De tweede week van het nieuwe vergaderseizoen zit er weer op. Meest opmerkelijke gebeurtenis is wel de rechtelijke uitspraak tegen de SGP. De aanklacht tegen de SGP werd ongegrond verklaard, maar de staat kreeg te horen dat de SGP voortaan geen subsidie mag ontvangen. Een harde klap voor de broeders van de SGP. Je kon dat ook merken aan hun reacties. Al merkte Cees van der Staaij nog gekscherend op dat ze nu voortaan bij elk persbericht hun gironummer zullen vermelden. Ik deel het vrouwenstandpunt van de SGP niet, maar vind desondanks dit een zeer vergaande uitspraak. Dit raakt het recht van vereniging. Nog nooit eerder deed een rechter ook een dergelijke uitspraak. Ik ga ervan uit dat minister Remkes in beroep zal gaan. Mocht in hoger beroep deze uitspraak blijven staan, dan heeft de SGP wel een groot probleem. Het zet ook extra druk op de discussies die ze in hun eigen kring reeds voeren over de positie van de vrouw in de politiek. We zullen het met belangstelling volgen.
Dat geldt ook voor de verkiezingen in Duitsland. Al is dat van een andere orde. Na het debat tussen Schröder en Merkel begint de SPD weer iets in te lopen van de achterstand in de peilingen. Ik denk dat Merkel het wel gaat redden, maar de vraag is welke coalitie daar gaat komen. Het CDA begint overigens ook wat van haar achterstand in de peilingen weg te werken. Deze week kregen ze er drie zetels bij. Opmerkelijk na al het Veerman en Bert de Vries-nieuws van de afgelopen weken. Zouden de beloofde zoetjes bij Prinsjesdag daar aan meegewerkt hebben? De ChristenUnie blijft de laatste weken structureel op zes zetels staan. Dat is niet verkeerd. Ik heb overigens het boek van Bert de Vries nog steeds niet te pakken. Er zou inmiddels aan een tweede druk gewerkt worden.
Deze week heb ik diverse debatten gehad. Onder meer met minister Peijs over de overname van Novio door HTM. Maar ook met minister van der Hoeven over het bewegingsonderwijs. Boeiend om te zien hoe de VVD een geheel eigen koers vaart bij dit soort vraagstukken. Twee dagen voor het overleg meldt Balemans al via het Journaal dat het vak bewegingsonderwijs in de Tweede Fase haar vaste uren moet behouden. Sterker nog: hij wil er zelfs een uur bij. De minister stelt echter voor de minimumtabel af te schaffen voor alle vakken in de Tweede Fase. Bescherming van het vak en de daarbij behorende doelen zou op een andere manier geregeld moeten worden (door het aanscherpen van de praktijkeisen, bijvoorbeeld). De oppositie kan nu kiezen aan welke kant ze zich zal scharen.
Afgelopen maandag was ik al zeer vroeg uit bed voor een (jaarlijkse) ontbijtbijeenkomst in Dalfsen met bestuurders van Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg. Altijd goed om deze mensen te ontmoeten en hun belangrijkste aandachtspunten te horen. Daarna snel naar den Haag voor wat tot nu toe de meest maffe hoorzitting uit mijn politieke bestaan is geworden. De hoorzitting over de publieke omroep. Tot de bodem toe werden de voorstellen over de publieke omroep afgebrand. Zelfs het commissariaat voor de media (niet te controleren) en de raad van bestuur (lekke bal, luchtspiegeling) waren genadeloos. Een dag later heb ik voorgesteld om het overleg met staatssecretaris van der Laan van komende maandag te annuleren en eerst een schriftelijke vragenronde in te lassen. Dat voorstel is overgenomen. Dit biedt de coalitie kans om de mediawonden te likken en met betere plannen terug te komen. Het zou niet gek zijn als de publieke omroep daar zelf ook op anticipeert.
Woensdag nog een hoorzitting over schoolkosten gehad. Opmerkelijk dat een schoolleider liet merken de overheid nodig te hebben om binnen zijn school de kosten onder controle te houden. Mij blijft ook bezighouden wat ouders hierin zelf voor rol kunnen te spelen. Ik vind dat te snel wordt gezegd dat dit niet mogelijk is. Waar hebben we dan MR-en en ledenvergaderingen voor, denk ik dan. De school van mijn dochter Lotte melde overigens deze week met enige trots de boekenkosten teruggebracht te hebben. Over mijn kinderen gesproken: ze zijn allemaal weer naar school. Ik verkeer als vader van vier kinderen in de bijzondere positie dat ik nu een kind op het HBO, het MBO, het VO en het PO heb zitten. Daar moet ik als woordvoerder onderwijs mijn winst mee kunnen doen.
Deze week vroeg Frans Weisglas aan alle kamerleden om een koffertje met informatiemateriaal over de politiek (behorend bij het project de Derde Kamer) bij een school te overhandigen. Dat heb ik met Eddy van Hijum en Co Verdaas afgelopen vrijdag gedaan. Geweldig. Bij drie scholen in groep 7 het koffertje gebracht en met de kinderen gesproken. Bij twee scholen kwamen we niet weg voordat we alle kinderen van een handtekening hadden voorzien. ‘Zwolse Kamerleden als idolen onthaald’, kopt een dag later de Zwolse Courant met een grote foto erbij. Hoezo, politici zijn niet populair. Een dag later was ik overigens met een groot aantal collega’s in Deventer bij een politieke jongerenbijeenkomst in het stadion van Go Ahead Eagles. Politiek is hot, was de slogan van de bijeenkomst. Leuk om zo met een aantal collega’s en jongeren met politieke onderwerpen bezig te zijn.
Tot slot: Peijs en haar nota mobiliteit. Een nota van de gemiste kansen als het om het rekeningrijden gaat. Nog nooit was er maatschappelijk gezien zoveel draagvlak. Naar ik begrepen heb is de VVD dwars gaan liggen. Wat een gezichtsverlies voor collega Hofstra die vorig jaar nog met Sharon Dijksma een motie indiende (die werd ook aangenomen) om haast te maken met de invoering van het rekeningrijden. Ik ben benieuwd hoe hij dat gaat uitleggen. De VVD zou overigens bang zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen en daarom teruggekomen zijn van hun rekeningrijdenstandpunt. Ik altijd maar denken dat politiek niet voor bange mensen is.
Reacties op 'week 36 - 2005'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.