Het is zaterdag 26 november: de 10e Niet-Winkeldag. Bedoeld om het overconsumentisme tegen te gaan. Ik las zelfs dat er ergens in Nederland (Rotterdam?) een biechthokje bij De Bijenkorf zal worden neergezet om mensen de gelegenheid te geven hun koopzonden op te biechten. Je moet er maar opkomen. Mij zullen ze vandaag niet bij de winkels vinden. Het is razenddruk en er moet vandaag ‘gewoon’ gewerkt worden. Ook mijn dochter Esther zal haar volleybalwedstrijd zonder mij op de publieke tribune moeten spelen. Misschien wint ze nu een keer!
Ik ben bezig met de Nota Mobiliteit. Komende maandag (28/11) zal deze nota behandeld worden. Mijn uitstekende medewerker Paul Blokhuis heeft al heel erg veel werk voor mij verzet. We zullen komende maandag een nota presenteren waarin we pleiten voor een groei van het spoorvervoer voor personen tot 2020 met minstens veertig procent. Het kabinet legt de lat op twintig procent en stopt zelfs na 2015 met het steken van geld in de aanleg van nieuwe spoorwegen. Ondertussen gaan er wel miljarden euro’s in de aanleg van nieuwe wegen. De balans tussen weg en spoor is echt zoek. In onze nota komen we met vijftien concrete aanbevelingen om de nota Mobiliteit beter te laten sporen.
Vrijdag spoorde Nederland overigens voor een groot deel niet. Ook het wegvervoer ondervond grote problemen vanwege het slechte (winter)weer. Het is mij allemaal wat ontgaan. Ik heb ’s-morgens thuisgewerkt (Zwolle) en daar was niets aan de hand. ’s-Middags en ’s-avonds een werkbezoek en spreekbeurt in de gemeente Dalfsen. Daar was ook (nog) niets te merken van sneeuwval o.i.d. Wel een prima werkbezoek gehad: een gesprek met het college, een discussie met een groot aantal mensen over noodzaak van plattelandsbeleid en windenergie en een spreekbeurt voor de kiesvereniging. Pas toen ik de volgende morgen de gordijnen van mijn slaapvertrek open deed, lag er sneeuw op de straat. Goede timing.
De afgelopen week ben ik vier dagen in den Haag geweest. Maandag zowel deelgenomen aan het debat over de mediabegroting als de begroting Binnenlandse Zaken. Op twee borden schaken is niet zo’n succes. Medy van der Laan vond de problemen voor de publieke omroep voor 2006 wel meevallen. Deze week bleek echter dat de omroepen de vaste netten zullen gaan kwijtraken als de Raad voor Bestuur van de NOS haar zin krijgt. Hoe kun je straks nog van omroepen vragen hun profiel scherp te houden, als ze maar moeten afwachten op welk net en op welk tijdstip hun programma’s zullen worden uitgezonden. Dit gaat absoluut niet goed.
Niet goed gaat ook de ontwikkeling rond de lokale brandweer. Minister Remkes ziet het allemaal anders. Hij wil het beroepspersoneel van de lokale brandweer regionaliseren. Ik heb unaniem steun van de Kamer voor mijn voorstel om lokale brandweerkorpsen daar zelf hun afwegingen in te laten maken. Minister Remkes doet in de richting van de lokale brandweer alsof deze ruimte er niet is. Volgende week spreken we hier weer verder over. De brand is nog niet geblust.
Dat geldt ook voor de VVD. De hype van de week was toch wel de controverse tussen Wiegel en Hirsi Ali. Een ware krachtmeting met – voorzover ik het kan overzien - Hans Wiegel als winnaar op punten. Volgens mij is dit de uiting van een veenbrand die al langer binnen de VVD aan het woeden is. En zo evolueert de VVD zich van een partij waar weinig inhoudelijke discussie werd gevoerd tot een partij waar prominenten elkaar verbaal te lijf gaan via open brieven in Trouw. Dit alles onder de bezielende leiding van Jozias van Aartsen. Wie durft nog vol te houden dat politiek saai is!
Saai waren ook niet de debatten die ik deze week heb gevoerd. Onder meer een debat met staatssecretaris Mark Rutte over de uitkomsten van de commissie Schutte (onregelmatigheden hoger onderwijs). Na afloop nog een besloten deel gehad. Dat gebeurt niet zo vaak. Ook een debat deze week over de zogenaamde gewichtenregeling in het onderwijs. De definitie van achterstand is veranderd (niet alleen maar etniciteit), maar de budgetten blijven, op enkele niet structurele compensaties na, gelijk. Minister van der Hoeven, door dik en dun gesteund door CDA-woordvoerder Jan de Vries, geeft in mijn richting wel toe dat de budgetten erg sturend zijn geweest in de keuzen die ze heeft gemaakt, maar is trots op het bereikte resultaat. Ik heb weinig zin in een discussie over de vraag of het glas halfvol of halfleeg is en geef aan bij de begrotingsbehandeling met een wijzigingsvoorstel te zullen komen. Wat mij betreft gaat de drempel om van de gewichtenregeling gebruik te maken van de voorgestelde 6,4% omlaag naar 3%. Daar hebben in het bijzonder de plattelandsscholen iets aan. Komt er toch nog iets terecht van de voorgestelde verbreding.
De begroting Onderwijs is overigens volgende week al. Dat geldt ook voor de afronding van de begroting Binnenlandse Zaken. Mijn medewerker Swanet Westland is daar ook super druk mee. Wat ben ik blij met mijn medewerkers. Zonder hen zou je dit soort weken niet doorkomen. Met de Nota Mobiliteit wordt het voor mij dus een erg drukke week. Fijn dat ik morgen de zondag nog heb om wat bij te komen van mijn werk en lichamelijk en geestelijk wat energie op te doen. Nog even volhouden tot de kerst.
Deze week ook diverse gesprekken gevoerd. Onder andere met Marleen Barth van het CNV over de onderwijsbegroting en Wouter van Dieren over energie en de plannen van minister Brinkhorst. Ook geïnterviewd door het radio 1 Journaal over de onderwijspolitiek van minister van der Hoeven en opnamen voor een videoproductie over de scheepsbouw. Mijn inzet voor deze sector is niet onopgemerkt gebleven.
Reacties op 'week 47 - 2005'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.