie betreft moet de discussie daarover niet stil vallen.  We hebben het steeds over het benutten van dit momentum. En ook dat tijden van crises ook tijden van loutering kunnen zijn. Dan moeten we wel met elkaar in gesprek blijven. Boeiend overigens om deze week te zien dat de banken daar nu - zo lijkt het - wel serieus mee bezig zijn.

Deze week weer een groot aantal interne en externe overleggen gehad. Ook ben ik maandag aanwezig geweest bij een bijeenkomst van de provincie Overijssel in Heino. Altijd goed om de contacten met je 'eigen' provincie  warm te houden. Ook ben ik nog naar de afscheidsreceptie van Wim van der Camp geweest. De lijsttrekker van het CDA bij de Europese Verkiezingen zal na 23 jaar de Tweede Kamer gaan verlaten. Met hem verliezen we een ras parlementariër. Niet alleen een verlies voor het CDA. 

Veel ophef deze week over het via het Nederlands Dagblad naar buiten komen van een vertrouwelijk  advies van de Raad van State over de zogenaamde enkele feit-constructie. Een advies dat raakt aan de ruimte die schoolbesturen hebben voor hun personeelsbeleid. Een discussie die al enige tijd gevoerd wordt. Het Nederlands Dagblad berichtte dat volgens de Raad het bijzonder onderwijs en de kerken op basis van Europese rgeles een grote vrijheid hebben om 'beroepsvereisten' te stellen. Ze hebben het recht 'expliciete loyaliteit te vragen van hun medewerkers', volgens de berichtgeving in de krant.

Het blijft lastig om te reageren op stukken die niet officieel naar buiten zijn gebracht. We zijn daarom als fractie terughoudend in onze reactie geweest. Desondanks haalde ik toch nog met een in mijn ogen nietszeggende quote het NOS-Journaal (!). Laat het kabinet nu maar - zo snel als dat inhoudelijk verantwoord is - met een goede reactie op dit advies komen. Het zou wel plezierig zijn als we deze discussie een keer kunnen afronden.

Vrijdag met bijna alle andere ChristenUnie-kamerleden een werkbezoek aan Deventer afgelegd. alleen Esmë ontbrak vanwege een ECPM-vergadering in Bern. Bijzonder om nu in Deventer te zijn. Juist deze week was voor de tweede keer in drie maanden het college gevallen. Opnieuw over het stadskantoor. Uiteraard zijn we over deze situatie geinformeerd. Maar ook over andere zaken die Deventer bezighouden.

Met Ed heb ik in een deel-programma een bezoek afgelegd aan een aantal kleine Turkse middenstanders en zijn we geinformeerd over de veiligheidsmaatregelen die Go Ahead Eagles in de afgelopen jaren heeft getroffen. Mooi om te zien met hoeveel bezieling burgemeester Heidema, en ook ChristenUnie-raadslid Wim de Jong en zijn mensen, zich inzetten voor deze stad.

Nu ik het toch over een ChristenUnie-burgemeester heb: deze week werd bekend dat ChristenUnie-burgemeester Bort Koelewijn zijn huidige standplaats Rijssen/Holten in september zal gaan vervangen door de gemeente Kampen. Een mooie promotie voor hem. En goed voor de ChristenUnie.

Morgen hoop ik nog een deel van de 35e EO-Jongerendag te bezoeken. Vorig jaar was dat niet mogelijk omdat we toen gelijktijdig een ChristenUnie-congres hadden. Ik blijf het bijzonder vinden dat nu al weer zo lang ieder jaar duizenden jongeren naar dit soort dagen toe gaan. Tegenwoordig zelfs meer dan 30.000 jongeren. Op dat soort momenten zul je mij niet horen klagen over 'de jeugd van tegenwoordig'!

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '12 juni - week 24 - 2009'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.