Lange dagen, veel Libië
Er ligt een druk weekje achter ons. Een week waarin veel over Libië werd gesproken. Dinsdag tot diep in de nacht over de zgn. heli-affaire. Het kabinet ging diep door het stof en werd via een aangenomen CU-motie opgedragen voortaan standaard de MIVD te raadplegen bij dit soort risicovolle operaties. Donderdag werd het weer middennacht. Nu werd er vergaderd over een nieuwe artikel 100-brief over Libië. Het kabinet wist een meerderheid verwerven voor deze brief. Op het laatste moment viel wel GL af, maar met steun van PvdA, D66, ChristenUnie en SGP was er nog wel een meerderheid. Zoals vaker stemde de PVV weer tegen. Op dit soort cruciale momenten blijkt wel hoe kwetsbaar deze minderheidsregering is. Goed dat er nog een constructieve oppositie is.
Maandag ben ik naar het congres van de Christelijke Bond van Ondernemers in de Binnenvaart (CBOB) in Rotterdam gegaan. Ik was gevraagd deel te nemen aan een forumdiscussie over de situatie in de binnenvaart. De sector heeft zware klappen gekregen van de crisis, maar begint nu wel weer uit het crisisdal te klimmen. Al is er nog een lange weg te gaan. Het blijft een sector met veel groeimogelijkheden. Dan moeten de kansen wel benut worden. Dat kan onder andere door binnen de sector meer samen te werken. Dinsdag is er overigens nog een mooie motie van mijn hand aangenomen die uitspreekt dat alle getroffen binnenvaartschippers van de stremming bij de Lorelei gebruik moeten kunnen maken van een werktijdverkortingregeling. Daar wilde minister Kamp niet aan. De Tweede Kamer heeft nu echter anders besloten.
Deze week veel gesprekken gevoerd. Onder andere met Herman Timmermans (ooit directeur wetenschappelijk instituut GPV, daarna werkzaam in de wereld van bedrijfsleven en consultancy), Ernst Cramer (oud-collega Tweede Kamerfractie ChristenUnie, nu werkzaam als zzp-er), Max Hermans (oud-collega LPF, nu werkzaam als lobbyist voor o.a. Almere) en vrijdagmorgen op het partijbureau met Kris Vleugels (drijvende kracht achter C'Axent, een christelijke beweging in Vlaanderen). Stuk voor stuk boeiende gesprekken die mij ook weer helpen mijn werk goed te doen.
Donderdag heb ik van Joel Voordewind het overleg over thuisonderwijs overgenomen. Dat was boeiend. Ca 300 kinderen volgen in Nederland thuisonderwijs. Officieel gaat het dan om kinderen wiens ouders ontheffing van de leerplicht hebben gevraagd en gekregen. De wet biedt daar in bepaalde situaties ruimte voor. Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen goed onderwijs krijgen en geen problemen ondervinden bij doorstroming.
In december gaf minister van Bijsterveldt nog aan om die reden geen beleidswijzigingen voor te staan. Daar leek ze kort geleden toch weer op terug te komen toen na een aangekondigde sluiting van een islamitische school in Amsterdam voor ca 100 kinderen ontheffing van de leerplicht zou worden aangevraagd. Uiteindelijk blijken van de 100 leerlingen er nu nog zo'n 5 over te zijn. Kortom, een storm in een glas water. Van Bijsterveldt gaat er nu nog een paar maanden op studeren. Van mij mag ze> Ik heb haar wel gewaarschuwd voor misplaatste flinkheid. Hoewel ook voor mij het gaan van kinderen naar een school de voorkeur geniet, kan in bepaalde situaties thuisonderwijs toch een waardevolle uitzondering zijn. Ik zie in de huidige praktijk geen reden om daar nu opeens met allerlei wettelijke beperkingen veranderingen in aan te brengen. We zullen zien waar de minister mee gaat komen. Voor 1 december weten we meer.
- Labels
- Arie Slob
Reacties op 'Lange dagen, veel Libië'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.