Dagboek Arie Slob - week 21 2003
Vandaag is het congres van de ChristenUnie. Bijzonder vanwege het afscheid van Dick, Leen en Kars. Laatstgenoemde neemt op een waardige manier afscheid en krijgt een warm applaus. Ik ben blij dat dit zo kan. André blikt in zijn toespraak op de formatie. Voor mij weinig nieuws, maar voor onze achterban is het goed dat dit nog eens op een rijtje wordt gezet. Verantwoording achteraf, heet zoiets. Het CDA is vandaag ook bij elkaar. Er is veel kritiek op de inhoud van het regeerakkoord. Daar ben ik blij om. Kritiek van binnenuit maakt het CDA mogelijk wat gevoeliger voor de kritiek van de oppositie.op het weinig sociale gehalte van het regeerakkoord. Minister de Geus laat merken oorlog met de vakbonden te zoeken. Het komt weinig handig over. Is het allemaal wat te snel gegaan met deze minister?
Vandaag een zondag volgens vertrouwde ingrediënten. Met dit verschil dat de weersomstandigheden matig zijn. ’s-Avonds een jaarlijkse pictionary-avond met vrienden van de bijbelclub. De dames winnen dit jaar opnieuw. Al was het nipt. Vandaag is ook het D66-congres gehouden. Waarom gebruikt men voor dergelijke congressen de zondag? Er is besloten mee te doen aan de regering. De teksten die nu worden uitgesproken verschillen 180 graden met teksten van een aantal weken geleden. Vanaf vandaag noemen we daarom D66 maar Draaikonten-66.
Maandag 19 mei
De werkweek is weer begonnen. Ik kan vandaag thuis werken. Ik ga er vol tegenaan. Zoals altijd ligt er werk genoeg.’s-Avonds lopen Karen en Lotte de eerste route van de avondvierdaagse. Marjette gaat ook mee. Ze hebben slecht weer. Ik sta voor vrijdag ingeboekt.
Dinsdag 20 mei
Naar den Haag. We hebben zoals altijd ’s-morgens fractievergadering. Daar bespreken we onder meer de tekst van André zijn bijdrage voor het debat over de formatie. Dat debat begint om 13.00 uur. De tekst van André zijn bijdrage is terug te vinden op de website van de ChristenUnie: www.christenunie.nl. Het is een evenwichtige tekst geworden. We zijn zeer kritisch over een aantal voornemens. Met name op sociaal gebied staan er plannen in het hoofdlijnenakkoord CDA-VVD-D66 dat voor zwakke groepen in de samenleving keihard zullen aankomen. Vanuit de oppositie is er veel kritiek. Balkenende zijn verweer is niet echt overtuigend. Toch trekt de oppositie aan het kortste eind. En dat zal de komende jaren vaker het geval zijn. Ik ben vandaag nog bij het afscheid van Theo Rietkerk. Hij is er zichtbaar geemotioneerd onder. RTV Oost is met een cameraploeg aanwezig en vraagt mijn reactie. Ik herhaal wat ik eerder gezegd heb dat ik wat dubbel onder zijn afscheid ben: het is goed voor Overijssel, maar voor de Kamer is het niet goed dat net gekozen kamerleden zo snel al vertrekken. Ik ben om 21.45 uur thuis.
Woensdag 21 mei
Weer naar den Haag. ’s-Morgens het vervolg (2e termijn regering) van het debat over het enquêterapport Bouwnijverheid. De regering geeft onder meer haar oordeel over de ingediende moties. Mijn drie moties zullen het –denk ik- wel gaan halen. Het gaat om een motie waarin een beoordeling van het overheidsbeleid wordt gegeven inzake de bouwfraude (Kamp: dit is een cruciale maar wel zeer pijnlijke motie), een motie om de kennis over aanbestedingen op de werkvloer te versterken (daar heeft het chronisch aan ontbroken) en een motie om in het kader van integriteitsbeleid de sancties bij overtredingen scherper te formuleren. Al met al een hele fraaie score. S’-Middags evalueren we met het kernteam onze verrichtingen tijdens de formatieonderhandelingen. Het was voor ons een totaal nieuw iets. Daar moet je dan ook lering uittrekken. Wie weet of het nog een keer nodig is. Vandaag biedt de Algemene Rekenkamer de jaarverslagen 2002 aan. Er is nog wel wat kritiek op het functioneren van verschillende ministeries. Ik ben vandaag ook aanwezig bij een bezoek van de vaste kamercommissie OcenW aan het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Het is een weerzien met Jan Franssen (oud-burgemeester van Zwolle, nu CdK in Zuid-Holland) die voorzitter van het SBO is. We sluiten onze gesprekken af met een heerlijk diner. Er wordt druk gespeculeerd over de personele invulling van het nieuwe kabinet Balkenende. Voor D66 wordt Brinkhorst als nieuwe minister op EZ genoemd. Het kan verkeren. De minister uit Paars die door het CDA zo fel is bestreden zit straks in de Trevezaal zij aan zij met CDA-ministers. De kans is groot dat Clemens Cornielje staatssecretaris van Onderwijs wordt. Dat gun ik hem van harte. Ik blijf vannacht in den Haag en werk vanavond op mijn werkkamer in de Kamer. Aan het eind van de avons is alle post weggewerkt en heb ik een spiegelglad bureau. Ook de mailbox is helemaal bijgewerkt. Dat geeft een goed gevoel.
