week 12 - 2004
Lotte maakt ons wakker met de mededeling dat de oude koningin overleden is. ik spoed me naar de televisie en lees op teletekst dat prinses Juliana is overleden. Het bericht komt niet helemaal onverwacht. Juliana heeft de hoge leeftijd van 94 jaar bereikt. In mijn herinnering zal ze voortleven als een zeer betrokken vorstin, die heel dicht bij haar volk stond. Ik zie ook Balkendende nog op televisie. Zijn in memoriamtoespraak wordt abrupt onderbroken. later blijkt dit een fout van de NOS te zijn geweest (verkeerde band erin gestopt). Vervelend voor Balkenende dat hem dit nu juist weer moet overkomen. En de NOS mag dit soort kapitale fouten natuurlijk nooit maken. Vanmorgen belt staatssecretaris Nijs me nog. Het gaat over de aanbieding van het rapport Schutte komende maandag. Ik ben het niet altijd met Nijs inhoudelijk eens, maar ik vind haar wel een voorbeeld van een staatssecretaris die op een correcte wijze goed contact met de Kamer probeert te onderhouden. Daar kunnen sommige andere bewindslieden een voorbeeld aannemen. Staatssecretaris Nijs weer niet dat ik met haar contact heb op een moment dat ik in sportkleding op weg ben naar een hardloopwedstrijd in Wapenveld. Ik loop daar een wedstrijd van 10,8 kilometer. Er staat een hele harde wind. Mogelijk verklaart dat de iets wat tegenvallende tijd van 51 minuten. Of moet ik afleren mijn huidige tijden te vergelijken met mijn hardlooptijden uit de beginjaren '80.
Zondag 14 maart
Een gezellige dag met mijn familie. 's-Morgens in een lange colonne auto's naar de kerk in Nijverdal. Dat is voor deze kleine kerkelijke gemeente ongeveer een invasie. Het is heerlijk weer vandaag. 's-Middags met een wat kleinere club opnieuw naar Nijverdal. In de loop van de dag vertrekken er al weer wat familieleden. Onder andere mijn neef Julian, die deze week als militair naar Irak zal vertrekken. Dan komt zo'n onderwerp waar we als Kamer over moeten beslissen heel dichtbij. Ik ga 's-avonds al naar Zwolle. Marjette blijft nog met de kinderen tot morgenochtend. Ik kan meerijden met mijn oudste neef Rufus en zijn zwangere vrouw Ieuwkje. Het eerste achterkleinkind in de familie is aanstaande. Het is koud en stil in huis. Snel naar bed. De wekker zet ik op 06.15 uur.
Maandag 15 maart
En op dat tijdstip gaat hij dan ook af. Ik worstel me uit mijn warme bed. Op naar den Haag. Vanmorgen heb ik een vergadering van de tijdelijke commissie Infrastructuur. In de trein en later in de Kamer bereid ik me voor op de vergadering. Daar was dit weekend niets van gekomen. We vergaderen met onze staf van 10.15 tot en met 13.00 uur. Snel naar de trein om weer naar Zwolle te gaan. daar begint om 15.00 uur in het stadhuis een vergadering van het Sociaal Economisch Forum (SEF), een adviesorgaan van de gemeente Zwolle waar ik lid van ben. Ik ben er pas tegen 15.30 uur. We vergaderen nog tot 18.00 uur over o.a. de nota economisch beleid van de gemeente Zwolle en het binnenstadsbeleid. Ik zit naast Zeki Arzlan, die weer landelijke bekendheid genoet vanwege zijn werk voor Forum. 's-Avonds lekker thuis. Marjette en de kinderen zijn er gelukkig weer. Ook nog even een half uurtje hardgelopen.
