Fryslân Boppe

dinsdag 07 november 2006 22:53

De ochtend begint met vier telefonische interviews naar aanleiding van de uitspraken van Bos over het genuanceerd gebruik van het woord genocide en de uitspraken van Balkenende over de doodstraf voor Saddam Hoessein. Wij zijn niet voor invoering van de doodstraf, maar Nederland gaat er niet over wat andere landen daarover beslissen. Als in Irak de doodstraf tot de mogelijkheden behoort, ligt het voor de hand dat die straf ook wordt uitgesproken. Het is niet aan Europa of aan Balkenende om daar nu tegen te ageren.

Daarna begint de campagnedag in mijn eigen provincie Fryslân met een bezoek aan mijn eigen Heerenveen. We brengen een bezoek aan de Gezondheidsboulevard bij het Abe Lenstrastadion. Deze gezondheidsboulevard is een initiatief van o.a. de gemeente Heerenveen en zorgverzekeraar De Friesland. In het complex zijn sportvoorzieningen voor scholen, een congrescentrum en gezondheidsvoorzieningen opgenomen.

Het besluit om dit complex te bouwen, was een zware beslissing in de tijd dat ik nog gemeenteraadslid in Heerenveen was, in het jaar 2000.
De ChristenUnie heeft uiteindelijk voor gestemd en daar waren de initiatiefnemers heel blij mee. Het is erg leuk om vandaag te kunnen zien wat dat besluit teweeg heeft gebracht.

Er gebeurt werkelijk iets nieuws. In het complex werkt het bedrijfsleven samen met het Friesland College. De sportzaal met fitnessapparaten wordt zowel voor studenten als door patiënten gebruikt. En mooi is dat de verschillende behandelaars die zich rond de boulevard hebben gevestigd, ook echt samenwerken. De arbo-arts werkt bijvoorbeeld samen met de fysiotherapeut, de psycholoog en de ergotherapeut, ze verwijzen onderling patiënten door. En het behandelcentrum zorgt ervoor dat mensen met spoed specialistische hulp in een ziekenhuis kunnen krijgen.
De Friesland wil zich als regionale zorgverzekeraar maatschappelijk opstellen. Daarmee is trouwens ook zijn eigen belang gediend. De verzekeraar investeert bijvoorbeeld in opleidingen voor huisartsen en tandartsen, en trekt op die manier afgestudeerde artsen naar het Noorden.

Daarna gaan we door naar Leeuwarden. We brengen een bezoek aan Stichting Welzijn Ouderen Leeuwarden, en flyeren daarna in de binnenstad. Vervolgens een werkbezoek aan Wetsus: een topinstituut op het gebied van watertechnologie. De kracht is ook hier dat mensen samenwerken. Ze werken vanuit verschillende disciplines samen en komen daardoor tot innovatieve toepassingen en ontdekkingen van watertechnologie. Zo zijn ze bezig om energie op te wekken uit de omzetting van zout naar zoet water. Wetsus voert momenteel acht projecten uit met vijftien promovendi. Dat moeten er worden. Veel mensen zijn enthousiast over wat er bij Wetsus gebeurt. Wij na dit bezoek ook.

De regiotour door Fryslân wordt beëindigd in Drachten. Een boeiende avond met een zaal vol geïnteresseerde mensen. We hebben het onder meer over het asielbeleid en eventuele deelname aan het kabinet. André presenteert het Burgerschapsmanifest, een verklaring van de Verantwoordelijke Burger. Het is onze bijdrage aan het waarden- en normendebat, een poging tot een praktische invulling van goed burgerschap. De zaal steunt het initiatief met een heel warm applaus. En dat is een mooi eind van een warme bijeenkomst.


Labels
Tineke Huizinga

« Terug

Reacties op 'Fryslân Boppe'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november