Dagboek Arie Slob - week 20 2003
Bij de regeling van werkzaamheden ontbrand er een debat met CdA, VVD en D66 over de dag waarop de informatieresultaten zullen worden besproken. CDA, VVD en D66 (de laatste schoorvoetend) eisen de maandag daarvoor op. Oppositiebreed wordt gekozen voor de dinsdag. Dat biedt iets meer tijd het debat zorgvuldig voor te bereiden. Voorzitter Frans Weisglas kiest ook voor de dinsdag (klasse!). Prompt vraagt Frank de Grave (VVD) stemming aan. Dan weet je wel hoe laat het is. De (zwangere) Sharon Dijksma vraagt als reactie daarop hoofdelijke stemming aan. Met name bij VVD en D66 ontbreken veel kamerleden. Als het zover is trekt de Grave het verzoek om stemming weer in. ‘Zo willen we niet beginnen’, merkt hij op. CDA, VVD en D66 leggen zich neer bij de wens van de oppositie. De toon is wel gezet. Dat kan gezellig worden de komende jaren.
Een nieuwe week is weer begonnen. Ik heb een plezierige week achter me liggen. Met name de twee dagen dat ik met Marjette in Friesland ben geweest. Even samen er uit. We hebben onder meer genoten van het prachtige weer en een heerlijke dag zeilen. Terug naar huis werd ik nog gebeld door minister Kamp. Met hem heb ik gesproken over een door mij ingediende en kamerbreed ondertekende motie bij de behandeling van de enquete bouwnijverheid. Vandaag nog even genieten van een dag rust. In onze kerkelijke gemeente zijn we deze maand gastkerk voor asielzoekers. Fijn om te zien en te ervaren hoe je je verbonden kunt voelen met mensen uit totaal andere culturen.
Maandag 12 mei
Vandaag is het hard bikkelen om de voorbereidingen voor de Kameragenda van deze week rond te krijgen. Ik werk aan debatten over het hoger onderwijs, veiligheid en melkleasen. Ik mis vandaag wel mijn medewerker Nadine die op vakantie is. Getuige de kaart van haar die we als fractie uit Griekenland ontvingen heeft ze het daar goed naar de zin. Het is haar van harte gegund. Medewerker Heleen heeft overigens voor het debat over veiligheid een mooie aanzet aangeleverd. Omdat deze week de plenaire debatten over de Sebrenicaenquête zal plaatsvinden, ben ik het enige ChristenUnie-kamerlid dat in de commissievergaderingen ingezet kan worden. André zal woordvoerder zijn bij dit debat en Tineke zit als commissielid in vak K. Ik zal twee commissievergaderingen van André overnemen. Dat betekent voor mij 6 commissieoverleggen in twee dagen. En dan te bedenken dat we er nog moeten laten lopen. Aan het begin van de avond bereikt mij een ANP-bericht met de boodschap dat vanwege de deelname van D66 aan de formatie het Sebrenicadebat zal worden uitgesteld. Communiceren we tegenwoordig dat op deze manier. Heel slecht als dit gebeurt. Ik probeer contact te leggen met André. Hij blijkt in de regen avondvierdaagse met zijn kinderen aan het lopen te zijn.
Dinsdag 13 mei
Naar den Haag. s’-Morgens eerst fractievergadering. We blikken nog eens uitgebreid terug op de formatie en nemen ook de huidige stand van zaken door. De kans is groot dat deze week de informatie afgerond zal worden. ’s-Middags vindt er bij de regeling van werkzaamheden een debatje plaats over het al dan niet uitstellen van het Sebrenicadebat. De meerderheid beslist. Dus uitstel. Direct maar tot eind juni. Als we toch bezig zijn. Ik kan mijn agenda weer gaan bijstellen. Dat brengt andere problemen met zich mee. Tussen de middag ben ik nog bij het aanbieden van een petitie door Lenie ’t Hart en andere beschermers van zeehonden. Ze hebben er een paar meegenomen (verklede kinderen). Vandaag is er ook een brandalarmoefening in de Kamer. De hele boel wordt ontruimd. Ik gebruik de tijd om maar even boodschappen te doen. Tegen het eind van de middag nog een gesprek met een vertegenwoordiger van het Jenaplan-onderwijs in Nederland. We praten over de gevolgen van de wet op het onderwijstoezicht. Boeiende materie. Vannacht slaap ik in Den Haag. Dat biedt me de mogelijkheid om in alle rust de hele avond hard door te werken aan een aantal inbrengen. Vandaag Theo Rietkerk nog gesproken die volgende week uit de Kamer zal vertrekken. Ik ben wat dubbel onder zijn vertrek. Overijssel krijgt er een prima gedeputeerde bij, maar voor de Kamer is het slecht als zo snel na verkiezingen kamerleden al vertrekken. Om over het verlies van een deel van het confessionele gehalte van de CDA-fractie nog maar te zwijgen.
