Een clash met de minister!
Er heerst een geïrriteerde sfeer en het wordt er niet beter op als minister De Geus de Kamer bruskeert door botweg te weigeren bepaalde informatie te geven; ik tik hem daarvoor op zijn vingers: hij behóórt de Kamer gewoon de informatie te geven waarom gevraagd wordt, tenzij hij dat niet kán. Hij bindt in, maar gaat even later opnieuw grof de fout in door te suggereren dat ik een citaat van de minister-president uit z'n verband ruk; dat is volgens hem 'een grotere leugen dan helemaal niet citeren'. Ik ben woedend: dat laat ik me niet aanleunen!
Een dag van kerkgang, gezinsactiviteiten en rust. In de ochtenddienst worden maar liefst drie kinderen gedoopt; altijd weer bijzonder dat God zijn Naam aan het leven van mensen wil verbinden, al wanneer ze nog kleine kinderen zijn!
Maandag 1 december
Vandaag weer een wetgevingsoverleg met minister Donner (Justitie), dit keer over het wetsvoorstel 'stelselmatige daders', oftewel: veelplegers. Om 6:00 uur zit ik al met m'n neus in de zogeheten 'witte stukken'. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk veelplegers voor twee jaar vast te zetten. Op zichzelf geen verkeerde maatregel, maar het verhaal eronder is juridisch nogal dun. Naarmate het debat - dat om 10:15 uur begint - vordert voel ik me kritischer worden... Collega Aleid Wolfsen van de PvdA is ook kritisch ("het wetsvoorstel is volstrekt overbodig"), maar kondigt aan het toch van harte te zullen steunen, "want de PvdA wil niet de indruk wekken deze minister niet te steunen in zijn strijd tegen de overlast van de veelplegers". Geen sterke argumentatie... We doen alleen de eerste termijn, de rest komt later.
Halverwege de middag ben ik terug in Woerden, waar ik een interview met de regionale krant 'Rijn en Gouwe' heb over de Thorbeckeprijs en 'het parlementaire debat'. De avond besteed ik aan het voorbereiden van de fraktievergadering en het debat van morgenavond.
Dinsdag 2 december
Vroeg op om de laatste stukken voor vanavond te lezen, dan weer Den Haag-waarts. Vlotte fraktievergadering, waar ik alsnog op gebak trakteer vanwege de Thorbeckeprijs (i.v.m. verjaardagen was er de vorige keren al gebak, dus we spreiden het een beetje!). Eindelijk een keer geen petities of gesprekken, dus tijd om gewoon te lunchen. Wel moet het AO over de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten, dat voor vanmiddag gepland staat, nog verder worden voorbereid. Bij de regeling van werkzaamheden vraagt Wouter Bos echter onverwacht een brief van de minister-president i.v.m. diens uitspraak dat "iedereen tussen 0 en -1" zou uitkomen. Daarop besluiten de betreffende Kamercommissies even later om het AO morgen te houden, als de brief er is. Ik nodig de collega's Saskia Noorman - den Uyl (PvdA) en Kees Vendrik (GroenLinks) op mijn kamer uit om te overleggen over gezamenlijke voorstellen om de koopkracht van de meest kwetsbare groepen te verbeteren. Saskia heeft al wat op papier en we besluiten samen op te trekken.
's Avonds debat over het wetsvoorstel 'terroristische misdrijven'. Ik improviseer mijn inbreng aan de hand van de voorzet die mijn medewerker Jacob Pot heeft geschreven. De discussie gaat veel over de strafmaat die op het begaan van terroristische misdrijven zou moeten staan, over de vraag of gewelddadig dierenactivisme onder omstandigheden ook als 'terrorisme' kan worden beschouwd (ik vind van wel, gezien wat er soms aan bedreigingen, brandstichting en aanslagen op touw wordt gezet) en over de werving voor de jihad c.q. 'gewapende strijd', wat in tweede instantie ook onder dit wetsvoorstel is gebracht. Boeiende discussies, maar vermoedelijk vooral voor de juridische fijnproevers interessant. De tribune is in elk geval behoorlijk leeg...
Eenmaal thuis lees ik tot diep in de nacht de stukken voor het AO van morgen; als we nog iets willen bereiken voor de chronisch zieken en gehandicapten, dan moet het morgen, dus het komt er wel op aan!
