Dagboek Arie Slob - week 07 2003

maandag 17 februari 2003 10:00

Ik werk in de Kamer o.a. aan schriftelijke vragen over de ontstane situatie rond de bouw van een nieuw voetbalstadion in Alkmaar. Daar zijn middenstanders bedreigd en geïntimideerd vanwege hun bezwaren tegen deze bouw. Uiteindelijk zijn ze overstag gegaan. Ik vraag me af of dit geen oneigenlijke gang van zaken is. De aan het kabinet gestelde vragen zal ik indienen met de collega’s van der Staaij (SGP) en Cornielje (VVD).

Zondag 9 februari/b>

Mijn favoriete begin van de week: een rustdag. Vandaag is het extra rustig omdat we alleen Karen thuis hebben. ’s-Avonds nog naar de verjaardag van Rianne Hagg.

Maandag 10 februari/b>

’s-Morgens kan ik thuis werken. ’s-Middags ben ik bij een symposium van Edventure in Zwolle. Edventure is de koepelorganisatie van schoolbegeleidingsdiensten in Nederland. Piet Maes neemt afscheid als bestuurslid van Edventure. De ook aanwezige minister van der Hoeven geeft aan hoe zij verder wil met de financiering van de schoolbegeleidingsdiensten. Daar zullen we in de Kamer ook nog verder over moeten spreken. Snel naar huis – hapje eten – en dan naar Harderwijk voor een bestuursvergadering van Gave. Bij het station in Zwolle pik ik medebestuurslid Danny Beuker op. Voor de aanvang van de bestuursvergadering spreken wij met een echtpaar waarvan de man bij Gave wil komen werken. Dit zijn mensen die zelf sponsors moeten zien te vinden voor de financiering van het werk. Ik ben onder de indruk van hun gemotiveerdheid. Danny en ik adviseren later het bestuur hem in dienst te nemen. De bestuursvergadering verloopt goed. Het is voor mij de eerste keer dat ik de voorzittershamer hanteer. Nog redelijk op tijd thuis.

Dinsdag 11 februari/b>

Naar den Haag. Tot 12.00 uur hebben we fractievergadering. Daarna vertrek ik met Andre en Paul naar Dordrecht. Daar zullen we de begrafenis van dr. A.J. Verbrugh bijwonen. Verbrugh is oud-kamerlid van het GPV (1971-1981) en heeft de hoge leeftijd van 86 jaar bereikt. Ik heb hem de laatste jaren regelmatig ontmoet. Tot het eind toe is hij betrokken geweest bij de politiek. Hij laat een grote geschreven nalatenschap na. Waaronder het driedelig standaardwerk Universeel en Antirevolutionair. Daar heb ik ook voor mijn eigen politieke ontwikkeling veel aan gehad. Tijdens de begrafenis ontmoet ik veel bekenden. Kars Veling is er ook met zijn vrouw Gerda. Fijn om hen weer te zien en te spreken. Ik kan met de Zwolse wethouder Janco Cnossen en zijn vrouw Feikelien naar Zwolle meerijden. Een goede gelegenheid om wat bij te praten. Voor mijn doen op tijd thuis (ca 19.00 uur). Marjette is met de kinderen winkelen bij V&D. Bepakt en bezakt komen ze even later thuis.

Woensdag 12 februari/b>

Vandaag een redelijk rustige dag om te werken. Ik heb geen vergaderingen. De vergadering die ik had is doorgeschoven. Een mooie gelegenheid om wat vooruit te werken. Om 13.00 uur is de herdenking van Verbrugh in de Tweede Kamer. Voorzitter Weisglas spreekt een prachtige herdenkingstoespraak uit. Mevrouw Verbrugh en een aantal andere familieleden zijn hierbij aanwezig. s’ -Middags heb ik ook nog een ontmoeting met twee groepen scholieren van het Greijdanus College uit Zwolle. De school waar ik ooit als docent gewerkt heb. Leuk om met deze vmbo-4 leerlingen over politiek te praten. Het is voor hen een examenonderwerp voor het vak Maatschappijleer. Aan het eind van het gesprek ga ik met een aantal leerlingen op de foto en moet ik zelfs handtekeningen zetten. In de Kamer is het debat over Irak bezig. Tineke is bij dit onderwerp onze woordvoerder en ze heeft daar haar handen vol aan. Ik wil op tijd naar huis, maar er komen nog stemmingen. Uiteindelijk lukt het nog om iets over 19.30 uur in de trein te zitten. Om 21.35 uur ben ik thuis. Ik zie nog het staartje van de wedstrijd Argentinie-Nederland. En dus ook het enige doelpunt van de wedstrijd.

