Ik kijk terug op een enorm drukke week. Ik zag er al wat tegen op aan het begin van de week. Gelukkig lukte het me wel om zondag de agenda wat uit mijn hoofd te zetten. Heerlijk genoten van een mooie zondag met vertrouwde ingrediënten. Daar kun je dan ook echt de week weer mee in.
Maandag vol aan de slag. Onder meer met het voorbereiden van een aantal debatten. Ondanks het feit dat ik gezegend ben met goede medewerkers wil ik wel zoveel als mogelijk ook zelf voorbereiden. Dat betekent lezen, lezen en nog eens lezen. Deze week over een breed aantal onderwerpen. Overdag ook nog even naar Elburg om met burgemeester Visser te spreken. Een vergadering van het bestuur van Gave gaat op het laatste moment niet door. Eerlijk gezegd vond ik dat wel prima.
Dinsdag naar den Haag. ’s-Morgens eerst weer fractievergadering. Omdat André niet de hele bijeenkomst aanwezig kan zijn, neem ik het voorzitterschap over. Tineke is ziek. We zijn redelijk snel door de vergadering heen. Ik ben nog druk met het verkrijgen van steun voor een motie over de HSL-Zuid (afbouwen risicoreservering). Later blijkt het VAO over de HSL verplaatst te zijn naar de donderdag. De stemmingen verlopen voor de ChristenUnie prima. Allereerst wordt er een motie van André aangenomen waarin wordt uitgesproken dat prostitutie niet als normale arbeid mag worden gezien. Mijn beide amendementen rond de schoolbegeleiding worden aangenomen. Daar is hard voor gestreden in de afgelopen weken. Wel aardig om nu voor de derde keer amendementen door de Kamer te krijgen rond dit onderwerp waar minister van der Hoeven zich zo fel tegen heeft verzet. Het is geen wedstrijd, maar toch. Ik hoop dat de minister zich nu echt eens neer zal leggen bij een uitspraak van de Kamer. Je zou namelijk haast nog gaan twijfelen aan haar democratische gezindheid.
Omdat Tineke ziek is mag ik haar vervangen bij een uitgebreid algemeen overleg (duur: 3 uur) over de luchtvervuiling met staatssecretaris van Geel en minister Peijs. Een belangrijk onderwerp waar we naar mijn mening niet gemist mogen worden. Ik spreek namens onze fractie mijn verontrusting uit over de ontstane situatie rond de luchtvervuiling en denk hardop mij aan maatregelen om te kunnen voldoen aan de Europese eisen op dit vlak. Dat valt niet mee. Ook niet voor PvdA (Samsom) en GroenLinks (Duijvedak) die zich wel heel erg profileren op dit dossier. In onze termijn informeer ik belangstellend naar de gemoedstoestand van staatssecretaris van Geel. Zijn emotionele reactie op met name de harde kritiek van PvdA en GL vat ik maar op als een antwoord op mijn vraag. Na het overleg kan ik direct door naar de plenaire zaal om aanwezig te zijn bij het vervolg van het debat over het initiatief wetsvoorstel van Hamer/Dijsselbloem/Kraneveldt. Ik vlieg nog even het restaurant in voor een snelle hap. Anders haal ik het eind van de dag niet meer. Om 23.00 uur is de werkdag afgelopen. Ik slaap vannacht in den Haag.
Woensdag ben ik om ca. 08.30 uur weer op de fractie. Daar gaan we weer. Gelukkig is er een plenair onderwijsdebat van de agenda geschrapt. Ik kan nu nog even verder werken aan de voorbereiding van twee debatten. Aan het begin van de middag ben ik bij een debat over hoger onderwijs. Ik kan alleen het eerste gedeelte bijwonen. Met staatssecretaris Rutte debatteren we over onder meer de leerrechten voor studenten. Buiten demonstreren ca. 1000 studenten. Dat zijn er minder dan verwacht. Mijn bijdrage is op de site terug te vinden. Dan snel naar een overleg met minister Peijs over de Betuweroute. Daar gaan een aantal zaken niet goed. Unaniem verzet de Kamer zich tegen een gunning van 3 à 5 jaar aan proRail en het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam voor de exploitatie van de BR. De aanbesteding zou dan later moeten plaatsvinden. Peijs voelt de Kamer absoluut niet aan en maakt een alles behalve sterke indruk. Hoe krijg je op een dergelijke manier dit dossier nog fatsoenlijk op de rails. Ik zie het somber in. In de loop van de avond ben ik weer thuis. Fijn om iedereen weer te zien. Vandaag het bericht dat Clemens Cornielje is voorgedragen als de nieuwe CdK voor de provincie Gelderland. Ik gun het hem van harte. We zullen hem wel missen. Hij is/was één van de weinige VVD-ers die nog doorheeft wat onderwijsvrijheid betekent.
