Op campagne in Zeeland!

donderdag 09 november 2006 22:58

Om half elf arriveer ik in Zierikzee. Vandaag gaat onze regiotour door Zeeland!
In de buurt van Zierikzee zien we ook de bus van Geert Wilders rijden. Die voert vandaag ook campagne in Zeeland.
We raken met onze bus bijna vast in een paar heel smalle straatjes. Ik vrees het ergste, maar onze chauffeur Bart vindt zo’n situatie juist geweldig. Tien centimeter ruimte aan beide zijden is voor hem genoeg. Kan hij een mooi staaltje van stuurmanskunst laten zien. En met succes, we bereiken zonder krassen de markt, waar we gaan flyeren. Aan het eind van de markt komen we Geert Wilders weer tegen, met een dikke stapel folders in zijn hand. “Heb je nog steeds zoveel folders over?”, vraag ik tegen hem terwijl de camera’s van de aanwezige RTL-ploeg draaien. Hij zegt dat dit al de derde stapel is die hij aan het uitdelen is.
Na veel plezierige ontmoetingen rijden we naar het Zweeds Rode Kruisziekenhuis in Goes, onderdeel van de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen. We worden ontvangen door Joke Francken en Hans Simons, oud-staatssecretaris Volksgezondheid en nu voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis. Simons vertelt over de fusieproblemen van de Oosterscheldeziekenhuizen met Ziekenhuis Walcheren. De Inspectie Ziekenhuizen juicht die fusie toe met het oog op de verbetering van de kwaliteit van de drie betrokken ziekenhuizen, maar de NMa staat de fusie niet toe. De NMa vindt dat ziekenhuizen niet moeten fuseren, maar concurreren. Hans Simons vraagt ons of wij áls wij mee gaan schrijven aan het regeerakkoord, eens goed naar het beleidskader voor de zorg te kijken. Want met de huidige verwarring tussen toezicht en inspectie weten ziekenhuisdirecties niet waar ze aan toe zijn.

Vervolgens rijden we naar Terneuzen. In het gebouw van het Leger des Heils ontmoeten we een wethouder, vertegenwoordigers van de plaatselijke ChristenUnie-fractie, een verontruste dominee en een huisarts, die met ons willen praten over de enorme coffeeshop-problematiek in Terneuzen. Terneuzen heeft twee coffeeshops: Miami en Checkpoint. Deze laatste is de grootste coffeeshop van Nederland en dus van Europa. Bij het rondetafelgesprek is ook een vertegenwoordiger van Checkpoint aanwezig om vanuit de ondernemerskant informatie te geven, en dat waardeer ik zeer.
Het wordt mij duidelijk dat er een aantal jaren geleden op zeker 70 plaatsen in de binnenstad drugs werden verkocht, met alle criminaliteit en verpaupering van dien. De gemeente heeft dat aangepakt. Nu zijn er twee coffeeshops overgebleven, die door de gemeente worden gedoogd. Maar de situatie begint nu opnieuw uit de hand te lopen.
Op topdagen komen er wel 3.000 klanten langs. Die zijn voor meer dan 90 procent afkomstig uit België en Frankrijk. Deze stroom toeristen zorgt voor een geweldige overlast in de stad. Parkeeroverlast, wildplassers, intimidatie van inwoners en volgens de bezorgde burgers een slechte invloed op de jongeren in de stad.
Ik roep de gemeente op om de instrumenten die wij in Den Haag bedacht hebben om bij overlast van coffeeshops in te grijpen, ook echt te gebruiken. De ChristenUnie is al niet voor het gedoogbeleid, maar als burgers overlast ondervinden van drugshandel, dan móet de overheid echt ingrijpen en de orde handhaven. Burgers hebben er recht op om tegen overlast beschermd te worden.

Daarna rijden we met vaart naar Omroep Zeeland. Luisteraars mogen een uur lang vragen stellen die ik graag beantwoord, en daarna gaan we naar de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren in Middelburg, waar ons avondprogramma plaatsvindt. Maar eerst eten we soep en broodjes. De organisatie is vandaag weer geweldig, ook dankzij de uitstekende zorg van Gerlinda Robbertsen, andere medewerkers én de vrijwilligers uit de regio die in deze tijd allemaal van vroeg tot laat onderweg zijn om de regiotour tot een succes te maken.
Na het eten praat ik met een journalist van de PZC over typisch Zeeuwse aangelegenheden als het openhouden van de kleine stations tussen Vlissingen en Bergen op Zoom, de tunnel bij Sluiskil en de zeer omstreden kwestie van de ontpoldering. Ik kan bij al deze punten verwijzen naar onze inspanningen in de Tweede Kamer. Wij hebben begrip voor de moeite van Zeeland en werken er graag aan mee om de situatie te verbeteren.

Dan is het tijd voor het avondprogramma. Leen van Dijke, oud-fractievoorzitter, afkomstig uit Middelburg is er ook. Goed om hem te zien. Er staan 150 stoelen in de zaal, maar tegen acht uur worden er haast net zoveel stoelen bijgezet. De Zeeuwse belangstelling is geweldig. Het wordt ook een fantastische avond. Mezzo, de organisatie van mantelzorgers en zorgvrijwilligers, biedt mij een mantel aan, om te onderstrepen dat de ChristenUnie zich altijd enorm inzet voor waardering en ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers. Ik voel me vereerd, en kan beloven dat de ChristenUnie zich voor vrijwilligers zal blijven inzetten. Vrijwilligers en mantelzorgers worden alleen maar belangrijker, zeker als de Wet Maatschappelijke Ondersteuning op 1 januari ingaat.

Om tien uur vertrekken we in de richting van Brabant, waar de volgende regiotour gepland staat. Om reistijd te besparen overnachten campagneleider Henk van Rhee, campagnemedewerker Corien Lambregtse en ik in een hotel in Tilburg. Ik kan morgen tot half negen uitslapen!


Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Op campagne in Zeeland!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november