In verband met alle drukte heb ik vorige week geen tijd gehad een dagboekaflevering te produceren. Daarom ditmaal week 24 en 25 bij elkaar.
Zondag 6 juni
We genieten van een heerlijke zondag. Mijn lijf komt weer wat tot rust. En dat was wel nodig ook. Onze cd-speler draait bijna de hele dag de nieuwe cd van Chris de Burgh. Wat hebben we gisteravond genoten van het concert in Amsterdam. Wij liepen vrolijker naar station Duivendrecht terug, dan de Nederlandse voetbalsupporters die naar Nederland-Ierland (0-1) waren geweest.
Maandag 7 juni
Weer naar den Haag. 's-Morgens eerst vergadering van de TCI. Daarna een zeven uur durend overleg met minister Veerman over de toekomst van de intensieve veehouderij. Het is een vervelend overleg. De toonhoogte is niet goed en enkele collega's spelen erg op de man. Dit leidt tot niets. Triest voor al die veehouders die de nodige zorg hebben over hun toekomst. Het is vandaag erg warm. Gelukkig heeft mijn 'huisbaas' Cor een pilsje voor me koud gezet in de koelkast. We praten nog even wat bij op zijn balkonnetje.
Dinsdag 8 juni
Op tijd weer naar de Tweede Kamer. In de tram lees ik De Volkskrant. Met open mond lees ik passages uit een interview met staatssecretaris Nijs dat in de Nieuwe Revu zal verschijnen. Ongehoord hoe ze over minister van der Hoeven spreekt. Dat wordt een debat vandaag. Daar twijfel ik geen seconde aan. ‘s-Morgens eerst fractievergadering. Daarna nog naar een petitieaanbieding. Tijdens de regeling van werkzaamheden wordt er inderdaad een debat aangevraagd met staatssecretaris Nijs en minister van der Hoeven. Om me heen merk ik dat iedereen zich afvraagt hoe Nijs dit ooit heeft kunnen laten gebeuren. Dit is amateurisme ten top. Opnieuw een bewijs dat ze weinig politiek gevoel heeft. Een debat over de vaste boekenprijs wordt naar de volgende dag doorgeschoven. ’s-Middags nog een gesprek met vertegenwoordigers van Max, een nieuwe omroep voor senioren. Ze gaan een serieuze poging ondernemen om in ons bestel te komen. Ik laat me voorlichten over hun plannen. Eten en dan het debat over Nijs. We vergaderen de hele avond met Nijs en van der Hoeven. Een uiterst merkwaardig debat. Nijs is in veel opzichten onnavolgbaar. Omdat minister van der Hoeven aangeeft wel met haar verder te willen, heb ik ook niet de vrijmoedigheid om Nijs weg te sturen. We geven haar nog een laatste kans. Ik heb tussendoor telefonisch contact met André, die op het partijbureau zit. Namens alle oppositiepartijen dient Femke Halsema aan het eind van de avond een motie van treurnis in. André meldt me nog dat ik in Nova te zien ben geweest. Met de taxi vertrek in na middennacht naar mijn logeeradres. Ik ben behoorlijk moe.
Woensdag 9 juni
Dit wordt een pittige dag. Om te beginnen de 1e termijn van het initiatiefwetsvoorstel Dittrich, Halsema en van Nieuwenhoven m.b.t. de vaste boekenprijs. Wij zijn daar wel positief over. Al vind ik wel dat wetenschappelijke boeken (evenals de ‘gewone’ schoolboeken) er buiten gehouden moeten worden. Snel door naar een overleg met minister Veerman over de plannen voor het nieuwe mestbeleid. Wat een afwisseling. Het is een beladen overleg. De aanscherping van het mestbeleid zal namelijk zwaar op de boeren drukken. Voor een deel is er vanwege Europese richtlijnen (nitraat en water) niet aan te ontkomen. Ik zoek met collega’s tijdens het debat naar de smalle marges. Het debat loopt gigantisch uit in tijd. We moeten stoppen omdat er stemmingen in de kamer zijn. Daar horen we het bericht dat staatssecretaris Nijs alsnog afgetreden zou zijn. Krijg nu niets. We zullen het officiële bericht moeten afwachten. In de media wordt duidelijk dat het echt het geval is. Ik vind dit ongehoord. Ze heeft zelfs vanmorgen nog met minister van der Hoeven het personeel op het ministerie toegesproken. De VVD-top schijnt vanmorgen het vertrouwen in haar opgezegd te hebben. Dat hadden ze dan gewoon gisteren tijdens het debat moeten doen. Ik geef in reacties aan (o.a. in het radio-1 journaal) dat ik vind dat zowel de minister als de kamer door deze staatsrechtelijk zeer onzuivere gang van zaken geschoffeerd is. Aan het eind van de middag krijgen we door minister-president Balkenende het officiële bericht van aftreden toegestuurd. Een vergadering met minister van der Hoeven is afgezegd. Dat geeft even wat lucht. Aan het begin van de avond hebben we een debat met Balkenende over de kwestie. Ik richt mijn pijlen vooral op de VVD. Van Aartsen heeft een weinig overtuigende bijdrage. Als ik hem aanspreek op staatsrechtelijke zuiverheid, heeft hij het over formaliteiten. Alsof staatsrechtelijke zuiverheid een formaliteit is. Slechte beurt van de liberalen. En dat één dag voor de Europese Verkiezingen. Ik ben om 21.30 uur weer in Zwolle. Hallo, hallo. Fijn om ze weer te zien na drie volle dagen weg te zijn geweest.