Dinsdag 16 maart
Opnieuw naar den Haag. Dit maal met een behoorlijke vertraging. De fractievergadering is al begonnen als ik binnenkom. We spreken onder andere over de gevolgen van de aanslag in Madrid. Daar zal deze week, vermoeden we, wel een debat overkomen. Later blijkt dat uitgesteld te worden tot volgende week. Tijdens het vragenuurtje vraagt de LPF aandacht voor de weigering van de regering om de scheepsbouw te steunen. Tot volgend jaar maart mag dat in de landen van de EU. Nederland wil daar niet aan. Maar omdat overal in Europa landen het wel doen, wordt de scheepsbouw in Nederland daar het slachtoffer van. Het is eigenlijk een punt van ons. Ik heb in december nog een motie ingediend waarin ik de regering vroeg om bij de voorjaarsnota hiervoor geld beschikbaar te stellen. Omdat CDA, VVD en D66 tegen deze motie stemden, is de motie verworpen. Opmerkelijk en wat wrang als nu de woordvoerders van deze partijen aan minister Brinkhorst vragen te doen wat ik in mijn motie twee en halve maand geleden al heb gevraagd. Voortschrijdend inzicht , noemen ze zoiets. Inmiddels zijn er al weer een aantal scheepswerven op de fles gegaan of hebben drastisch moeten saneren. Om 16.00 uur ben ik in Hotel des Indes voor een besloten debat over proportionaliteit. Het debat is georganiseerd door Q-Primair. Ik ben de enige politicus in een gezelschap van vertegenwoordigers van de besturenorganisaties, het ministerie van OCenW, de onderwijsinspectie en de wetenschap. Ik ben gevraagd aanwezig te zijn vanwege mijn actieve betrokkenheid bij de wet op het onderwijstoezicht (WOT). Het is boeiend om met een degrelijk gezelschap over kwaliteitsbeleid van scholen en de betrokkenheid van de inspectie bij het onderwijs te spreken. Helaas moet ik het diner in dit vijfsterren restaurant laten schieten omdat ik om 20.00 uur weer een dat heb. Opnieuw over de bouwfraude met de ministers Donner en Brinkhorst. We vergaderen tot 22.00 uur. Om 23.00 uur sta ik bij mijn logeeradres voor de deur. Mijn huisbaas heeft echter een slot teveel op slot gedaan. Omdat ik die sleutel niet heb, kan ik er niet in. Ik bel hem en hij blijkt op weg te zijn naar huis, maar het kan nog wel drie kwartier duren. Daar sta je dan. Ik besluit de omgeving maar eens te verkennen en loop zo in het nachtelijk duister door den Haag. 'Met het oog op morgen' klinkt door de oortelefoontjes van mijn walkman. tegen 00.00 uur is mijn huisbaas er en kan ik zijn huis in. We drinken samen nog even een pilsje.
Woensdag 17 maart
Op tijd op de fractie. 's-Morgens een aantal gesprekken. Ondermeer met een organisatie en adviesbureau dat een congres over dualisering gaat organiseren en daarvoor een aantal kamerleden wil interviewen. Over een dergelijk onderwerp wil ik altijd praten. De interviewer blijkt directeur van Hogeschool Ede en wethouder in Ede geweest te zijn. Direct na het interview een gesprek met vertegenwoordigers van de VNG over een overleg over de afschaffing van de ozb dat volgende week zal plaatsvinden met de ministers Zalm en Remkes. Ik heb me tijdens de begrotingsbehandeling BZK al behoorlijk tegen deze plannen gekeerd. Helaas heeft een motie van mijn hand om naar alternatieve belastinggebieden te zoeken het destijds niet gehaald vanwege de tegenstem van de PvdA. De VNG heeft dat ook als zeer vervelend ervaren. Heleen is ook tijdens het gesprek aanwezig. 's-Middags voer ik twee functioneringsgesprekken en ben ik aanwezig bij twee groepsbezoeken. In dit geval bijzondere groepsbezoeken omdat het gaat om leerlingen van de school waar ik ooit (1985-1996) zelf heb lesgegeven en waar mijn oudste twee kinderen nu naar school gaan: het Greijdanus College te Zwolle. Leuk om met vierde klassers vmbo over mijn werk te praten. Om 15.30 uur snel naar een overleg met minister Veerman over een aantal landbouwzaken (onder andere de EHS, de Flora en Faunawet en de uitvoering van moties en amendementen). Daarna kan ik naar huis. Helaas werkt de NS niet mee. Ik ben pas tegen 21.30 uur thuis.
