'Het gewone leven'...

zaterdag 13 maart 2004 22:29

"Morgen begint het gewone leven weer", zo eindigde ik de vorige aflevering van dit weblog. Wel, de eerste week mocht er zijn! In vogelvlucht een impressie van wat er deze eerste week na het krokusreces allemaal op m'n agenda stond.

's Maandags (8 maart) benut ik de ochtend om een bijdrage aan een bundel over het WRR-rapport 'Waarden en normen en de last van het gedrag' af te ronden. 's Middags ben ik in Apeldoorn spreker op een minisymposium over verslaving, georganiseerd door de ChristenUnie aldaar. Belangrijkste discussiepunt: heroineverstrekking. Mijn tegenstander' is daar voor, de vele aanwezige ervaringsdeskundigen (al dan niet 'clean' na langdurige verslaving) moeten er niets van hebben. En die kunnen het weten...

Tussendoor leg ik enkele collega-fractievoorzitters de suggestie voor om het voor woensdag geplande debat over 'integriteit publieke moraal' (het fraude-debat) te combineren met een debat over het kabinetsstandpunt over het WRR-rapport 'Waarden en normen'. De onderwerpen liggen duidelijk in elkaars verlengde en de twee kabinetsbrieven vertonen nogal wat overlap. Een meerderheid is het met mij eens, maar Jan Marijnissen (aanvrager van het fraudedebat) twijfelt. Ik neem me voor het niet tegen zijn wens in door te zetten: dat vind ik niet collegiaal.

Dinsdag als altijd eerst fractievergadering. Daarna krijg ik van MacFreak 12.230 handtekeningen op CD-rom aangeboden inzake de mogelijkheid om electronische belastingaangifte ook mogelijk te maken voor andere systemen dan Windows (zie de ChristenUnie-site). Een mooi resultaat van deze internet-actie, die is gestart naar aanleiding van de Kamervragen die ik hierover aan staatssecretaris Wijn heb gesteld. Aansluitend de aanbieding van het Manifest 'Geen gok met kansspelen', opgesteld door een aantal organisaties (o.a. de Jellinek en St. De Hoop) en deskundigen, op initiatief van het Landelijk Bureau van de ChristenUnie. Prima! Morgen is het overleg met minister Donner hierover.

Aan het begin van de vergadering nemen we afscheid van GroenLinks-collega Arie van den Brand. Tijdens het vragenuurtje neemt Marijke Vos minister Donner onder vuur vanwege het ontslag van twee kritische gevangenisdirecteuren. Als ze even later bij de regeling van werkzaamheden een brief van minister Remkes vraagt waarin die moet aangeven wat hij van de opvatting van Donner vindt, voel ik me geroepen om daar bezwaar tegen te maken: het kabinet spreekt met één mond en we kunnen niet de ene minister controleren via een brief van een andere minister! Haar verzoek wordt na wat gesteggel afgewezen, en terecht.

Na een opname voor een radiospotje, haast ik mij naar Hilversum voor 'Het elfde uur'. Ik zit als derde gast in het programma, na Philip Freriks en Geert Mak. Met Andries Knevel spreek ik over het gokbeleid, Europa, de nieuwe bezuinigingen die dreigen, en nog wat punten. Na een goed glas wijn word ik met de taxi thuis gebracht.

De hele woensdag zit ik in debat: 's morgens het Algemeen Overleg Kansspelen, en direct aansluitend het plenaire debat over fraude en de publieke moraal. De minister-president weet dat debat aardig naar zich toe te trekken, door al gauw de draai te maken naar het algemene waarden-en-normen-debat, dit tot teleurstelling van Femke en Wouter. Onbevredigend vind ik dat  Balkenende wel samenvat hoe de 9 fractievoorzitters aankijken tegen de oorzaken van 'de erosie van de publieke moraal', maar namens het kabinet geen eigen visie geeft. Ik moet me al heel erg vergissen als dat niet te maken heeft met verschil van opvatting tussen bijv. Balkenende en Zalm. Aangenaam verrast ben ik dat minister Brinkhorst (één van de vijf aanwezige bewindslieden) warme woorden spreekt over 'moreel leiderschap'. Toen ik daar onder 'paars' voor pleitte, werd dat m.n. door D66 nogal eens sterk bekritiseerd ('de overheid gaat niet over de moraal') en nu krijg ik notabene bijval van een minister van D66-huize! Wat wil je nog meer?!

