We hebben weer een week achter ons liggen. Wat gaat de tijd snel. Voordat je het weet is het al weer zomervakantie. Na een rustige zondag heb ik maandag het Kamerwerk weer met frisse moed opgepakt. ’s-Morgens in mijn woonplaats Zwolle eerst een gesprek met Jacob Schaap en Bert Brand (Raad van Bestuur GH Zwolle) en Coby van der Stoep (directeur Pabo). We bespreken de situatie rond de schoolbegeleiding en het hoger onderwijs. Zowel voor hen als mij is het leerzaam om ervaringen uit te wisselen. Daarna direct door naar het Zonnehuis voor een gesprek met de voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorgcombinatie Zwolle e.o., prof. dr. Jan Eefsting. Als (waarnemend) voorzitter van de Raad van Toezicht bespreek ik met hem en secretaris Frank Kodde de procedure om tot een nieuwe voorzitter te komen. Aansluitend ga ik naar het Historisch Centrum Overijssel om materiaal op te halen voor de workshop over de hongerwinter die ik donderdag tijdens het congres ‘Herdenken en verwerken’ zal verzorgen. Als voorzitter van de stichting Collectie Zwolle 1940-1945 ben ik gevraagd over dit onderwerp op de bevrijdingsdag van de stad Zwolle te spreken. De rest van de dag werk ik thuis. Ondermeer aan een bijdrage voor het debat over de schoolbegeleiding van aanstaande woensdag.
Dinsdag weer naar den Haag. ’s-Morgens eerst fractievergadering. Het is de eerste fractievergadering voor onze nieuwe medewerker Josien Wiskerke (die overstapt van het wetenschappelijk instituut van het CDA naar onze fractie) en twee nieuwe stagiaires. ’s-Middags uiteraard weer het vragenuurtje en daarna stemmingen. Mijn amendement dat naast beginnende automobilisten ook bromfietsers (tot het bromfietsrijbewijs er is, zal dat gaan om bromfietsers tot 24 jaar oud) niet meer dan 0,2 promillage alcohol in hun bloed mogen hebben (nu is dat 0,5%) krijgt een nipte meerderheid. VVD en CDA stemmen tegen, maar de rest van de kamerfracties is voor. Eigenlijk zijn dit de mooiste amendementen om binnen te halen. 3VO (organisatie voor verkeersveiligheid) laat dezelfde dag nog een persbericht de deur uitgaan waarin wordt aangegeven dat dit amendement mensenlevens zal redden. Wie zou daar geen bijdrage aan willen leveren, schrijf ik in de loop van de week in een column.
Woensdag staat in het teken van een aantal debatten. Allereerst een debat over de HSL met minister Peijs. We komen overigens niet verder dan de eerste termijn van de Kamer. Volgende week verder. Voor mij is het de eerste keer na de afronding van het werk van de commissie Duivesteijn dat ik namens mijn fractie weer over dit onderwerp mag spreken. Het feest der herkennning is groot, kan ik aangeven. Ik zie namelijk bekende gezichten op de tribune (ambtenaren die we verhoord hebben), het accountantsrapport lag er weer op het laatste moment en ook inhoudelijk is er nog voldoende aan de hand. Minister Peijs heeft afspraken met België gemaakt waarvan de status van de afspraken nog behoorlijk vaag is. Of dat zo is horen we dus volgende week. Ik heb geen tijd meer om te eten omdat een volgend debat er direct achteraan komt. Met minister van der Hoeven praten we over de schoolbegeleiding. Eind 2000 heeft de Kamer uitgesproken dat het geld voor de schoolbegeleiding rechtstreeks naar de scholen moet gaan. Nu loopt dat nog via gemeenten en is er sprake van gedwongen winkelnering. Namens mijn fractie kan ik aangeven dat we achter deze keuze staan, maar ik vind wel dat de overgang zorgvuldig moet gebeuren. Met de minister en de woordvoerder van het CDA (Jan de Vries) verschil ik in opvatting over wat zorgvuldig is. Tot tweemaal toe heb ik al een amendement ingediend (bij begrotingsbehandelingen) om geld voor flankerend beleid beschikbaar te stellen. Deze amendementen zijn door een meerderheid van de Kamer aangenomen (alleen CDA en D66 waren tegen). Deze meerderheid vindt dat dit flankerend beleid vijf jaar moet worden uitgevoerd. Via een nieuw amendement probeer ik er voor te zorgen dat dit nu daadwerkelijk gaat gebeuren. De minister ontraadt het amendement (niet verrassend), Jan de Vries sputtert nog wat tegen (ook niet verrassend), maar op de VVD na staan alle andere partijen er weer onder. De VVD zie ik bij de stemming wel volgen als ik de bijdrage van collega Balemans goed beluisterd hebt. Volgende week nog de tweede termijn. Die kan wat mij betreft kort gehouden worden. Ik heb samen met collega Eijskens (PvdA) nog een amendement ingediend dat –zo denk ik- ook wel een meerderheid zal krijgen.
