Over Stieneke van der Graaf
Tweede Kamerlid sinds 31 oktober 2017
s.vandergraaf@tweedekamer.nl
Tweede Kamerlid sinds 31 oktober 2017
s.vandergraaf@tweedekamer.nl
Persvoorlichting: Manuel Voordewind | m.voordewind@tweedekamer.nl
De ChristenUnie wil dat het kabinet gaat onderzoeken hoe we onze eigen krantensector het beste kunnen ondersteunen. Dit voorstel doet Kamerlid Stieneke van der Graaf in het mediadebat, vandaag in de Tweede Kamer. In veel omringende landen wordt de krantensector publiek ondersteund, door bijvoorbeeld een subsidie op de dagbladbezorging of een 0%-tarief voor de BTW. In Nederland is het uitgeven van kranten een puur private sector. Dit terwijl de dagbladen het steeds moeilijker krijgen, door terugloop van advertenties en minder bereidheid om te betalen voor nieuws.
Elke dag vinden er bijna tien verkeersongelukken plaats met kinderen rondom scholen. Twee op de drie ouders ervaren de verkeerssituatie rondom school als onveilig. Het raakt me als ik zulke aantallen hoor. Je wilt als ouder met een gerust hart je kinderen naar school laten gaan. Er moet dus echt snel iets veranderen. Want tien ongelukken per dag zijn er tien teveel.
De ChristenUnie wil dat het Rijk gaat investeren om de Lelylijn te realiseren, dat staat in het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij. De Lelylijn moet een snelle verbinding garanderen tussen Noord-Nederland en Amsterdam; van Groningen via o.a. Emmeloord en Lelystad naar Amsterdam. Emmeloord en Drachten hebben nu nog geen treinstation, maar met de komst van de Lelylijn wel. De afgelopen jaren is er o.a. naar aanleiding van een motie van de ChristenUnie onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de realisatie van de Lelylijn. Volgens de onderzoekers is het aanleggen van een nieuwe spoorlijn haalbaar, betaalbaar, én scheelt het bovendien de nodige reistijd.
ChristenUnie roept het kabinet op om haast te maken met het toegankelijker maken van het openbaar vervoer voor mensen met een beperking of chronische ziekte. In juni bood de ChristenUnie het kabinet een tienpuntenplan aan, gericht om de eisen aan toegankelijkheid in huidige wettelijke regeling aan te scherpen en te verduidelijken. Staatssecretaris Van Veldhoven omarmt dit plan, maar maakt volgens de ChristenUnie geen haast met het omzetten van de concrete plannen in wetgeving. Een voorstel van ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf bij de I&W-begroting dat het kabinet oproept om voor februari het wetgevingstraject in gang te zetten, kan naar verwachting rekenen op een meerderheid van de Kamer.
De ChristenUnie wil dat het kabinet nu snel duidelijk maakt dat middelen die vrijkomen uit het Europese Just Transition Fund (JTF) worden toegekend aan Noord-Nederland. De in potentie ‘honderden miljoenen’ moeten wat de ChristenUnie betreft geïnvesteerd worden in de energietransitie en groene waterstofeconomie in Noord-Nederland. “Het kabinet moet nu echt aan de slag met de verdeling van deze middelen en zo Noord-Nederland het perspectief bieden dat ze nodig hebben én waar ze recht op hebben. Decennialang hebben we geprofiteerd van de gaswinning in het Noorden. Het kabinet is nu aan zet om de noordelijke provincies nieuw perspectief te geven nadat ze keer op keer de klappen hebben moeten opvangen”, aldus Carla Dik-Faber.
Mensen in de prostitutie moeten gebruik kunnen maken van steunmaatregelen nu de bordelen en ramen opnieuw moesten sluiten. In het voorjaar bleek al dat veel van hen geen beroep konden doen op steun van de overheid. Ik vind dat dat nu anders moet en daarom vraag ik om snelle actie om deze kwetsbare vrouwen en mannen te helpen. We moeten voorkomen dat er opnieuw een stille ramp plaatsvindt. Onze samenleving wordt grotendeels stilgelegd maar deze groep kan geen kant op. Dat vind ik onbestaanbaar, we kunnen mensen in de prostitutie niet aan hun lot overlaten. Daarom heb ik samen met mijn collega Eppo Bruins een voorstel ingediend om ook voor deze groep voor ondersteuning te zorgen. Deze motie krijgt steun van de hele Kamer.