Vandaag weer genoten van een mooie dag. Niet verkeerd om de week mee te beginnen. De verwachting is dat het weer in de komende week minder zal zijn. ’s-Morgens gesterkt door een inspirerende kerkdienst. ’s-Middags mijn zoon Aron opgehaald in het Drentse Schonenbeek, alwaar hij een weekend van Youth Alpha heeft meegemaakt. ’s-Avonds een bijeenkomst van de bijbelstudieclub in ons eigen huis. We hebben nog net voldoende stoelen. We bespreken met elkaar het bijbelboek 1 Johannes. Goed om zo bij elkaar te zijn en van hart tot hart met elkaar te spreken.
’s-Maandags vertrek ik ’s-morgens naar Tholen. Ik reis via Den Haag waar mijn gewaardeerde medewerker Pieter Grinwis me oppikt met zijn ‘nieuwe’ bolide uit 1991. Iets over 02.00 uur zijn we in Scherpenisse. Dat is de start van een prima voorbereid werkbezoek. Met o.a. de statenfractie van de ChristenUnie in Zeeland en raadsleden van ChristenUnie Tholen bezoeken we een geweldig mooie landschapscamping in Poortvliet en toeren we over het fraaie eiland. Mede dankzij de voortreffelijke toelichting van ZLTO-voorzitter Hage krijg ik een goed beeld van de ontwikkelingen op het platteland. Mij valt op hoe creatief en energiek de landbouwsector op Tholen de zware stormen die de landbouw teisteren probeert te weerstaan. Ook krijg ik informatie over de zorg op Tholen. Het valt niet mee om op dat punt de voorzieningen op peil te houden. ’s-Avonds een ledenvergadering in Scherpenisse waar ik een bijdrage verzorg over het onderwerp ‘Vitaal Platteland’. In Pieter zijn bolide vertrekken we aan het eind van de avond weer naar den Haag. De terugreis is niet zonder hindernissen. Een aantal malen staan we stil aan de kant van de weg omdat de motor begint te koken. Ook vertoont de auto startproblemen. Tegen 01.00 uur ‘stomen’ we uiteindelijk den Haag binnen. Pieter, ik heb ervan genoten. Al was ik wel blij dat ik eindelijk mijn moede hoofd kon neerleggen.
Dinsdagmorgen om 08.15 uur alweer op de fractie. In den Haag uitslapen is me nog nooit gelukt. Er ligt genoeg werk. ’s-Morgens eerst fractie. Daarna televisieopnamen over ‘straattaal’ voor een multiculturele televisiezender in de vier grote steden. ’s-Middags vragenuurtje en stemmingen. Tijdens de regeling van werkzaamheden springt er opeens een man van de publieke tribune naar beneden. Ongelofelijk. Ik zie het gebeuren, maar je realiseert je nauwelijks wat er gebeurt. We denken eerst dat het met de in het regeringsvak zittende minister Verdonk te maken heeft. Dat blijkt later (gelukkig) niet het geval te zijn. De man hoort bij ‘Fathers for Justice’. Hij heeft zijn beide enkels gebroken. De uiterst alerte en moedige politieagent die er achteraan sprong heeft gelukkig geen letsel opgelopen. Dit incident zal de discussie over veiligheid in de Kamer wel weer een impuls geven, zo vermoed ik. Straks moeten de bezoekers nog achter het glas. Aan het eind van de middag neem ik deel aan een overleg met de ministers Peijs en Brinkhorst over de nasleep van de bouwfraude. Nadat de ministers Peijs en Dekker kort geleden met de bouw een schikking van 50 miljoen euro was overeengekomen, heeft de ministerraad in haar wijsheid besloten niet te schikken en naar de rechter te gaan. Kamerbreed wordt deze wijze van optreden bekritiseerd. Minister Peijs geeft een weinig overtuigende uitleg. Uitkomst van het overleg is dat de ministers de opvattingen van de Kamer mee zullen nemen naar de ministerraad van vrijdag. Daar komt later uit dat er weer gesproken gaat worden met de bouw. Ik ben benieuwd.
Woensdag in de loop van de ochtend weer in den Haag. Aan het begin van de middag een debat over verlaging van het maximaal toegestane promillage alcohol bij beginnende automobilisten (van 0,5 naar 0,2%). Vanwege handhavingproblemen is een generieke verlaging helaas niet mogelijk. Ik pleit ervoor om bromfietsers ook onder de regeling te laten vallen. Bij hen kunnen we het nog niet aan een rijbewijs koppelen, maar moet het tot het bromfietsrijbewijs er is (het streven is 2007) maar op leeftijd. De minister vindt het niet zo erg om nog even te wachten, maar laat het oordeel over mijn amendement over aan de Kamer. Dat is fraai. Ze had er ook voor kunnen gaan liggen. Nu maar weer afwachten wat CDA en VVD ermee gaan doen. Later in de middag een debat over de noodzaak van een Nederlandse imamopleiding. Ik zet vraagtekens bij de opstelling van staatssecretaris Rutte, die te snel 1,5 miljoen euro aan de VU heeft toegezegd. De door hen voorgestane opleiding leidt niet eens op tot imam en wordt (nog) niet gesteund door moslimorganisaties. Dat schiet niet op. Hirsi Ali schermt met een motie, maar laat dat uiteindelijk toch weer varen. Rutte veegt het zweet van zijn voorhoofd! In de loop van de avond ben ik weer thuis in Zwolle. Ik blijk later in de trein gezeten te hebben die nog net voor de computerstoring Utrecht is doorgekomen.
