'Turkije hoort echt niet bij de Europese Unie' (opinie Volkskrant)
Het getuigt van wijsheid als we de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU stoppen. Dat schrijven ChristenUnie-Kamerleden Gert-Jan Segers en Joël Voordewind vandaag in de Volkskrant. Premier Erdogan heeft vorige week het zionisme – en daarmee het bestaan van de staat Israël – een ‘misdaad tegen de menselijkheid’ genoemd en gelijkgesteld aan het fascisme.
De kloof tussen Europa en Turkije is breder dan de Bosporus. Dat laten recente ontwikkelingen weer zien. Zo heeft Turkije op dit moment meer journalisten gevangengezet dan Iran en China. Verder heeft premier Erdogan vorige week het zionisme - en daarmee het bestaan van de staat Israël - een 'misdaad tegen de menselijkheid' genoemd en gelijkgesteld aan het fascisme. Totaal ongepast voor een leider van een aspirant EU-lid.
Deze incidenten zijn symptomen van een ontwikkeling waarin Turkije afglijdt naar een islamitische staat met dictatoriale trekken. Turkije-kenner Betsy Udink schreef vorig jaar dat fundamentele mensenrechten voorheen met militaire laarzen werden getreden, maar nu met islamitische slippers (Opinie & Debat, 21 januari 2012).
Valse verwachtingen
Vanaf 1959 klopt Turkije op de deur van Europese gemeenschap en sinds 2005 wordt er onderhandeld over een volwaardig EU-lidmaatschap van het land. Het is de hoogste tijd om niet langer valse verwachtingen te wekken en om een einde te maken aan dit slepende en onvruchtbare proces.
Er is onvoldoende draagvlak in Europa voor een Turks EU-lidmaatschap. Toetreding zou de toch al broze eenheid van de Unie verder aantasten. En, belangrijker, we kunnen van Turkije niet vragen om te worden wat het land niet is: een Europees land.
De kloof tussen Europa en Turkije wordt zichtbaar door incidenten en politieke ontwikkelingen, maar uiteindelijk veroorzaakt door diepgaande culturele verschillen. Na jaren van cultuurrelativisme is met politicologen als Samuel Huntington en Francis Fukuyama de oude notie van Max Weber teruggekomen dat cultuur ertoe doet en dat iedere cultuur religieuze wortels heeft.
Waarom is een groot deel van Europa een baken van vrijheid en democratie en is de combinatie van vrijheid en islamitische landen zo'n ingewikkelde? Zonder zicht op het culturele aspect is daarop geen afdoende antwoord te geven. Het doet er daarom toe dat Turkije geen deel uitmaakt van de Europese geschiedenis, waarin westers christendom, de Renaissance, de Verlichting en de opkomst van de democratie het culturele landschap hebben bepaald.
Dominante cultuurrelativisme
Europa is een multiculturele samenleving geworden 'in een vlaag van verstrooidheid', zoals Christopher Caldwell schrijft in zijn boek Reflections on the Revolution In Europe (2009). Bij de grootschalige immigratie van de laatste decennia zag het dominante cultuurrelativisme geen enkel probleem in toenemende culturele verscheidenheid. Het leidde tot een 'multicultureel drama' (Paul Scheffer), waarmee we nog lang niet klaar zijn.
Als wij bij de discussie over het Turkse EU-lidmaatschap opnieuw in een vlaag van verstrooidheid de culturele verschillen over het hoofd zien, zullen we in de toekomst in een nog veel groter multicultureel drama belanden.
Europa is niet alleen een economisch samenwerkingsverband, maar ook een gemeenschap van waarden. De culturele verschillen tussen het katholieke Zuid-Europa en het protestantse Noord-Europa doen er ook toe, maar zijn hanteerbaar. Toetreding van Turkije is van een andere orde en overvraagt de draagkracht van Europa. Behalve een beladen geschiedenis waarin Turkije en Europa vaak 'de ander' voor elkaar zijn geweest, illustreren de verminderde godsdienstvrijheid en grote waardering voor autoritair leiderschap dat de Turkse samenleving inderdaad anders is. Bij een land met ruim 75 miljoen inwoners is dat onoverkomelijk.
Een veel gehanteerd argument voor toetreding is dat Turkije de brug kan slaan tussen de wereld van islam en Europa. Dat is een zeer speculatieve overweging. De geschiedenis kent op dat punt een precedent dat het tegendeel laat zien. Toen Atatürk na de Eerste Wereldoorlog voor Europa koos en Turkije tot een seculiere staat hervormde, leidde dat in het Midden-Oosten tot precies het omgekeerde effect als waarop voorstanders van een Turks EU-lidmaatschap nu hopen. Het provoceerde namelijk een fundamentalistische reactie in de Arabische wereld en leidde tot de oprichting van de Moslimbroederschap met een theologie waar we tot de dag van vandaag nog last van hebben.
Onderhandelingen stoppen
En in Turkije zelf blijkt dat er via politieke keuzen misschien wel een seculiere staat kan worden geschapen, maar dat je daarmee nog geen Europese cultuur hebt. Tachtig jaar na Atatürk is de islamitische AK-partij aan de macht en heeft de kleine christelijke minderheid in Turkije het moeilijker dan ooit.
Is cultuur allesbepalend? Zeker niet. Ook Turkije kan kiezen voor democratie en godsdienstvrijheid. Maar die keuze is nog nooit van harte gemaakt en aantoonbare culturele verschillen en grote politieke problemen spelen ons parten. Daarom getuigt het van wijsheid als we de onderhandelingen met Turkije stoppen en kiezen voor een - wat Merkel noemt - geprivilegieerd partnerschap. Want we kunnen Turkije niet dwingen te worden wat het niet is: een Europees land.
Gert-Jan Segers en Joël Voordewind zijn Tweede Kamerleden voor de ChristenUnie.
Archief > 2013 > maart
- 28-03-2013 28-03-2013 16:55 - One of us, één van de eerste Europese Burgerinitiatieven
- 27-03-2013 27-03-2013 21:49 - Prof. Graafland: eurozone presteert slecht tot matig
- 26-03-2013 26-03-2013 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat over de overeenstemming over de steun aan Cyprus
- 23-03-2013 23-03-2013 23:17 - Bezoek Urk aan Brussel: Hoop op afzwakking aanlandingsplicht
- 21-03-2013 21-03-2013 09:59 - Nieuwe Europese APK regels moeten van tafel
- 19-03-2013 19-03-2013 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan plenair debat inzake Verdrag stabiliteit economische en monetaire unie
- 15-03-2013 15-03-2013 11:36 - Vragen gesteld over aanval op christelijke gemeenschap in Lahore
- 13-03-2013 13-03-2013 17:12 - Geen geld naar Egypte zonder duidelijke voorwaarden!
- 12-03-2013 12-03-2013 17:51 - "Beloon de innovatieve boer"
- 08-03-2013 08-03-2013 09:51 - Intensief debat over "Staat van de (Europese) Unie"
- 07-03-2013 07-03-2013 18:22 - Waarom Europa van sommige Europeanen gered moet worden (column DDS)
- 07-03-2013 07-03-2013 07:01 - 'Turkije hoort echt niet bij de Europese Unie' (opinie Volkskrant)
Reacties op ''Turkije hoort echt niet bij de Europese Unie' (opinie Volkskrant)'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.