Donderdag 18 maart
Weer op tijd naar den Haag. 's-Morgens heb ik een plenair debat over het zogenaamde Legkippenbesluit. Centrale vraag is of we het bij de bepalingen uit Brussel moeten houden (voorstel regering) of dat we aanvullende eisen op dierwelzijngebied moeten stellen (er ligt een amendement op dat punt). Ik ben er nog niet helemaal uit en gebruik dit debat om vragenderwijs argumenten pro en contra te verzamelen. Volgende week zullen we in de fractie ons definitief oordeel maar moeten bepalen. Wie zegt dat fracties de debatten altijd ingaan met dichtgetimmerde standpunten vergist zich in ieder geval bij dit onderwerp bij ons. Later op de middag belt er nog een vertegenwoordiger van de Dierenbescherming, die volgens mij aanvoelt dat we er nog niet helemaal uit zijn. 's-Middags ruim ik een deel van mijn spullen op en stop het één en ander in verhuisboxen. Volgende week zal ik namelijk naar een andere kamer verkassen. We krijgen er namelijk een fraaie kamer bij. Ik kan vanmiddag wel op tijd naar huis. Ik kan zelfs thuis eten. Al heeft de familie het eten al op. 's-Avonds nog bijna een uur hardgelopen. Wat een discipline, al zeg ik het zelf.
Vrijdag 19 maart
's-Morgens breng ik Karen naar school, drink met Marjette een bak koffie en vertrek naar Hattem. Om 09.00 uur vergader ik in het stadhuis van Hattem (samen met mijn medewerker Paul Blokhuis) met vertegenwoordigers van de Zwolse en hattemse politiek en het Hanzeplatform Hattem. Onderwerp: het tracébesluit Hanzelijn en onze langgekoesterde wens om tussen Hattem en Zwolle een tunnel in plaats van een brug te realiseren. In december heb ik daarvoor al een (tevergeefse) poging gedaan. Omdat het CDA, de VVD en de LPF stemde haalde een motie van mijn hand het niet. Met namde de stem tegen van het CDA was opmerkelijk. Juist het CDA had zich jarenlang druk gemaakt om deze tunnel, maar liet het nu zonder enige motivatie uit handen vallen. Op mijn vwerzoek zal de Kamer 1 april a.s. (geen grap) over het tracébesluit vergaderen. Dat is de laatste kans om de tunnel er eventueel nog in te krijgen. Ik zal er vol voor gaan. Het sloboffensief is gestart, grapt een journalist na afloop van onze gesprekken. Tegen deze woordspeling met mijn naam zal ik me niet verzetten. ik heb vandaag ook nog contact met 'onze' wethouder in Zwolle, Janco Cnossen. Janco is wat terughoudender geworden in de wens om een tunnel te realiseren. Ik respecteer zijn standpunt, maar kies zelf toch een andere inzet voor het debat van 1 april. janco was deze week overigens stevig in de regionale en lokale pers aanwezig vanwege zijn voorstel om buurtbewoners een actieve betrokkenheid en verantwoordelijkheid te geven bij de besteding van wijkgelden. Als ChristenUnie hebben we een prima wethouder aan hem in Zwolle. 's-Middags werk ik thuis aan een bijdrage over werkgelegenheid en onderwijs, die vanavond van mij verwacht wordt in Drachten. Het regent en waait erg hard als ik naar Drachten reis. Ik spreek vanavond onder andere over de Task Force Jeugdwerkloosheid die het kabinet heeft ingesteld. gezien de groeiende werkloosheidcijfers onder jongeren is speciale aandacht voor deze categorie hard nodig. In een form dat vanavond gevormd wordt zit ook wethouder Rozema en Plaatselijk Belang-raadslid Oosterhuis uit Smallingerland, de gemeente waartoe Drachten behoort. Met een fraai fries pakket op de achterbank rijd ik 's-avonds weer naar Zwolle. Ik ben rond 23.00 uur thuis en heb dan nog wat tijd voor Marjette. Dat heeft ze wel verdiend.