Donderdag vertrek ik op tijd naar den Haag. Ik zal vandaag mijn debuut maken als kamervoorzitter. Als lid van het presidium ben ik vaker gevraagd om Frans Weisglas te vervangen, maar er was door mijn drukke agenda nog nooit van gekomen. Volgens planning zou ik om 09.00 uur in den Haag zijn, maar er zijn weer storingen bij de NS. Je zou er ….. van worden. Ik reis over Schiphol en ben nog redelijk op tijd in den Haag (09.30 uur). Om 10.00 uur krijg ik instructies over de knopjes van de voorzitter. Ik open om 10.15 uur de vergadering en schors daarna de vergadering tot 11.00 uur. Er zijn nog een aantal woordvoerders onderweg. Na 11.00 uur kunnen we echt van start. Het debat gaat over de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten. Het is een heftig debat, maar wat wil je bij zo’n onderwerp en woordvoerders als Agnes Kant, Kees Vendrik, Saskia Noorman-den Uijl en André Rouvoet. Staatssecretaris Joop Wijn doet ook een duit in het zakje. Het lukt me gelukkig om het debat in goede banen te leiden. Terugkijkend vind ik het leuk om een keer de Kamer voor te zitten, maar er is toch niets mooiers dan zelf woordvoerder te zijn.
Vrijdag werk ik voor een deelt huis en heb ik nog een gesprek in de stationsrestauratie in Zwolle met wethouder Rozema uit Drachten. We spreken o.a. over de beoogde Zuiderzeelijn. ’s-Avonds naar Assen voor een spreekbeurt. Leuk om te doen. Op de site hadden ze een foto van mij geplaatst waarin ik in een overal te zien ben (tijdens een werkbezoek in de landbouw). ‘Wilt u Arie Slob een keer in een pak zien, kom dan naar de jaarvergadering’, staat erbij geschreven. Recalcitrant als ik ben, ga ik casual gekleed naar de jaarvergadering. Het staat een fijne vergadering niet in de weg. De terugreis is heftig. Slecht weer (natte sneeuw) en een slecht wegdek. Gelukkig tegen 23.30 uur weer veilig thuis.
Zaterdag vroeg uit bed. Zeker voor de zaterdag. Partijcongres. Ik kan meerijden met Esmé Wiegman, raadslid in Zwolle en beoogd bestuurslid. Aan het eind van de dag rijd ik weer met haar terug en is ze inmiddels gekozen als bestuurslid. Niet verkeerd. Het is een goed congres. Na 5 jaar neemt Thijs van Daalen afscheid als voorzitter. Hij heeft in moeilijke tijden leiding aan de partij moeten geven. Peter Blokhuis volgt hem nu op. Hij houdt een prima maiden speeche. André is tijdens het congres ook goed op dreef en houdt een prikkelende toespraak waarin hij o.a. de PvdA, VVD en CDA een spiegel voorhoudt. Jammer dat de NOS niet is komen opdagen.
Deze week vooral veel nieuws over de paus. Wie durft nog te beweren dat religie niet leeft onder de mensen? Ik ben een nuchtere gereformeerde jongen en heb weinig met het instituut paus, maar ben wel geraakt door de beelden die ik zie. Er is wat discussie over de afwezigheid van het koningshuis in Rome. Zalm heeft een passende reactie op de uitlatingen van Dries van Agt, die in zijn tijd als MP de afvaardiging van een minister naar de uitvaart van een paus voldoende vond, maar daar nu een tikje anders over denkt. Deze week blijkt het kabinet opeens weer geld gevonden te hebben in de plooien van de verschillende begrotingen. Dat is op zich goed nieuws. Het minder goede nieuws is dat er voor de Kamer nooit geld is als er legitieme wensen op de regeringstafel worden neergelegd (zoals recent de vraag om geld voor de verpleeg- en jeugdzorg), maar dat de dames en heren ministers (Zalm voorop) graag zelf het geld beheren en uitgeven en natuurlijk de (media) credits willen hebben voor hun goedgevendheid. Dan is er opeens wel geld. Zo, dat ben ik weer kwijt. En nu maar afwachten of mijn financiële wensen voor het speciaal onderwijs (neergelegd in een door de Kamer aangenomen motie) ook uitgevoerd gaat worden.
Deze week ook ophef over Samir A. Ik begrijp de commotie, maar blijf het nog steeds tricky vinden als leden van de wetgevende - en uitvoerende macht zich bemoeien met de rechterlijke macht. Ook ophef over bijklussende kamerleden. Ik heb volgens mijn belastingopgave in 2004 om precies te zijn 304 euro bijverdiend. Daar zal niemand van uit zijn stoel veren.
Reacties op 'week 14 - 2005'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.