De kop is er af. Mijn eerste begrotingsbehandeling zit erop. In de afgelopen week ging het om de behandeling van de begroting van het ministerie van LNV. De maanden naar de kerst toe staan altijd in het teken van de begrotingsbehandelingen. Vanwege mijn vele portefeuilles, betekent dat dus ook veel begrotingsbehandelingen. In totaal vijf. Ik zie er altijd wel tegenop. Allereerst de voorbereiding, maar ook de lange dagen dat je in de plenaire vergaderzaal ‘vast’ zit tijdens de behandeling van de begroting. Toch blijven het momenten van belang. De behandeling van de LNV-begroting verliep goed. Mede dankzij de ondersteuning van mijn medewerker Pieter Grinwis. Ik ben kritisch geweest over de toekomstvisie van minister Veerman. Dat draagt wel een erg liberaal karakter. In februari spreken we daar verder over. Met betrekking tot de visserij nog een aardig succes geboekt: de 10 miljoen euro voor de verduurzaming van de visserij zal er gaan komen. Veerman heeft in mijn richting aangegeven daar maximaal voor te gaan. Nu nog een garantiefonds. Daar horen we in november meer over.
Volgende week staat de EZ-begroting op de vergaderagenda. De tekst daarvoor heb ik tijdens het herfstreces geschreven en is reeds de fractie gepasseerd. Dat geeft een goed gevoel om er zo vroeg bij te zijn.
Een goed gevoel geeft ook het weer van deze week. Dat scheelt echt. Afgelopen vrijdag was ik op werkbezoek in Steenwijkerland. Samen met plaatselijke ChristenUnie-mensen en de Statenfractie onder meer een bezoek gebracht aan Nationaal Park De Weerribben. Samen met de Wieden vormt dit het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Europa. Niet voor niets dat de Nederlandse bevolking dit deel van Overijssel uitgeroepen heeft tot de mooiste plek van Nederland. Om het mooi te houden is er wel wat nodig. Ondermeer voldoende bestuurskracht. Tijdens de ledenvergadering ’s-avonds heb ik aangedrongen op het opstellen van een gebiedsgericht beleid om de verschillende functies van het gebied (natuur, milieu, landbouw, waterbeheer en recreatie en toerisme) goed op elkaar af te stellen.
Afgelopen donderdag stond ook in het teken van de verschrikkelijke brand die zich op Schiphol heeft afgespeeld. Verschrikkelijk dat daarbij 11 opgesloten illegalen bij zijn omgekomen. GroenLinks wilde daarover direct een debat. Uiteindelijk is dat er ook gekomen. Onze fractie stond niet te trappelen. Op de dag van de ramp zijn er wel andere zaken om je mee bezig te houden. En wat kun je zeggen. Afgezien van het uitspreken van je gevoelens en meeleven met de slachtoffers en hun familie. De verschillende onderzoeken moeten nog uitgevoerd worden en als de conclusies bekend zijn kun je pas met de regering een debat hebben over oorzaken en verantwoordelijkheden. GroenLinks gaf aan dat ze de onderzoekers nog wat zaken wilde meegeven. Hadden we daar nu niet juist een gekwalificeerde en onafhankelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid voor in gesteld. Ik durf het haast niet op te schrijven, maar zou de vele media-aandacht die een dergelijke verzoek tot debat met zich meebrengt nog een rol hebben gespeeld? Laten we hopen van niet. Als dat het geval is, zijn we wel heel erg ver afgezakt.
Deze week melde het AD dat minister Peijs al veel eerder wist van de problemen met de aanschaf van treinen voor de HSL. Ze zou zich ook vergist hebben bij het verhoor tijdens het TCI-onderzoek (vorig jaar september) waarbij ze had aangegeven dat er wel een veiligheidsprobleem was dat ongeveer 7 miljoen euro zou kosten. Ik heb tijdens het debat van twee weken geleden tijdens een overleg met haar deze passages ook geciteerd. Door tijdgebrek is dat overleg opgeschort en heeft ze nog niet in de Kamer kunnen reageren. Nu blijkt dat ze zich vergist zou hebben met de Betuweroute. Het probleem is ook vele malen groter en zal minimaal 50 miljoen euro gaan kosten. Als ze het echt allemaal veel eerder heeft geweten, heeft ze wat mij betreft een groot probleem met de Kamer. Wie als minister van Verkeer en Waterstaat nog niet doorheeft dat mogelijke grote overschrijdingen van het budget voor infrastructuurprojecten zo snel als mogelijk aan de Tweede Kamer moet worden gerapporteerd, zit op de verkeerde plek.
Opvallend deze week de kritiek van collega Dijsselbloem (PvdA) op zenders als MTV en TMF. De door hen uitgezonden clips zouden slecht uitwerken op jongeren. Er worden verbanden gelegd met de groepsverkrachtingen in Rotterdam. Deze kritiek zie ik als een doorbraak. Wee namelijk de politicus die kritiek geeft op de inhoud van programma’s en/of cultuuruitingen. Met een beroep op Thorbecke wordt dan altijd de betrokken politicus door een meerderheid van de Kamer (incl. de PvdA) snel en vakkundig de mond gesnoerd. Ik heb het zelf al een aantal malen meegemaakt. De PvdA durft nu deze Thorbecke-doctrine te doorbreken. Daar is moed voor nodig. Als ChristenUnie waren we juist bezig een bijeenkomst voor te bereiden over het onderwerp dat Dijsselbloem heeft aangekaard. Blij dus met de onverwachte steun van de PvdA voor dit onderwerp. In ons laatst uitgekomen partijblad (digitaal ook terug te vinden op
www.christenunie.nl) staat meer lezenswaardig nieuws over de media en media-uitingen te lezen.
Goed nieuws overigens deze week dat in Irak de grondwet door de bevolking niet verworpen is. Naast dit goede nieuws blijft het nog steeds erg gespannen in Irak. Wanneer stopt deze spiraal van geweld een keer. Buurland Iran vond het overigens deze week ook nodig om de wereldpers te halen. De oproep om Israel van de kaart te vegen, geeft wel aan hoe explosief de situatie in dat deel van de wereld is.
Tot slot: geen uitlatingen van minister Pechtold deze week. Hij is toch niet ziek?
Reacties op 'week 43 - 2005'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.