Zaterdag 20 maart
Lotte maakt ons wakker met de mededeling dat de oude koningin overleden is. ik spoed me naar de televisie en lees op teletekst dat prinses Juliana is overleden. Het bericht komt niet helemaal onverwacht. Juliana heeft de hoge leeftijd van 94 jaar bereikt. In mijn herinnering zal ze voortleven als een zeer betrokken vorstin, die heel dicht bij haar volk stond. Ik zie ook Balkendende nog op televisie. Zijn in memoriamtoespraak wordt abrupt onderbroken. later blijkt dit een fout van de NOS te zijn geweest (verkeerde band erin gestopt). Vervelend voor Balkenende dat hem dit nu juist weer moet overkomen. En de NOS mag dit soort kapitale fouten natuurlijk nooit maken. Vanmorgen belt staatssecretaris Nijs me nog. Het gaat over de aanbieding van het rapport Schutte komende maandag. Ik ben het niet altijd met Nijs inhoudelijk eens, maar ik vind haar wel een voorbeeld van een staatssecretaris die op een correcte wijze goed contact met de Kamer probeert te onderhouden. Daar kunnen sommige andere bewindslieden een voorbeeld aannemen. Staatssecretaris Nijs weer niet dat ik met haar contact heb op een moment dat ik in sportkleding op weg ben naar een hardloopwedstrijd in Wapenveld. Ik loop daar een wedstrijd van 10,8 kilometer. Er staat een hele harde wind. Mogelijk verklaart dat de iets wat tegenvallende tijd van 51 minuten. Of moet ik afleren mijn huidige tijden te vergelijken met mijn hardlooptijden uit de beginjaren '80. Ik ben aan het trainen voor de halve marathon in Zwolle (12 juni). Als ik thuis kom moet ik snel douchen, iets eten en dan (ja, daar komt ze eindelijk) met Esther naar een volleybalwedstrijd in Genemuiden. Wij moeten rijden vandaag. Esther wint met haar team in een slechte wedstrijd met 2-1. Een kostbaar punt verloren in de strijd om het kampioenschap. Het regent opnieuw erg hard. Maart roert zijn staart, heb ik ooit van mijn oma geleerd. Ik rommel de rest van de dag wat aan. Echt veel komt er niet uit mijn handen. Omdat de kameragenda volgende week totaal op zijn kop straat vanwege het overlijden van prinses Juliana is dat niet zo heel erg. ik ben benieuwd wat er volgende week allemaal weer gaat gebeuren. We zullen het zien. Eerst morgen maar eens de zondag vieren. Aron komt vanavond opgetogen thuis van een bezoek aan FC Zwolle. Hij mocht mee de VIP-room in met de vader van een vriendje. De uitslag (3-0 tegen mede degradatiekandidaat Volendam) is ook niet verkeerd.
- Labels
- Arie Slob
Archief > 2004 > maart
- 27-03-2004 27-03-2004 23:45 - week 13 - 2004
- 27-03-2004 27-03-2004 21:45 - Een stille week met een heftig interview
- 20-03-2004 20-03-2004 22:44 - week 12 - 2004
- 20-03-2004 20-03-2004 21:03 - Koningin van het volk
- 15-03-2004 15-03-2004 09:36 - week 11
- 13-03-2004 13-03-2004 22:29 - 'Het gewone leven'...
- 08-03-2004 08-03-2004 21:55 - Reces of vakantie?!
Reacties op 'week 12 - 2004'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.