Na de dinerpauze volgt nog een gisteren aangevraagd debat over een nieuw systeem van bovenregionaal vervoer voor gehandicapten. Daarover is veel onrust ontstaan onder de gehandicapten en hun organisaties en dat is goed te begrijpen: voor velen betekent het voorgestelde systeem van 'persoonlijke kilometerbudgetten' (pkb) een harde limiet aan hun sociaal-recreatieve mobiliteit. We kunnen het debat niet afronden en zullen morgenavond verder gaan. Dan zal ik er helaas niet bij kunnen zijn.

Donderdagmorgen een bijeenkomst van de IVD-commissie (ook wel de 'commissie-stiekem' genaamd). Daarover - vanzelfsprekend - geen mededelingen. Lunch met Lodewijk de Waal en Agnes Jongerius van de FNV, waarbij we o.a. spreken over WAO en vut/prepensioen. Halverwege de middag weer naar de trein: op naar Dalfsen, waar ik 's avonds in een paneldiscussie zit tijdens de conferentie 'Hoop21', van - o.a. - de Evangelische Alliantie. Daar tref ik tot mijn verrassing o.a. Michael Schluter uit Engeland, die ik in 1992 heb opgezocht in zijn Jubilee Center in Cambridge. Fijne avond met veel goede contacten. Van het CDA was Balkenende gevraagd, maar die had afgezegd; daarna minister Aart-Jan de Geus, maar ook die liet verstek gaan. Van de fractie (van 44 Kamerleden...) was niemand in de gelegenheid om te komen en uiteindelijk is een bestuurder van een Rotterdamse deelgemeente - Anton Stapelkamp - bereid gevonden in het panel plaats te nemen. Sympathieke vent; samen met Ine Voorham van het Leger des Heils wordt het een prima gesprek met elkaar en met de zaal. Natuurlijk wel weer ver na middernacht thuis.

Vrijdag 12 maart: 's morgens schrijf ik de column die ik vanmiddag hoop uit te spreken bij de opening van het nieuwe pand van het Teleservicebureau Christal in Zwolle. Voordat ik daarnaartoe ga, heb ik in Amersfoort een gesprek met ChristenUnie-directeur Henk van Rhee, o.a. over de Permanente Campagne van de ChristenUnie, en een overleg (onderweg in de trein) met onze ambtelijk secretaris Jacob Pot, over diverse fractie-aangelegenheden. Gezellige bijeenkomst bij de Christal-club van directeur Flip van der Kolk. Er zijn nog drie columnisten: Henk Medema, Adrian Verbree en hoogleraar interactieve marketing Ko de Ruyter. Veel nuttige en plezierige contacten.

Op zaterdag neem ik 's morgens een optreden van Arie Slob over: hij zou voor de bestuurdersvereniging van de ChristenUnie spreken over de gekozen burgemeester, maar had een familie-weekend. Hij heeft me gisteren telefonisch bijgepraat over de stand van zaken in de politieke discussie en ik geef dat weer door aan onze raads- en statenleden. Nog een geanimeerde discussie, waarin ik peil hoe de ervaringen totnutoe met de dualisering zijn en hoe de partijgenoten denken over de gekozen burgemeester als voorzitter van de raad (dat is namelijk wel in de Grondwet vastgelegd...). Er blijkt brede steun te zijn voor de moties die Arie op precies deze twee punten heeft ingediend: eerst de evaluatie van de dualisering afwachten alvorens het lokaal bestuur opnieuw op te zadelen met een drastische verandering én eerst de Grondwet wijzigen.

Eenmaal thuis vind ik het mooi geweest. Alles is immers politiek, maar politiek is ook niet alles...

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op ''Het gewone leven'...'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.