Woensdag 14 mei
Vandaag alleen maar vergaderd. ’s-Morgens over de accreditatie van het Hoger Onderwijs. Voor zowel hogescholen als universiteiten een belangrijk iets. Het overleg verloopt rommelig. Onder meer vanwege het feit dat staatssecretaris Nijs in haar beantwoording te weinig overtuigend is. Maar ook omdat sommige collega’s een aantal zaken door elkaar halen. Weinig bevredigend zulke vergaderingen. Even eten en dan door naar een overleg met de ministers Remkes en Donner en staatssecretaris Hessing over veiligheid. Onder meer over het landelijk politiekader. Als raadslid vond ik het altijd al heel erg leuk om met politiezaken bezig te zijn. Dat gevoel is niet verdwenen. Na dit overleg kan ik direct door naar een overleg over melkleasen. Minister Veerman wil dit gaan beperken, maar de argumentatie is niet overtuigend. Met name zijn uitleg van het zogenaamde Thomsen-arrest kan ik nog niet overnemen. Met PvdA, VVD, LPF en SP spreek ik af dat we uitstel van de tweede termijn zullen vragen. Dan hebben we even tijd om wat deskundigen te raadplegen. Ik ga vannacht wel naar huis.
Donderdag 15 mei
Omdat CDA, VVD en D66 de resultaten van de coalitieonderhandelingen willen bespreken, vervallen er vanmorgen opeens een aantal overleggen. Wat een gejojo met de agenda deze week. Ik kan nu wel wat later van huis. Breng zowaar op een donderdag Karen naar school. Het begint direct te regenen. Bij de regeling van werkzaamheden ontbrand er een debat met CdA, VVD en D66 over de dag waarop de informatieresultaten zullen worden besproken. CDA, VVD en D66 (de laatste schoorvoetend) eisen de maandag daarvoor op. Oppositiebreed wordt gekozen voor de dinsdag. Dat biedt iets meer tijd het debat zorgvuldig voor te bereiden. Voorzitter Frans Weisglas kiest ook voor de dinsdag (klasse!). Prompt vraagt Frank de Grave (VVD) stemming aan. Dan weet je wel hoe laat het is. De zwangere Sharon Dijksma vraagt als reactie daarop hoofdelijke stemming aan. Met name bij VVD en D66 ontbreken veel kamerleden. Als het zover is trekt de Grave het verzoek om stemming weer in. ‘Zo willen we niet beginnen’, merkt hij op. CDA, VVD en D66 leggen zich neer bij de wens van de oppositie. De toon is wel gezet. Dat kan gezellig worden de komende jaren. ’s-Middags heb ik opnieuw een overleg over de vogelpest. De elfde keer al over dit onderwerp. Ik verzet me onder meer tegen de ruiming van hobbydieren in de gebieden waar al wekenlang geen vogelpest meer is. Ook pleit ik voor preventief vaccinatie in de toekomst. Aansluitend direct een voortgezet algemeen overleg in de plenaire zaal. Dat biedt mogelijkheden om moties in te dienen. Ik ben mede indiener van een motie tegen het doden van gezonde hobbydieren. Ik geef aan dat mijn nog aangehouden motie over preventief vaccineren in stemming gebracht mag worden. Minister Veerman had eerst deze motie onaanvaardbaar genoemd. Nu geeft hij na mijn uitleg aan dat hij deze motie als ondersteunend ziet. Ik ben daarover in positieve zin verbaasd. In principe kan een motie dan ingetrokken worden. Ik doe dat nu niet. Met als reden dat in deze situatie een krachtige uitspraak van de Kamer over vaccinatie op zijn plaats is. Het biedt de minister een handvat voor zijn gesprekken in Brussel. Ook wil ik weten waar fracties als de VVD, CDA en LPF staan. Hun