Schriftelijke vragen Carla Dik en Joël Voordewind: spoedige oploss. abonnementen scholierenvervoer
Schriftelijke vragen van ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber als lid van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu en Joël Voordewind als lid van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de staatssecretarissen van Infrastructuur en Milieu en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Onderwerp: Spoedige oplossingen voor abonnementen in het scholierenvervoer
Kamerstuk: 2013Z10073
Datum: 23 mei 2013
Vraag 1
Herinnert u zich de antwoorden op eerdere vragen over de stijgende regionale vervoertarieven voor scholieren vanaf het schooljaar 2013–2014? 1)
Vraag 2
Herkent u het beeld dat, ondanks de brief van uw voorganger, nog niet in alle regio’s overheden en vervoerders gezamenlijk en in het belang van de reiziger tot afspraken en oplossingen zijn gekomen voor scholen die te maken hebben met leerlingen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer?
Vraag 3
Kunt u reageren op de situatie van verschillende middelbare scholen in Amersfoort die voor het vervoer van hun leerlingen te maken hebben met vijf OV-concessies, vier provincies en drie regionale vervoerders en de gevolgen die dit heeft voor de tarieven voor scholieren in dit gebied met stijgingen van tientallen procenten (50–100%) als gevolg van een stapeling van wijzigingen in de tariefopbouw (indexering, wegvallen van het grootverbruikerscontract, verlagen van kortingspercentage, geen abonnement meer voor meerdere vervoerders)? Kunt u daarbij specifiek reageren op de forse kostenstijging in het komende schooljaar voor scholieren die reizen tussen Zeewolde en Amersfoort? Vindt u, vanuit uw systeemverantwoordelijkheid voor het openbaar voer, dergelijke kostenstijgingen voor gezinnen, met vaak meerdere kinderen die gebruik maken van het openbaar vervoer, acceptabel?
Vraag 4
Kunt u aangeven hoe scholen en ouders op dit moment wegwijs worden gemaakt in het aanbod van producten, wat blijkens uw eerdere antwoorden van belang is? Welke rol heeft u hierin vanuit uw systeemverantwoordelijkheid? Bent u ermee bekend dat de verschillende vervoerders alleen advies uitbrengen over hun eigen abonnementen en dus niet voor de ketenreis, of verwijzen naar 9292 terwijl deze aanbieder van reisinformatie momenteel ook geen maatwerkadvies kan bieden voor scholen?
Vraag 5
Zijn er inmiddels, zoals aangekondigd in de antwoorden op genoemde eerdere vragen, afspraken gemaakt over de harmonisatie van kortingsproducten en abonnementen voor scholieren? Zo nee, wanneer worden deze afspraken wel uiterlijk gemaakt?
Vraag 6
Klopt het dat er als onderdeel van de nieuwe landelijke menukaart voor abonnementen gewerkt wordt aan een landelijk kortingsproduct voor scholieren dat geldig is bij alle vervoerders en 55% korting geeft? Zo ja, wordt besluitvorming hierover nog deze maand afgerond zodat scholen hun (toekomstige) leerlingen en ouders hierover tijdig kunnen informeren?
Vraag 7
Klopt het dat een landelijk regisseur momenteel met een aantal regio’s werkt aan een oplossing voor scholieren via de businesscard? Zo ja, wat houdt deze oplossing precies in en wanneer komt deze beschikbaar?
Vraag 8
Bent u er mee bekend dat in sommige regio’s, zoals Zeeland, vervoerders grootverbruikerscontracten sluiten met scholen, terwijl zij dat in andere regio’s weigeren omdat het niet geregeld zou zijn in de vervoerconcessies? Deelt u de mening dat dit een onwenselijke situatie is? Bent u bereid vanuit uw systeemverantwoordelijkheid hierover in overleg te gaan met decentrale overheden en te bezien of in alle concessies bepalingen kunnen worden opgenomen over grootverbruikerscontracten?
Vraag 9
Bent u, vooruitlopend op het wetgevingstraject voor de OV-chipkaart en mogelijke oplossingen voor de lange termijn, bereid een uiterste inspanning te doen om scholen, vervoerders en decentrale overheden rond de tafel te krijgen om voor de verschillende regio’s voor het komend schooljaar een praktische oplossing te vinden, bijvoorbeeld middels een zichtkaart?
1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2012–2013, nr. 1440
Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.
Archief > 2013 > mei
- 28-05-2013 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Pesten
- 24-05-2013 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over de medische behandeling van vreemdelingen
- 23-05-2013 - Schriftelijke vragen Carla Dik en Joël Voordewind: spoedige oploss. abonnementen scholierenvervoer
- 23-05-2013 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Raad Buitenlandse Zaken
- 23-05-2013 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Beleidsnota "Wat de wereld verdient"
- 22-05-2013 - Bijdrage Joël Voordewind aan plenair debat over versoepeling vreemdelingenbeleid
- 21-05-2013 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over benoeming Iran tot voorzitter VN Ontwapeningsconferentie
- 15-05-2013 - Inbreng schriftelijk overleg Joël Voordewind inzake Hoofdlijnenbrief leerwegondersteunend onderwijs
- 15-05-2013 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Godsdienstvrijheid
- 14-05-2013 - Inbreng Joël Voordewind inz. Wetsvoorstel stichting en ophef. openbare scholen verzelfst. besturen
- 06-05-2013 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind ea over financ. bouwprojecten India met schending arbeidsrecht
- 06-05-2013 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over seksueel geweld tegen vrouwen in India