27 juni - week 26 - 2009

zaterdag 27 juni 2009 19:48

Maandagmiddag werd bekend dat de ChristenUnie in het Europees Parlement tot de groep Conservatieven en Hervormers zal toetreden. Blij dat we ons bij een dergelijke eurorealistische groep kunnen aansluiten. Er zat wel een zwart randje om die blijdschap heen. Als ChristenUnie wisten we sinds enkele dagen dat een volledig lidmaatschap van deze groep voor de SGP - ondanks ook onze inzet daarvoor - er niet in zat. Dit vanwege hun vrouwenstandpunt. We wisten dat de SGP nog nadacht over een zogenaamd allied membership. Die mogelijkheid lag ook nog open. Maandagmiddag bleek echter dat ze daar van afzagen. Dat is hun goed recht. Het gevolg was wel dat de SGP hiermee zelf voor een Alleingang in het Europees Parlement heeft gekozen. Nu schijnt het allied membership nog tot de mogelijkheden te behoren. Het zou mooi zijn als de SGP volgende week alsnog tot de conclusie zou komen dat dit de beste mogelijkheid is. Ik zou het Bas Belder in ieder geval van harte gunnen.

In de afgelopen week is een aantal keren gesuggereerd - vooral in SGP-kring - dat de ChristenUnie ook zelf niet tot de nieuwe groep van Conservatieven en Hervormers had moeten toetreden, vanwege haar weigering om de SGP als volwaardig lid te accepteren  Samen uit, samen thuis. Ik vind dat ook geen optie. Beschouw dat ook als een vorm van verkeerde solidariteit. Ik leg graag uit waarom.

Het vrouwenstandpunt van de SGP is niet het standpunt van de ChristenUnie. Bij ons zijn vrouwen van harte welkom. Ook vertegenwoordigen vrouwen de ChristenUnie op bijna alle bestuurlijke niveaus. Daar komt bij dat niet toetreden tot deze groep tot gevolg zou hebben dat de ChristenUnie voor de komende vijf jaar opnieuw lid zou moeten worden van een groep met veelal dubieuze politieke partijen als Liga Nord en UKIP. Dat wilden we nu juist vooral voorkomen.

Een andere optie zou zijn als niet-ingeschrevenen in het EP zitting nemen. Dan kun je beter thuis blijven. Niet-ingeschrevenen staan er echt buiten. Onze kiezers hebben recht op een fatsoenlijke vertegenwoordiging in de komende vijf jaar. Dat kun je niet zomaar laten lopen. Wel vervelend dat dit allemaal zo gegaan is. Ook wij hebben dit zo niet gezocht. Zie voor verdere info de site van de ChristenUnie. http://www.christenunie.nl/nl/k/n91/news/view/356193/48130/ChristenUnie-en-SGP-uit-elkaar---kon-dat-nou-echt-niet-anders.html

In de afgelopen week stond de agenda van de Tweede Kamer wel overvol. Ed Anker was druk met onder meer de raming van de Tweede Kamer (hij lanceerde daar de zogenoemde 'hoffelijkheidsprijs', die politiek brede steun kreeg) en de Catshuisbrand. Voor laatstgenoemde debat ben ik dinsdag tot middernacht in de Tweede Kamer gebleven. De minister-president ging diep door het stof voor gemaakte fouten. Ook onze andere Kamerleden hadden hun handen vol. Zo gaat dat altijd in de laatste weken voor het reces. Volgende week zal het nog gekker worden. Gelukkig blijven we allemaal nog overeind.

Zelf heb ik deze week zoals altijd weer de nodige overleggen gehad. Onder meer met André Rouvoet, mijn collega-fractievoorzitters van CDA en PvdA en met onze oud-wethouder in Utrecht, Tymon de Weger.  Wat is er iedere keer weer veel te bespreken en te regelen. Ook een vergadering van de commissie AIVD meegemaakt. Deze commissie bestaat alleen uit fractievoorzitters en wordt ook wel de 'commissie stiekem' genoemd. Meer zeg ik er dus niet over.

De ChristenUnie heeft deze week in Rotterdam, Utrecht en Groningen debatten over de islam georganiseerd. Ik ben erg blij met dit initiatief dat uitging van onze wetenschappelijk instituut. Juist in deze tijd is het van belang om over dit onderwerp te spreken. Er wordt ook een brochure vanuit de ChristenUnie voorbereid. De opkomst van de avonden was erg groot. Een bewijs ook dat met dit soort initiatieven in een behoefte wordt voorzien.

Vrijdag ben ik eerst naar de tandarts geweest (opnieuw geen bijzonderheden!) en daarna naar Amersfoort voor een aantal vergaderingen. Waaronder een overleg met een aantal jonge ChristenUnie-sympathisanten over de kredietcrisis. Ook een zogenaamd politiek beraad gehad. Om de zoveel weken spreken de verschillende bestuurslagen van de ChristenUnie elkaar. Ook deze keer was dit weer erg inspirerend. Heerlijk om bij een partij te behoren waar zoveel leven en uitdaging in zit.

Zaterdag lekker een dag gezeild met vrouwlief en vrienden. Wat een lekkere manier om je te ontspannen. Alvast een voorproefje voor de vakantie. En een buffertje voor de drukke week die nog gaat komen.

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '27 juni - week 26 - 2009'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.