teksten over vaccinatie zijn of tegenstrijdig of zeer zwak geweest. Laten ze eens kleur bekennen. Waar staan ze? Daar kom ik snel achter. De vorige keer waren ze om verschillende redenen tegen de inhoud van de motie, maar nu grijpen ze de beantwoording van de minister aan om te verklaren dat ze geen overbodige moties willen steunen. Wat een gelegenheidsargumentatie. Oplaat (VVD) sist me nog toe dat het toch allemaal al in het regeerakkoord komt te staan. Het is duidelijk: de aanname van deze motie wordt mijn fractie niet gegunt. Ook de SGP sluit zich bij VVD, CDA en LPF aan. Zeer teleurstellend. Met alleen de steun van D66, PvdA, GroenLinks en de SP wordt de motie dus verworpen. Ik eet vanavond nog met Tineke en vertrek aan het begin van de avond naar huis. Een beetje met een kater. Ook dat is politiek.
Vrijdag 16 mei
Ik zit om 07.20 uur al in de auto. Op weg naar Urk. Daar start een uitgebreid kennismakingsbezoek aan de visserijsector. In de auto hoor ik dat D66 nog eens 100 miljoen voor onderwijs heeft losgekregen. Wat een spel allemaal. Dittrich heeft iets nodig om zijn congres goed door te komen. Daar werken CDA en VVD graag aan mee. Het irriteert mij wel wat dat steeds gezegd wordt dat D66 de redder van het onderwijs is. Alsof het in het onderwijs alleen maar om geld zou gaan. Komt bij dat van de ongehoord hoge en weinig solidie onderbouwde inzet van D66 (2 ½ miljard euro extra voor onderwijs) maar ongeveer ¼ op de kant is getrokken. In Urk krijgen de aanwezige Kamerleden (van der Vlies, Tighelaar, van den Brink, Geluk en ondergetekende) en de overigen aanwezigen een uitgebreide rondleiding door de visafslag en een visverwerkend bedrijf. Daarna met de bus naar Harlingen. Daar een vislunch met vertegenwoordigers uit de visserijbranche. Voor mij als nieuwkomer op dit terrein een goede gelegenheid om in korte tijd veel informatie te verzamelen en mensen te ontmoeten. En om vis te proefen. Ook nooit weg. We varen nog een stukje over de Waddenzee met een mosselkotter. Terug met de bus naar Urk. In de bus word ik nog telefonisch geinterviewd door Radio Zwolle. Vannacht heb ik namelijk nog een werkbezoek af te leggen. Daarover straks meer. Eerst naar huis om te eten en even bij te komen. Overal in de media commentaren over het regeerakkoord. Vandaag tussendoor ook nog telefonisch contact gehad met de fractie hierover. Om 23.00 uur ben ik in de binnenstad van Zwolle. Onder leiding van de wethouders Janco Cnossen en Jaap Hagedoorn neem ik met collega Co Verdaas (PvdA) deel aan een nachtschouw. We spreken met politie en horeca over het succesvolle project veiligheid op straat. Ook de camerabewaking komt aan de orde. Het succes van dit project is mede te danken aan de hechte samenwerking tussen politie en horeca. We sluiten de nachtschouw af in ‘de Heetebrij’. Ik ben om 03.45 uur (!) thuis.
Zaterdag 17 mei
Gelukkig ben ik in de gelegenheid om uit te slapen. De rest van de dag zal ik besteden aan het wegwerken van wat zaken en het oppakken van nieuwe dossiers. Volgende week wacht ons weer een nieuwe vergaderweek. En ook nu weer met van alles op de agenda. De zomervakantie komt in zicht. Nog even volhouden.
- Labels
- Arie Slob
Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 20 2003'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.