Terugblik op de afgelopen twee weken

dinsdag 05 december 2006 16:34

Ik ben er even tussenuit geweest. Ik begon langzamerhand de draai te pakken te krijgen om regelmatig wat te schrijven op mijn weblog. Helaas ging het mis in de eindfase van de campagne. Excuus aan een ieder die tevergeefs wachtte op nieuwe berichten en het verslag van mijn beleving van de geweldige verkiezingsuitslag!
Bij deze een poging om het weer op te pakken.

Gezien mijn tic om volledig te zijn kan ik het niet nalaten om toch nog even de vorige week bij de kop te pakken. Waarschijnlijk heeft u al gezien (op TV) en gelezen (in de krant) hoe blij we waren met de verkiezingsuitslag. Een verdubbeling, van 3 naar 6! Een hartelijk welkom voor Joël, Cynthia en Ernst. Inmiddels zijn zij geïnstalleerd, en begint het echte Kamerwerk ook voor hen. Ernst heeft nog even in spanning gezeten of er toch niet iemand met voorkeursstemmen in zou komen, maar afgelopen maandag tijdens de zitting van de Kiesraad bleek ook Ernst gekozen te zijn! Heerlijk, al het werk van de afgelopen jaren kan nu met drie mensen meer gedaan worden.

Ik geef even een korte schets van de afgelopen twee weken.

Woensdag verkiezingsdag.
Om tien uur ga ik met Liesbeth naar het stembureau om mijn stem op de ChristenUnie uit te brengen, in de hoop dat zeer velen zullen volgen!
‘s Middags ben ik nog flink aan het mailen om de laatste zwevende kiezers bij de ChristenUnie te doen landen... Het campagneteam had de mogelijkheid geboden om via email de laatste prangende vragen te stellen voor de zwevende kiezers. Leuk om te zien wat voor vragen én reacties er binnenkomen.
Nog een half uurtje op de radio en dan: de uitslagenavond! In het Omniversum in Den Haag wachten we met meer dan 300 mensen de uitslag af: van allerlei lokale afdelingen, alle campagnebetrokkenen, medewerkers van het partijbureau en de fractie, PerspectieF’ers, en vast nog veel meer.
In de exit-poll van 21:00 uur staan we op vijf zetels; een winst van 2! We staan zelfs even op 7, maar aan het eind van de avond zijn het er 6. Een verdubbeling! Blij en dankbaar spreek ik iedereen toe.
Daarna naar de Kamer voor het slotdebat. Onder leiding van Paul Witteman kaarten we met drie winnaars (Marijnissen, Wilders en ik) en vier verliezers (Balkenende, Bos, Rutte en Halsema) na over de uitslag en kijken we vooruit naar de formatie. Na de borrel keer ik diep in de nacht naar huis terug.

Donderdag 23 november
Na een korte nacht weer naar Den Haag, voor de eerste fractievergadering met z’n zessen. Fantastisch om de nieuwe collega’s – Joël Voordewind, Cynthia Ortega en Ernst Cramer – welkom te kunnen heten! Veel mediabelangstelling: ik sta tal van cameraploegen en verslaggevers te woord over de verkiezingsuitslag en onze winst. Het zal nog een lastige formatie worden: een tweepartijenkabinet is niet mogelijk en erg veel realistische mogelijkheden met drie partijen zijn er ook niet. De ChristenUnie is vanzelfsprekend bereid tot gesprekken, maar de enorme winst van de SP mag niet worden genegeerd.
Bij acclamatie word ik tot fractievoorzitter gekozen. Belangrijkste agendapunt is het formatieadvies aan de Koningin. ’s Middags geef ik een aantal interviews en daarna spreek ik één op één met de vijf collega’s, met name over de portefeuilleverdeling. Wat een verlichting om het werk nu over zes mensen te kunnen verdelen!

Vrijdag 24 november

Vrijdag besteed ik veel tijd aan telefonisch overleg met de collega’s en anderen over ons formatieadvies aan de Koningin, waar ik de volgende dag heen mag. Gezien de gecompliceerde uitslag kiezen we voor een korte ‘verkenning’ van de mogelijkheden door CDA’er Rein-Jan Hoekstra.

Zaterdag 25 november
Ik word zaterdagochtend vroeg om 9:00 uur bij de Koningin verwacht. Dus, bijtijds met Henk van Rhee richting Den Haag. Met het advies netjes geprint in een envelop wandel ik naar Paleis Noordeinde. Over het gesprek zelf – dat uitloopt en zo’n drie kwartier duurt – kan ik niet veel melden, anders dan dat het zoals altijd zeer inhoudelijk en plezierig is. Na afloop sta ik eerst voor het Paleis en daarna in Perscentrum Nieuwspoort de pers te woord. Verder een ‘vrije’ dag. Ter ontspanning ga ik met Liesbeth zomaar even de stad in: wat winkelen en koffie drinken. Heerlijk!
’s Avonds wordt bekend dat inderdaad Hoekstra is benoemd als verkenner.

