week 45 - 2005

zaterdag 12 november 2005 21:27

Er waren veel mensen (ca. 400) en het ledencongres begint steeds meer debat in de partij op te leveren. Vandaag onder meer over kernenergie, bijzonder onderwijs, media, mobiliteitsbeleid enz. André hield een vlammend betoog waarin hij onder meer duidelijk maakte dat de ChristenUnie niet zomaar door ‘links’ of ‘rechts’ naar zich toegetrokken kan worden. We hechten zeer aan een eigen (christelijk-sociale) positie in het politieke spectrum. Voor mij een belangrijke reden om juist voor de ChristenUnie actief te willen zijn.

Deze week stond voor een deel in het teken van de discussies over de opvang van de asielzoekers die betrokken waren bij de brand op Schiphol. Donderdag was daarover een debat in de Tweede Kamer. Onze woordvoerder asielbeleid, Tineke Huizinga, is vrijdag op bezoek geweest in Kamp Zeist. Ze is erg geschrokken van wat ze heeft gezien. Haar viel op dat de woorden die de ministers Donner en Verdonk in de Kamer hadden gesproken in schril contrast stonden met wat ze daar hoorde en heeft gezien. Het laatste woord zal hier nog niet over gesproken zijn.
 
Vandaag (zaterdag) de hele dag in Lunteren geweest: partij- en ledencongres van de ChristenUnie. Het valt niet mee om na een zware werkweek op zaterdagochtend om 08.00 uur je bed daarvoor te verlaten, maar het congres was goed. Er waren veel mensen (ca. 400) en het ledencongres begint steeds meer debat in de partij op te leveren. Vandaag onder meer over kernenergie, bijzonder onderwijs, media, mobiliteitsbeleid enz. André hield een vlammend betoog waarin hij onder meer duidelijk maakte dat de ChristenUnie niet zomaar door ‘links’ of ‘rechts’ naar zich toegetrokken kan worden. We hechten zeer aan een eigen (christelijk-sociale) positie in het politieke spectrum. Voor mij een belangrijke reden om juist voor de ChristenUnie actief te willen zijn. De tekst van André is overigens op www.christenunie.nl terug te vinden.
 
Vrijdag ben ik weer een groot deel van de dag op pad geweest. ’s-Morgens in mijn hoedanigheid als waarnemend voorzitter eerst nog een gesprek met een kandidaat-voorzitter voor de Raad van Toezicht van Zorgcombinatie Zwolle e.o. We kunnen tot een voordracht komen en dat doet me goed.
 
’s-Middags naar de gemeente Wierden. Eerst een gesprek met een vertegenwoordiger van het College. Onder meer over de vestiging van de Passie (een school voor evangelisch voortgezet onderwijs dat door de gemeente al jaren wordt tegengewerkt). Ondanks een uitspraak van de Raad van State en zeer duidelijke woorden van minister van der Hoeven volhard het college in haar weigering om mee te werken aan vestiging. Zo wordt opnieuw een eigen nederlaag georganiseerd en frustraties bij alle betrokkenen. Niet echt slim. Daarna naar een schitterende zorgboerderij (boerderij van Piet). Een gesprek over de reconstructie maar ook een rondleiding door de schitterende boerderij. Bijzonder om een boerenechtpaar zo gemotiveerd voor dit werk te horen en bezig te zien.
 
Daarna een gesprek met vertegenwoordigers van een plaatselijk zorgnetwerk. Een samenwerkingsverband van bijna alle kerken in Wierden en Enter dat inmiddels al meer dan 2 ½ jaar twee uitgeprocedeerde asielzoekergezinnen bijstaat, die wel weg willen maar niet kunnen. ’s-Avonds een informele bijeenkomst met leden. Al met al een afwisselend en plezierig werkbezoek. Met dank aan ChristenUnie Wierden-Enter. Ik wens ze veel succes toe op weg naar de verkiezingen van maart a.s.
 
De kamerdagen waren deze week erg vol en zwaar. Dinsdag een debat over de OV-chipkaart. Dat gaat allemaal nog niet naar wens. Ik ontvang vanmiddag ook nog een aantal studenten. Woensdag een debat over de agenda voor de eerstvolgende WTO-vergadering. Ook dat ziet er niet goed uit. Na dit debat spreek ik nog ca. 60 MKB-ers toe over de concurrentiepositie van het Nederlandse MKB in Europa. Dat gaat op dit moment niet goed. Tijdens de begrotingsbehandeling EZ van vorige week heb ik er daar ook aandacht voor gevraagd. Daarna een overleg met minister Remkes over C2000, het nieuwe communicatiesysteem voor politie, brandweer en ambulance (dat gaat gelukkig allemaal weer wat beter), een overleg met minister Brinkhorst over duurzame energie (gelukkig draait hij een deel van zijn besluiten bij) en om het af te leren nog een plenair debat met minister Remkes over de openbaarheid van topsalarissen. Ik ben afgedraaid als ik tegen middennacht een bed kan opzoeken. Dit is topsport.
 
Donderdag weer op tijd op de fractie. Vandaag een debat met minister Peijs over de HSL-Zuid. Ik lees eerst de stukken die voor ons vertrouwelijk ter inzage zijn gelegd. Goed om te lezen, maar vanwege de vertrouwelijkheid lastig om in het debat te gebruiken. Gaan er nu treinen op deze gouden rails rijden of niet, is mijn openingsvraag. Aan het eind van het debat blijkt dat deze vraag pas over twee weken echt beantwoord kan worden. Niet echt bevredigend, maar het is niet anders. Hier komt Peijs nog even mee weg. ’s-Avonds lees ik in de trein naar huis een interview met Peijs in Elsevier. Ze zegt dat ze over de HSL kort kan zijn. Ik citeer: ‘Het is een hype, het gaat over niks’. Stoer om zulke teksten in een interview los te laten, maar ik zou het nog stoerder vinden als ze dat donderdagmiddag in het debat met de Tweede Kamer had gedaan. Dit irriteert mij. Het gaat hier wel om een spoorlijn die inmiddels al bijna 7 miljard euro aan gemeenschapsgeld heeft gekost. En als we niet oppassen, komt daar nog een kop bovenop.
 
In Rotterdam deze week ook de nodige commotie. Wethouder Pastors wordt gedwongen om af te treden nadat coalitiepartner CDA een motie van afkeuring tegen hem heeft gesteund. Wat zal hen daarbij bezield hebben? Wethouder Leonard Geluk zat volgens mij behoorlijk vast in zijn dubbelrol als wethouder en lijsttrekker. Ik zag hem voor het RTL-Journaal het stemgedrag van de fractie verdedigen. Dat is niet slim. Ook de PvdA in Rotterdam steunde de motie. Een dag na de stemmingen besluit de rest van de club van Pastors aan te blijven. Weer een paar dagen later laat PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst weten dat de woorden van Pastors ook uit zijn mond hadden kunnen komen. Dat beloven nog leuke verkiezingsmaanden in Rotterdam te worden. Een stad waar ‘ons’ raadslid Arthur Vlaardingerbroek in zijn eentje (met steun van een goede steunfractie) al jaren heel goed werk verricht. Wat zou het mooi zijn als die fractie zich na de verkiezingen verder zou uitbreiden. Als de kiezers in Rotterdam dan toch weer op drift zijn, is dat een zeer verantwoord alternatief.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 45 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.