Donderdag blijf ik in Zwolle. Dat is bijzonder tijdens een ‘gewone’ kamerdag. Ik ben aanwezig tijdens het symposium ‘Herdenken en verwerken’ en verzorg –zoals eerder aangegeven- een workshop over de hongerwinter. Bijzonder om te doen. De IJsselbrug tussen Hattem en Zwolle is voor veel hongertrekkers ‘de poort naar het beloofde land’ geweest. Eind 1944 en begin 1945 zijn er in totaal zo’n 190.000 hongertrekkers door Zwolle getrokken. Onder vaak rampzalige omstandigheden. In Nederland kwamen ca. 22.000 mensen om tijdens de hongerwinter. Tijdens het symposium geniet ik van een bijdrage van professor Wagenaar over het menselijk geheugen. Geheel uit zijn hoofd (wat zegt dat over zijn geheugen) houdt hij een boeiend betoog over de mogelijkheid van mensen om gebeurtenissen uit het verleden te onthouden.
Mijn zoon Aron heeft in de nacht van woensdag op donderdag meegedaan aan een zogenaamde nachtwake in de gymzaal van het voormalig gymnasium Celeanum. Dat was de plaats waar in de oorlog Joodse gezinnen bijeen werden verzameld voordat ze naar Westerbork werden vervoerd. Aron ontmoet een Joodse man die op de Joodse school heeft gezeten. Over dat onderwerp heeft Aron met zijn vriend Jelger een presentatie gegeven. Dit is dus voor hem een hele bijzondere ontmoeting.
Vrijdag ben ik ’s-morgens thuis. ’s-Middags vertrek ik naar Zwartewaterland. Met wethouder Wolbert Meijer en leden van de ChristenUniefractie en bestuur werken we een boeiend programma af. Eerst naar installatiebedrijf Breman. Een bedrijf met een bijzondere bedrijfsfilosofie (zo delen werknemers in de winst) en met ca. 10% WAO-ers in dienst. Mij wordt meegedeeld dat de huidige regelgeving dit wel steeds moeilijker maakt. Daarna naar Genemuiden voor een gesprek met de industriekring. Als initiator van de landelijke industriebrief is het boeiend om te zien hoe men hier lokaal met industriebeleid bezig is. Aansluitend naar Zwartsluis om te zien hoe men er hard aan werkt om de exploitatie van het zwembad gezond te houden. De gemeente Zwartewaterlanden is in 2001 samengevoegd uit Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden. Deze gemeente kent onder meer drie zwembaden (waaronder dus die in Zwartsluis) en dat is voor een gemeente van 22.000 inwoners wel een groot aantal. We eten ’s-avonds in een fraaie boerderij waar een oud-leerling van mij de scepter zwaait. Ik heb veel respect voor de wijze waarop ze dat doet nadat eind 2003 op zeer jonge leeftijd haar echtgenoot is overleden. Wat krijgen sommige mensen al op jonge leeftijd een zware last te dragen. ’s-Avonds nog een spreekbeurt tijdens een ledenvergadering van de ChristenUnie in het gemeentehuis. Om 23.00 uur ben ik weer thuis.
Zaterdag wat thuis gewerkt. Omdat ik maandag ook een thuiswerkdag heb, kan ik het rustig aandoen. Dat is wel eens plezierig. Jammer dat de zon het laat afweten vandaag. Marjette is naar Amersfoort. Zij gaat komende zomer als vrijwilliger mee met een reis voor gehandicapten en krijgt vandaag instructies.
Donderdag is het debat over waarden en normen geweest. André heeft hard gewerkt aan onze bijdrage, die terug te vinden is op
www.christenunie.nl. Het debat schiet alle kanten uit. Daar waren we al een beetje bang voor. André heeft de MP en de collega-fractievoorzitters een waardenspel aangeboden. Zowel het Journaal als Nova besteden daar aandacht aan. Mijn aandacht wordt dit weekend getrokken naar de politieke barometer. Voor het eerst na 3 jaar staat de ChristenUnie weer op 7 zetels. Het blijven peilingen, maar toch. Wat zou excellentie van der Knaap daarvan vinden?
Reacties op 'week 15 - 2005'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.