Woensdag 3 december
Het AO duurt van 10:00 tot 14:00 uur. Ook de coalitiefrakties hebben klaarblijkelijk overleg gehad: ze komen met voorstellen tot verbetering, die echter beduidend minder ver gaan dan wat PvdA, ChristenUnie en GroenLinks hebben bedacht. Maar het is al gauw duidelijk dat alles is voorgekookt met de bewindslieden De Geus, Hoogervorst en Wijn, die de coalitievoorstellen overnemen (en al hebben uitgerekend wat dat kost...), maar onze voorstellen afwijzen. Niet erg bevredigend, maar in elk geval is het goed dat er iets gebeurt. CDA, VVD en D66 willen zich niet vastleggen op de uitkomsten: dit is het en zo moet het maar voldoende zijn. Er heerst een geïrriteerde sfeer en het wordt er niet beter op als minister De Geus de Kamer bruskeert door botweg te weigeren bepaalde informatie te geven; ik tik hem daarvoor op zijn vingers: hij behóórt de Kamer gewoon de informatie te geven waarom gevraagd wordt, tenzij hij dat niet kán. Hij bindt in, maar gaat even later opnieuw grof de fout in door te suggereren dat ik een citaat van de minister-president uit z'n verband ruk; dat is volgens hem 'een grotere leugen dan helemaal niet citeren'. Ik ben woedend: dat laat ik me niet aanleunen en ik eis dat hij dat terugneemt. Dat doet hij prompt, zij het mondjesmaat.
Voor enkele van de aanpassingen is wijziging van het Belastingplan nodig, dat de Tweede Kamer al aangenomen heeft en dat bij de Eerste Kamer nog in behandeling is. Daarvoor zal een zgn. novelle worden ingediend, maar dat zal binnen twee dagen moeten worden behandeld, anders kan het niet meer per 1 januari in werking treden. Dat moet dan maar zo.
In de heel korte tweede termijn kan ik niet nalaten om De Geus cynisch te complimenteren met zijn pogingen om de duidelijke toezeggingen van de minister-president van een meer acceptabele context te voorzien. Ik kan aan hem merken dat hij het eigenlijk wel met mij eens is dat de uitspraken van Balkenende niet erg handig waren.
Na afloop snel Tineke bijpraten, die nu de begroting Sociale Zaken met De Geus gaat behandelen; daarbij zal de kwestie van de koopkracht zeker terugkomen. Verder praat ik langdurig na met een stel journalisten, die zeggen dat de indruk naar buiten toe nu toch zal zijn dat het CDA is opgekomen voor de chronisch zieken en gehandicapten; ik houd hen voor dat dat er ook van afhangt hoe zij verslag doen van het overleg...
Nog wat bureauwerk en overleg met die en gene medewerker, een erg laat broodje eten en nog een nuttig en aangenaam kennismakingsgesprek met de directeur van 'de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland', Nico Wegter. Ik kan zowaar opnieuw thuis eten.
De 'clash' met De Geus zit prominent in het Journaal; 'k moet een beetje om mezelf lachen als ik zie hoe ik verontwaardigd roep: "dat neemt u maar mooi terug!" Helaas laat het Journaal niet zien dat De Geus dat ook deed. Dat laat 'Den Haag Vandaag' later op de avond wel zien. Daar zit ook Doekle Terpstra (CNV), die hard uithaalt naar het kabinet, dat hij verwijt "hooghartig" te zijn. Dat zullen Balkenende en zijn oude CNV-vriend De Geus niet leuk vinden!
Donderdag 4 december
Om 9:30 uur ben ik in de Kamer. Eerst een bliksembezoek aan een procedurevergadering, dan een uitvoerig telefonisch voorgesprek met de redactie van ‘2Vandaag’ voor een programma over ’10 jaar IRT’. Het is deze maand inderdaad 10 jaar geleden dat het Interregionale Recherche Team Noord-Holland/Utrecht werd opgeheven, nadat ontdekt was dat dit rechercheteam gebruik maakte van een dubieuze infiltratiemethode. ‘2Vandaag’ wil onder meer weten of met de komst van een Nationaal Recherche Team een dergelijke crisis uitgesloten is. Dat lijkt me niet, al scheelt het wel dat de gezags- en verantwoordelijkheidslijnen een stuk helderder zijn dan indertijd het geval was.