Donderdag treinen we weer naar den Haag. Eerst een goed gesprek met twee vertegenwoordigers van de Theologische Universiteit uit Kampen (prof. dr. Kwakkel en drs. te Velde) over de ontwikkelingen in het hoger onderwijs. Een waardevol gesprek. Ik spreek met hen op de kamer van André. Snel daarna naar een VAO over de HSL. Mijn motie is voldoende ondersteund en zal ’s-avonds ook een ruime meerderheid halen. ’s-Middags ben ik bij een overleg met minister Pechtold (voor mij is dat de eerste keer met deze kersverse minister) over de evaluatie van de dualisering van het gemeentelijk bestuur. Ik weet er nog een toezegging bij Pechtold uit te slepen om de voortgang van de dualisering wel te blijven volgen. Hij vond het eigenlijk na deze evaluatie (die vernietigend was) wel goed. Het is de laatste vergaderdag voor het meireces. Het lukt de kamer zowaar om er eens geen nachtwerk van te maken. Tegen 19.00 uur zijn we klaar. Snel naar huis. Als ik op weg ben naar huis, krijg ik André aan de telefoon. Hij is er achter gekomen dat hij een verkeerde jas bij zich heeft. Of één van mijn bezoekers van vanmorgen soms zijn jas meegenomen zou kunnen hebben? Weet ik veel. Ik bel er later thuis achteraan. En ja hoor, hoogleraar Kwakkel is (onbewust) met de verkeerde jas de kamer uitgegaan naar een andere afspraak op het ministerie van OCenW. Daar kon hij na de vergadering zijn jas niet meer terugvinden en is hij uiteindelijk zonder jas naar Kampen teruggereisd. Ik kan André sms-en dat zijn jas op de 16e verdieping van het ministerie hangt. Een geruststellende gedachte.
Vrijdag ben ik ’s-Morgens thuis. Het is de laatste schooldag van Esther en Aron. Ze hebben zich heel mooi aangekleed. Aron in een geleend pak dat hem goed staat en Esther in een mooie zwarte avondjurk. Esther wordt opgehaald in een witte acht meter lange Limousine. Gehuurd door vier jongens die elk een meisje meenemen. Zij boft. Haar ‘vriend’ is overigens stemmig gekleed in een badjas en hij draagt teenslippers (!). In zijn hand heeft hij een mooie rode roos voor mijn oudste dochter. Wat een contrasten. Ik laat haar maar gaan. S’-Middags ben ik op het partijbureau bij een zogenaamde brown paper-sessie. ’s-Avonds nog ruim een uur met Marjette gewandeld.
Zaterdag is het Koninginnedag. Ik ben er vroeg uit (schrik niet: 06.10 uur). Om kwart voor zeven zit ik al in de trein naar den Haag. Vanmorgen ben ik bij een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal i.v.m. het 25-jarig jubileum van koningin Beatrix. Het is vandaag ook mijn eerste blind date. Ik ben namelijk (zoals alle kamerleden) gekoppeld aan een vijfentwintigjarige inwoner van ons land. In mijn situatie gaat het om Willianne Bos uit Veendam. Ik heb het getroffen. Het is een aardige jongedame die geniet van de bijeenkomst in de Ridderzaal. Tijdens de bijeenkomst zijn er korte toespraken, filmpjes te zien van tweegesprekken tussen enkele kamerleden en hun vijfentwintigjarige en is er muziek. Er is zelfs een optreden van een speciaal daarvoor samengesteld koor van kamerleden (zeer verstandig dat ze mij daarvoor niet gevraagd hebben) en twee piano spelende broertjes (geweldig, wat een talent). Ik ben om 14.30 uur weer thuis. Marjette en ik gaan nog fietsen (naar Wijhe) en ’s-avonds gaan we met vrienden de stad in. Zo komt ook aan deze week weer een eind. Volgende week kan het gelukkig allemaal een tandje lager. Ik neem een paar dagen vrij. Mijn gehandicapte zus komt logeren. En zaterdag vertrek ik met enkele leden van de commissie OCenW voor een werkbezoek naar Canada.
Reacties op 'week 17 - 2005'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.