Dagboek Arie Slob - week 06 2003

maandag 10 februari 2003 09:21

. We bespreken onder meer de verkiezing van de voorzitter. Dit is een vrije kwestie. We wisselen enkele belangrijkste criteria uit: grote parlementaire ervaring, continuïteit, kennis van de procedures en ook de afweging dat het goed zou zijn als de grootste regeringspartij niet alle belangrijke functies in handen heeft. Ook voor de positie van het parlement t.o.v. een straks te vormen regering kan een wat minder gebonden voorzitter voordelen hebben.

Zondag 2 februari/b>

Opnieuw een heerlijk rustige zondag. Fijn om zo de week te kunnen beginnen. Alle vertrouwde ingrediënten zitten er weer in: kerkgang, rust, gezelligheid met het gezin en ’s-avonds bij ons thuis een bijeenkomst van de bijbelstudieclub. We bespreken Prediker 1 en 2. Het is een wat druilerige dag als het om het weer gaat. Ik ga nog met Karen en haar vriendje Boudewijn ‘de paarden’ voeren. In de buurt van ons huis grazen wat pony’s op een doorweekt grasveld. Eerlijk verdelen de beide kinderen het meegenomen brood over de dieren.

Maandag 3 februari/b>

Een hele dag thuis ben ik in de gelegenheid om thuis te werken. Dat komt niet slecht uit. Ik werk onder andere aan een bijdrage voor de verkiezing van de voorzitter. Dat staat morgen op de agenda. In mijn hoedanigheid als secretaris van de fractie zal ik dan het woord voeren. De kandidaten zijn inmiddels bekend: Gerda Verburg (CDA), Thom de Graaf (D66) en Frans Weisglas (VVD). Wat een luxe voor de Kamer om uit zulke kandidaten een keuze te mogen maken. Ik heb mijn keus nog niet gemaakt. Het zal een weging van factoren worden. Vandaag nog telefonisch contact met zowel Andre als Tineke. Morgen zullen we ook de portefeuilleverdeling afronden. ’s-Avonds nog een verjaardagborrel gedronken bij onze vriendin Joke.

Dinsdag 4 februari/b>

Naar den Haag. ’s-Morgens fractievergadering. We bespreken onder meer de verkiezing van de voorzitter. Dit is een vrije kwestie. We wisselen enkele belangrijkste criteria uit: grote parlementaire ervaring, continuïteit, kennis van de procedures en ook de afweging dat het goed zou zijn als de grootste regeringspartij niet alle belangrijke functies in handen heeft. Ook voor de positie van het parlement t.o.v. een straks te vormen regering kan een wat minder gebonden voorzitter voordelen hebben. De Kamer zal in de komende jaren haar positie echt moeten waarmaken. Op basis van deze argumenten besluit ik uiteindelijk op Frans Weisglas te gaan stemmen. Geen makkelijk keuze omdat zowel Gerda als Thom ook een aantal pluspunten in zich bergen. De portefeuilleverdeling wordt afgerond. Ik mag me de komende periode bezighouden met de beleidsterreinen OCenW, Biza, LNV, EZ en NAAZ (=Antilliaanse zaken). Daar zal ik mijn handen meer dan vol aan hebben. Snel een broodje eten en dan een interview met Cees van der Staaij voor het blad van de SGP-jongeren. We spreken over de begrippen links-rechts. Ik heb daar niets mee, laat ik de SGP-jongeren weten. Voor mij geldt alleen de indeling van Groen: wortelt een politieke partij in de beginselen van de Franse Revolutie of in die van het Evangelie. Daar komt het uiteindelijk op aan. Het is een leuk interview. Ik spreek de wens uit dat de SGP ons niet meer in de linkse hoek neerzet. Zo moeten we niet met elkaar omgaan. In de Kamer start het debat over de verkiezing van de voorzitter. Namens de ChristenUnie ben ik een van de leden die het woord voert. In twee rondes wordt uiteindelijk Frans Weisglas gekozen. Hij reageert blij en opgelucht. Begrijpelijk. Minder blij kijken de collega’s van het CDA en D66. It’s all in the game. Ik waardeer hun moed om zich voor deze functie beschikbaar te stellen. Het loopt allemaal erg uit. Snel vertrek ik naar het station om naar Arnhem te gaan. Daar zou ik een bijdrage leveren op een bijeenkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen. We gaan gewoon door met campagne voeren. De bijeenkomst is al begonnen als ik binnenkom. Ik krijg gelegenheid om iets over de ChristenUnie en het belang van de Statenverkiezing te zeggen. Ga a.u.b. stemmen 11 maart a.s. Zowel voor de democratische legitimatie van het werk van de provincie als de verkiezing van de Eerste Kamer is een gang naar de stembus van zeer groot belang. Gelderland heeft overigens een stevige ChristenUnie-lijst o.l.v. Annelies van der Kolk. Laat thuis.