Zondag 26 november
Heerlijk, die wekelijkse rustdag! Even geen politiek, maar tijd voor kerk en gezin. Daar kom ik echt van bij.

Maandag 27 november
Vandaag wordt mijn dochter Lydia 9 jaar! Ik werk thuis. Achterstallig werk afhandelen en een portefeuilleverdeling maken waarin alle collega’s tot hun recht komen. Ondertussen onderhandelen collega Arie Slob en ambtelijk secretaris Jacob Pot over onze huisvesting in de Kamer en onze plek in de plenaire zaal.
’s Middags maakt de Kiesraad de officiële verkiezingsuitslag bekend. Bij de VVD heeft Rita Verdonk meer stemmen gekregen dan lijsttrekker Mark Rutte! Als dat maar goed gaat…
’s Avonds vergadering van het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie. In een feestelijke sfeer blikken we terug op de uitslag en vooruit naar de formatie.

Dinsdag 28 november
Al vroeg in Den Haag. Na overleg met de medewerkers naar het Oude Stadhuis, waar vertrekkend VVD-collega Bibi de Vries een koninklijke onderscheiding krijgt. Terug op de fractie een interview met ‘Opzij’, over succes en falen. Ik weet bij beide wel wat voorbeelden te bedenken… ‘Talk of the town’ vandaag is de verwachte couppoging van Rita Verdonk. Die vindt eind van de middag plaats: met een beroep op de 620.000 voorkeurstemmen doet ze een gooi naar het leiderschap van de VVD. Bizar is dat Mark Rutte op hetzelfde moment in de Oude Zaal een aantal vertrekkende VVD-Kamerleden toespreekt… Het verlies van zes zetels is duidelijk niet het enige probleem van de VVD!
Als ChristenUnie hebben we ’s avonds in de Kamer een extra Politiek Beraad (met vertegenwoordigers van alle partijgeledingen) over de kabinetsformatie. Nuttige bespreking. Er is steun voor de uitgezette lijn.
Laat in de avond blijkt Rutte de couppoging van Verdonk – voorlopig – te hebben afgeslagen.

Woensdag 29 november
De dag begint met agendaoverleg met mijn secretaresse Henriëtte. Daarna fractievergadering, waarbij we het gesprek met informateur Hoekstra voorbereiden. Onze lijn blijft dat het aan CDA, PvdA en SP is om te proberen tot een stabiel kabinet te komen. De ChristenUnie is niet aan de beurt. Dat advies licht ik tegenover Hoekstra toe in een goed gesprek van zo’n anderhalf uur. Na een persconferentie in de Noenzaal van de Eerste Kamer meteen door naar de laatste bijeenkomst van de ‘oude Kamer’. Er vertrekken maar liefst 70 Kamerleden! Er zijn fraaie, humorvolle toespraken van ‘nestor’ Klaas de Vries en minister-president Balkenende. Kamervoorzitter Frans Weisglas neemt ook afscheid. Ik vraag me af wat hij met de talloze briefjes gaat doen die ik hem in de loop der jaren tijdens Kamerdebatten heb gestuurd…

Donderdag 30 november
Eindelijk wat uitgeslapen.’s Middags is de installatie van de nieuwe Kamer. Het doet me geweldig goed om met vijf partijgenoten te worden beëdigd. Vlak daarna vindt er een debat over het generaal pardon plaats. Daarover is de afgelopen dagen intensief overlegd. De ChristenUnie was en is voorstander van een pardonregeling. Dat wordt een zaak van het nieuwe kabinet, maar intussen mogen er wat ons betreft geen mensen worden uitgezet die mogelijk onder een generaal pardon zullen vallen. Ik onderteken de PvdA-motie, die van het kabinet vraagt geen onomkeerbare beslissingen te nemen. Hij wordt met de kleinst mogelijke meerderheid (75 tegen 74) aangenomen. CDA, VVD, PvdV en SGP zijn tegen. Na zoveel jaren is dit een echte overwinning!

Vrijdag 1 december en zaterdag 2 december

Tijd voor het gezin, Sinterklaas-inkopen, beetje ontspannen, boodschappen doen, kranten en post bijlezen. De telefoon staat intussen niet stil: er wordt flink gelobbyd voor de verkiezing van een nieuwe Kamervoorzitter, a.s. woensdag. Ik hoor iedereen aan, maar doe geen enkele toezegging.
De bilaterale besprekingen van Hoekstra met CDA, PvdA en SP verlopen vooralsnog stroef: Bos en Marijnissen willen duidelijkheid van het CDA, maar Balkenende wil geen voorkeur uitspreken; de motie inzake het generaal pardon komt de sfeer ook niet echt ten goede… Maandag zien we verder.

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Terugblik op de afgelopen twee weken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.