Donderdag 13 februari/b>

Weer naar den Haag. In de trein word ik gebeld door een journalist van Radio-1. Hij wil mijn mening weten over de instelling van een bijzondere leerstoel over gokken aan de Universiteit van Tilburg. Deze leerstoel wordt gefinancierd door de Staatsloterij (!). Ik zoek een en ander uit en bel terug. Ze hebben daar niet opgewacht en al een ander gekozen. Wat een ongeduld. Ik werk in de Kamer o.a. aan schriftelijke vragen over de ontstane situatie rond de bouw van een nieuw voetbalstadion in Alkmaar. Daar zijn middenstanders bedreigd en geïntimideerd vanwege hun bezwaren tegen deze bouw. Uiteindelijk zijn ze overstag gegaan. Ik vraag me af of dit geen oneigenlijke gang van zaken is. De aan het kabinet gestelde vragen zal ik indienen met de collega’s van der Staaij (SGP) en Cornielje (VVD). Aan het begin van de middag ben ik bij de aanbieding van een petitie door ca 150 leerlingen van het Rhedens uit Dieren. Deze school wil graag haar bovenbouw uit Roosendaal naar Dieren verplaatsen. Tot nu toe zijn alle pogingen mislukt vanwege de tegenwerking door scholen uit de regio. We vergaderen daarover met minister van der Hoeven. Mijn advies aan haar is om als laatste strohalm nog een stevige commissie van wijzen aan te wijzen. Deze commissie moet proberen de ontstane impasse te doorbreken. Ik hoop dat het gaat lukken. Aan het eind van de middag drinken we nog een glaasje in het Kamerrestaurant. Voorlichter Nico Schipper is jarig. Hoera. En mijn medewerkster Nadine (op de terreinen OCen W en LNV) heeft gisteren een zwangerschapsecho laten maken. Zij verwacht haar eerste kind. Ook dat is een hoeraatje waard.

Vrijdag 14 februari/b>

Vandaag is het Valentijnsdag. Twee jaar geleden werd ik voor de eerste keer als Kamerlid beëdigd. Er is veel gebeurd in de tijd daarna. s’-Morgens werk ik thuis. De schriftelijke vragen van mijn hand over de bouw van het voetbalstadion in Alkmaar gaan definitief de deur uit. ’s-Middags vertrek ik naar de Vrije universiteit te Amsterdam. Daar neem ik zitting in een afsluitend forum van een symposium over bijzonder onderwijs. Anne-Bert Dijkstra (onderwijssocioloog, Rijksuniversiteit Groningen) en Siebren Miedema (godsdienst-pedagoog, Vrije Universiteit Amsterdam) hebben onderzocht welke ideeën er leven over de doelen en motieven van het christelijk onderwijs aan het begin van de 21ste eeuw. Hun onderzoek is uitgegeven in het boek ‘Bijzonder gemotiveerd’. Van harte aanbevolen voor iedereen die geïnteresseerd is in het bijzonder onderwijs. Aan het begin van de avond ben ik weer thuis. Vandaag is ook de dag van Hans Blix, chef VN-wapeninspecteurs in Irak. Hij heeft verslag gedaan van zijn bevindingen. Het rapport laat nog steeds ruimte voor een vreedzame ontwapening van Irak. Dan moet er wel meegewerkt worden door Irak. Er zal druk op de ketel nodig blijven.

Zaterdag 15 februari/b>

’s-Ochtends rustig aan gedaan. Heerlijk om eens niet de wekker te hoeven zetten. Als we wakker worden schijnt er een heerlijk zonnetje buiten. Wat kan ik al naar het voorjaar verlangen. Ik ga met Marjette boodschappen doen. Met een gekregen boekenbon schaf ik de nieuwste Grisham aan. ’s-Middags nog aan het werk voor de Kamer. Aan het begin van de avond vertrek ik naar Beilen. Daar zal ik spreken op een bijeenkomst van de ChristenUnie in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen. Zelfs op de zaterdagavond gaan we nog door. De opkomst is – en dat valt me dik mee – hoog en het is een gevarieerde avond. Veel muziek (een uitstekend zingen vocaal ensemble en de twee zeer muzikale zussen Timmer), een prima toespraak van lijsttrekker Henk Baas, een forumdiscussie en ik mag ook nog iets zeggen. Met de na afloop aangeschafte CD van de zussen Timmer (piano en panfluit) in de CD-speler vertrek ik over 22.30 uur vanuit Drente naar huis. De week zit er weer op. Morgen is het zondag. Op de kerkdiensten na staat de agenda helemaal leeg. En zo hoort het.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 07 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.