Woensdag 5 februari/b>

Ik mis mijn bus en even later ook de trein. Valse start van de dag. Ik drink een kopje koffie in de stationsrestauratie en ontmoet zowaar mijn oud-collega Wim Aardappel. Levert het missen van de trein toch nog iets op. Volgende week hoopt deze oud-collega met leerlingen het parlement te bezoeken. Om 10.30 uur begint de vergadering van het fractiebestuur. We bespreken de ontstane situatie na het verkiezingsverlies van mei 2002 en januari 2003. Dat heeft grote gevolgen voor de fractie-inkomsten. We staan voor moeilijke besluiten. Het overleg verloopt goed en zeer constructief. Ik werk veel post weg en heb nog een intensief gesprek met een van de fractiemedewerkers. Als personeelsman van de fractie hoort dat tot mijn werkzaamheden. Tijdens de regeling van werkzaamheden in de Kamer wordt mijn naam vermeld in het rijtje leden van het Presidium. Dat vind ik leuk om te gaan doen. Snel weer naar de trein. Ik wordt in Doorn verwacht bij een bijeenkomst van SBI (= een opleidingsinstituut waar oud bureaumedewerker Ben Nitrauw werkt). Het wordt weer een reis met veel hindernissen. Vooral het vinden van een taxi om van station Zeist/Driebergen maar Doorn gebracht te worden verloopt niet soepel. Op een bepaald moment reis ik samen met de griffier van de gemeente Harderwijk (ook uitgenodigd voor de SBI-bijeenkomst) in een taxi door de omgeving van Zeist. De taxi haalt nog een oud dametje op van haar wekelijks bridge-uurtje, die denkt dat ik de zoon van de veel jongere raadsgriffier ben. Tja! Het is een plezierige en culinair zeer verantwoorde bijeenkomst op een prachtige locatie. Ik ontmoet onder meer een oud-wethouder van Leiden, wethouder Ernst Cramer (Zeewolde), Melis van der Groep (Bunschoten-Spakenburg) enkele gemeentesecretarissen (waaronder mijn oud-collega Leo Bezemer van Oldebroek) en raadsleden (o.a. Betty Poutsma van Hoogeveen). We spreken over de dualisering van het gemeentebestuur en het gemeentelijk sociale beleid. Boeiende onderwerpen. Ik kan (gezellig) met Betty meerijden naar Zwolle. Weer laat thuis. Daar inspecteer ik onze nieuw ingerichte en vandaag afgekomen badkamer. Dat ziet er goed uit.

Donderdag 6 februari/b>

Deze keer op tijd in de bus en later in de trein. Om 10.30 uur procedurevergadering van de commissie OCenW. Even later ook nog naar de procedurevergadering BZK. Daar zijn ze echter al met de rondvraag bezig. Die zijn razendsnel door de agenda heengejaagd. Dit zal een beetje ons lot zijn de komende jaren. Nog van alles mee proberen te maken maar door samenlopende agendaonderdelen niet alles mee kunnen maken. Het is niet anders. S’-Middags vertrek ik met Nico Schipper en Jacob Pot naar Amersfoort. In het partijbureau spreken we met het management van het bureau en het Wetenschappelijk Instituut over de toekomst van de ChristenUnie. De wens om intensief samen te werken wordt wederzijds uitgesproken. Het is een constructief overleg dat wel nog verder voortgezet zal moeten worden. Later thuis dan ik verwacht had (het gezin heeft al gegeten) maar veel vroeger dan de dagen ervoor. Dat is niet verkeerd. Ik test voor de eerste keer (en met veel plezier) onze badkamer uit.

Vrijdag 7 februari/b>

Vandaag had ik een forumbespreking in Amsterdam in mijn agenda staan. Gisteravond ben ik er achter gekomen dat dit pas volgende week is. Dat geeft opeens veel ruimte in de agenda. Ik ben daar blij mee. Ik gebruik deze dag om wat achterstand in de postverwerking weg te werken. ’s-Morgens komt er iemand langs om de computeraansluiting met de Kamer te regelen. Hij krijgt het niet helemaal rond. Ik moet nog een keer met de computer terug naar de Dienst Automatisering van de Kamer. Ik probeer ook de Internetaansluiting van onze eigen computer te regelen. Ook dat lukt niet helemaal. Het valt soms niet mee. Vandaag is officieel naar buiten gekomen wie mijn opvolger bij Concent is geworden. Het is Harry Lamberink geworden. Ik ken hem goed en blij met zijn benoeming. ’s-Avonds heffen we nog het glas bij hem thuis. Dat combineren we met een andere verjaardag. Ik weet dat het de komende periode hard werken zal worden. Daar is niets mis mee. Maar ik zal wel proberen ons sociale leventje vast te houden. Gelukkig is het nu nog niet overdreven druk. De formatie van een nieuwe regering zal nog wel even gaan duren. De huidige coalitie zal het – verwacht ik - niet meer aandurven allerlei ingrijpende voorstellen naar de Kamer toe te sturen.

Zaterdag 8 februari/b>

’s-Morgens thuis. ’s-Middags naar Nieuwerkerk aan den IJssel. Daar viert mijn sweet sister Mieke, haar man Rene en hun drie dochters, hun twaalf en halfjarig huwelijksfeest. Gezellig met de hele familie bij elkaar. Iets over 23.00 uur weer thuis. Daar hangen Aron en Esther voor de buis. Idols heet het programma dat al vele zaterdagavonden het gezinsleven teistert. En naar ik aanneem niet alleen bij ons. Marieke heet de gelukkige die zich aan dit programma kan/moet onttrekken. Welterusten.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 06 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.