Donderdag 22 mei
Ik ben weer vroeg op de fractie. Het opgeruimde bureau glimt me vriendelijk toe. Ik bel eerst met thuis. Aron neemt op. Ze zijn de nacht goed doorgekomen. Ik heb vandaag een aantal zaken op mijn agenda staan. Zo ben ik aanwezig bij de aanbieding van een rapport van de dierenbescherming over de toekomst van de pluimveehouderij aan minister Veerman. Ook neem ik deel aan een gesprek met de inspecteur-generaal van de Onderwijsinspectie over het onderwijsjaarverslag over 2002. ’s-Middags is er een spoeddebat over etherfrequenties. VVD, PvdA, GL en SP willen het rapport van de commissie Franken (dat vrijdag aan de regering wordt overhandigd) direct openbaar hebben. Omdat de uiteindelijk verdeling (verantwoordelijkheid van staatssecretarissen EZ en OcenW) op onderdelen af zou kunnen wijken van het advies, vraag ik VVD-er Blok of hij dit van zorgvuldig bestuur vindt getuigen. Zijn antwoord is voor mij niet bevredigend. We stemmen dan ook tegen deze motie, die desondanks een meerderheid haalt. Ik ben benieuwd of deze motie wordt uitgevoerd. Er is een spoed procedurevergadering van LNV. De reis naar Polen wordt geannuleerd vanwege de regeringsverklaring. Jammer, ik zou meegegaan zijn. Al wil ik de regeringsverklaring natuurlijk ook niet missen. Ik was gevraagd de openingshandeling te verrichten bij het Nederlands Kampioenschap Skippybal (!) in mijn woonplaats Zwolle. Dat haal ik nu niet meer. Mijn plaatsgenoot en collega Verdaas zal het nu alleen moeten doen. In de loop van de avond kom ik weer thuis. De kinderen hebben vanavond eindelijk eens lekker kunnen wandelen. Morgen mag ik mee.
Vrijdag 23 mei
Het is feest in huize Slob: Lotte is jarig. Ze wordt 11 jaar. We verrassen haar ’s-Morgens met ons gezang en wat kadootjes. Ik werk ’s-ochtends thuis. Ik stuur collega Clemens Cornielje een mail. Hij is opnieuw naast de formatieboot gevallen. Onbegrijpelijk. Hij mailt me direct terug. Eindelijk ook tijd om wat klusjes weg te werken. Zo ben ik ook nog even bij Concent. S’-Middags heb ik in mijn hoedanigheid als voorzitter van Gave (samen met directeur Marco Vermin) een gesprek met Eugene Poppe. Hij zal ons bestuur komen versterken. Ik ben daar blij mee. Poppe is al ca. dertig jaar betrokken bij het werk van Agapé. Zijn ervaringen en gaven kunnen we bij Gave goed gebruiken. ’s-Avonds de afsluiting van de Avondvierdaagse. Het is gelukkig droog. Karen is supertrots op haar 2e medaille.
Zaterdag 24 mei
Ik kan vandaag niet uitslapen. Om 08.45 uur zit ik in de auto naar Ede. Vandaag is het congres van de ChristenUnie. Bijzonder vanwege het afscheid van Dick, Leen en Kars. Laatstgenoemde neemt op een waardige manier afscheid en krijgt een warm applaus. Ik ben blij dat dit zo kan. André blikt in zijn toespraak op de formatie. Voor mij weinig nieuws, maar voor onze achterban is het goed dat dit nog eens op een rijtje wordt gezet. Verantwoording achteraf, heet zoiets. Het CDA is vandaag ook bij elkaar. Er is veel kritiek op de inhoud van het regeerakkoord. Daar ben ik blij om. Kritiek van binnenuit maakt het CDA mogelijk wat gevoeliger voor de kritiek van de oppositie.op het weinig sociale gehalte van het regeerakkoord. Minister de Geus laat merken oorlog met de vakbonden te zoeken. Het komt weinig handig over. Is het allemaal wat te snel gegaan met deze minister?
- Labels
- Arie Slob
Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 21 2003'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.