Het Erasmus-lijsttrekkersdebat

woensdag 15 november 2006 23:29

Vandaag slaap ik eindelijk weer eens een uurtje uit. Ook kijk ik weer eens naar mijn email.
Er is een prachtig mailtje bij van een mevrouw die maandag naar de Nederland Kiest uitzending met Pechtold en mij heeft gekeken, en zich als D66’er verontschuldigt voor het optreden van Pechtold. Zij heeft zich plaatsvervangend geschaamd en heeft besloten D66 te verlaten.

’s Middags ben ik te gast bij de radio-uitzending StandpuntNL. De stelling gaat over regeringsdeelname door de ChristenUnie. 45 Procent van de bellers, toch zo’n 3.000, vindt dat onze partij deel zou moeten nemen aan een kabinet.
Wat mij betreft hangt het er toch vooral van af of we uitgenodigd worden voor onderhandelingen, want dat is het voorrecht van de grootste partij, en vervolgens of we in een kabinet werkelijk een deel van ons programma kunnen realiseren.

’s Middags bereid ik me in Den Haag voor op het Erasmus-lijsttrekkersdebat aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. We bereiden ons inhoudelijk goed voor, maar we beginnen met gebed en dat sterkt mij zeer. Een beter begin kun je niet hebben.
We gaan met een taxi naar Rotterdam, een aantal medewerkers volgt in een andere auto. Vooraf krijg ik een rapport aangeboden van Milieudefensie over klimaatverandering en energiebeleid. Een aantal actievoerders in zwemkleding speelt buiten een wedstrijdje straatvolleybal. Ik kan hen een goed verhaal vertellen, want ons programma sluit nauw aan bij wat Milieudefensie wil op het gebied van duurzame energie.

Daarna ga ik door naar de schmink, waar ik ook de collega-lijsttrekkers tref. Er is een fotosessie, we signeren allemaal zo’n 30 posters en ik bereid me nog een beetje voor op het debat.

Het debat bestaat uit drie deel-debatjes. Jan Marijnissen en Mark Rutte discussiëren over de kloof tussen arm en rijk, Femke Halsema en ik over werk en gezin, Jan Peter Balkenende en Wouter Bos hebben het over de toekomst van Nederland.
In het debat met Femke vraag ik haar namens 750.000 eenverdieners-gezinnen om voortaan niet meer zo denigrerend te spreken over mensen die zelf kiezen voor opvoeding of zorg voor gezinsleden in plaats van voor een betaalde baan buitenshuis. Zij noemt de overdraagbaarheid van de heffingskorting een aanrechtsubsidie en ik weet dat veel gezinnen dat als heel beledigend ervaren.

Ik krijg de gelegenheid om ook Balkenende een paar kritische vragen te stellen. Want hij mag dan tegen de staatscrèches van de PvdA zijn, hij heeft zelf ook een leer- en speelplicht voor peuters van drie voorgesteld. En waarom blijft het CDA bij het schrappen van de overdraagbaarheid van de heffingskorting, terwijl steeds meer duidelijk wordt dat dit ook ten koste gaat van het vrijwilligerswerk? Ik heb bij mijn werkbezoeken de afgelopen dagen van verschillende instellingen gehoord dat ze vrezen dat het aantal vrijwilligers door deze fiscale maatregel met een kwart zal dalen.

Jan Marijnissen wordt door het kijkerspanel tot winnaar van het debat uitgeroepen, maar ik ben zelf ook tevreden over mijn bijdrage. Ik stond er wel goed, voelde me niet overdreven nerveus en ik vond het plezierig om er te zijn. We praten bij een pilsje nog wat na, en gaan dan naar huis.
Ik ben zelfs vroeg genoeg thuis om de Politieke Barometer te zien, die nu elke dag wordt gepresenteerd. We staan op zes volle zetels!



Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Het Erasmus-lijsttrekkersdebat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november