Om 11:00 uur wil ik naar een ontmoeting met de Hoge Vertegenwoordiger voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), Ruud Lubbers, gaan, maar er is een ontruimingsoefening… Langs een omweg bereik ik toch het zaaltje, waar het gesprek al bezig is. Lubbers heeft nog steeds de omzichtige en omslachtige wijze van formuleren als toen ik hem in 1994 als groen Kamerlid meemaakte in zijn hoedanigheid van (demissionair) minister-president. Zijn politieke boodschap is intussen glashelder: de korting op de Nederlandse bijdrage aan de UNHCR is ‘zuur’ en zou teruggedraaid moeten worden.
Na de lunch een gesprekje met een studente, die onderzoek doet naar ‘de beleidsvrijheid van ministers om eigen voorstellen te doen’, oftewel: het verschijnsel proefballonnetjes. De casus-Nawijn biedt ruime gespreksstof…
Verder maak ik nog opnamen voor het TV-programma ‘Reporter’, dat een aflevering over ‘macht’ voorbereidt. Ik reageer op stellingen over macht en invloed én op de namen van 25 ‘machtige mensen’. Het enige Kamerlid op hun lijstje is Maxime Verhagen; verder veel ‘captains of industry’. Op de nrs. 1 t/m 3 staan resp. Balkenende, Zalm en Koningin Beatrix. Eerlijk gezegd vraag ik me af of Zalm niet op nr. 1 thuishoort. Als de camera uit is, sta ik het blad ‘Binnenlands Bestuur’ nog te woord over het zelfde onderwerp. Daarna bureauwerk.
Ik eet met Tineke in het Kamerrestaurant en duik daarna het debat over de terroristische misdrijven weer in. Het is weer middernacht voordat de hamer valt, waardoor ik m’n laatste trein mis. Gelukkig is VVD-collega Geert Wilders zo vriendelijk mij in Woerden voor de deur van mijn huis af te zetten.
Vrijdag 5 december
Om 8:15 zit ik alweer in een radioprogramma, over het debat met De Geus en de opstelling van de coalitiefrakties, m.n. het CDA. Gelukkig kon het – na enig aandringen – telefonisch, zodat ik niet naar de studio in Hilversum hoef. Dan met de kleintjes mee naar school om de aankomst van de Sint mee te maken. De rest van de ochtend ben ik doende om nog gauw de nodige inkopen voor vanavond te doen. Ook de middag staat in het teken van voorbereidingen voor ‘het heerlijk avondje’. De kinderen, zeker Lydia (6) en Emma (4), zijn behoorlijk opgewonden. We beginnen dus maar vroeg met pakjesavond. Veel verrassingen en dus blije gezichten. Het is ieder jaar weer verbazingwekkend hoe die Sint weet wat een ieder het liefste wil hebben!
Zaterdag 6 december
Een rustige ochtend: beetje uitslapen en het huis op orde brengen. Als ik ’s middags boodschappen ga doen, hoor ik op de autoradio Aart-Jan de Geus bij ‘Spijkers met koppen’ (waarvoor ik ook was uitgenodigd) opnieuw beweren dat ik citaten van de premier uit z’n verband heb gerukt! Hij doet er nog een schepje bovenop en zegt dat de koopkrachteffecten al sinds Prinsjesdag bekend waren, maar dat Kamerleden hun stukken niet goed lezen… Ik ben laaiend en neem me voor hem dinsdag naar de Kamer te halen.
’s Middags met Liesbeth naar een receptie van vrienden uit Maarssen, uit de tijd dat we daar woonden. Fijn om al die oude bekenden te zien en te spreken. Er blijkt ook veel zorg en verdriet te zijn! Tussendoor pleeg ik wat telefoontjes om er – in overleg met Nico Schipper – voor te zorgen dat er een reactie op De Geus komt via het ANP en de VARA. Dat levert geen problemen op: er is veel begrip voor mijn verontwaardiging en bovendien is het nieuws dat de minister opnieuw in aanvaring komt met de Kamer. ’t Is ook niet zo handig van hem… Ik kies m’n woorden met zorg: “dit grenst aan minachting van het parlement”. De avond is voor ons!
- Labels
- André Rouvoet
Reacties op 'Een clash met de minister!'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.