Donderdag 10 juni
Vandaag zijn verkiezingen voor het Europees Parlement. Zelden zo weinig gemotiveerd geweest om te gaan stemmen. Ik stel het uit tot het eind van de dag. Eerst naar de Waddenzee voor een werkbezoek. Met Tineke Huizinga, onze secretaresse Henriëtte Krijger en enkele staten- en raadsleden van de ChristenUnie laten we ons uitgebreid informeren door de NAM en de Waddenzeevereniging over de gevolgen van mogelijke gaswinning in de Waddenzee. Het is een mooie dag en we krijgen veel informatie. Goed om dit te doen. Ik ben tegen 18.00 uur weer in Zwolle. Ga met Esther stemmen. Uiteraard op de ChristenUnie. Daar heb ik niet aan getwijfeld ondanks alle commotie van de afgelopen weken. Ik zal blij zijn als we twee zetels halen. Los van alle commotie zou dat een prima resultaat zijn. Ik loop ook nog een klein uurtje hard. Nog twee dagen voor de halve marathon. ’s-Avonds kijk ik naar de uitslagen van de verkiezingen. Als alles meezit dan krijgen we wel twee zetels. Verrassend is de uitslag voor Europa Transparant van Paul van Buitenen. Storend vind ik de wel erg snelle en op de nationale politiek gerichte uitslag analyses van de PvdA. Valt niet mee om geloofwaardig te blijven.
Vrijdag 11 juni
Ik heb vandaag alle ruimte om thuis te werken. Daar maak ik dankbaar gebruik van. ’s-Avonds nog de verjaardag gevierd van onze vriend Herman.
Zaterdag 12 juni
Marjette moet al vroeg weg. Ze gaat met Esther, Aron en Lotte naar de EO-Jongerendag. Ik blijf vandaag met Karen thuis. Ik moet nog wat werken en wil mijn energie bewaren voor de krachtsinspanning van vanavond. Met Karen ga ik nog wel inkopen doen voor de verjaardag van Marjette van volgende week woensdag. Om 18.00 uur ben ik met mijn collega’s Co Verdaas en Eddy van Hijum bij de presentatie van de topatleten die deelnemen aan de Zwolse halvemarathon. We spreken daar nog met voormalig marathonloper Gerard Nijboer. Om 20.00 uur schieten Co, Eddy en ik de ca. 1100 lopers weg. We storten ons direct in de lopende massa. Daar gaan we. Ik begin snel. Het is een fraai parcours en erg gezellig langs de weg. Ik wordt regelmatig vanuit het publiek toegejuicht door vrienden en bekenden. Dat stimuleert. Marjette en Esther zijn er op een bepaald moment ook. Ik loop goed. Al kost met name de laatste ronde me wel enige moeite. De benen beginnen wat te verzuren. Uiteindelijk finish ik in 1.41 uur (later blijkt dat een 315e plaats te zijn). Daar ben ik niet ontevreden over. Bedenk wel dat ik een jaar geleden nog geen tien minuten achter elkaar hard kon lopen. Ik heb het allemaal weer moeten opbouwen. Co Verdaas is drie minuten voor me geëindigd. Eddy volgt me op vijf minuten. Om over de Zwolse wethouders Pot en Hagedoorn nog maar te zwijgen. Leuk om ook nog twee ChristenUnie-raadsleden tegen te komen (ze heten allebei de Jong, de één is raadslid in Zwolle en de ander in Deventer), die ook meegedaan hebben. Sportieve club, nietwaar.
Zondag 13 juni
We zitten al om 07.00 uur in de auto op weg naar Capelle aan den IJssel. Daar doet onze nicht Wendy belijdenis en daar willen we graag bij zijn. Ik laat Marjette maar rijden om mijn benen nog even wat rust te geven. Ik voel mijn spieren (vooral in de bovenbenen). We hebben een gezellige dag. Ontmoeten veel familie. We zijn ook nog een tijdje bij mijn oudste zus Corrie en haar man Jan. In de loop van de avond weer in Zwolle. We zoeken op tijd ons bed op. Dit was geen rustig weekend.
Maandag 14 juni
Ik zit al weer vroeg in de trein. ’s-Morgens eerst een hoorzitting over C2000. mede op mijn verzoek vindt dit plaats. Vanuit verschillende geledingen (onder andere door burgemeester Deetman van den Haag, tevens voorzitter VNG) worden we bijgepraat. Snel door naar een debat met minister van der Hoeven. Het blijft feest. Het NRC Handelsblad heeft zaterdag een artikel afgedrukt over problemen in het ministerie. Dat staat redelijk centraal in dit debat over het financiële jaarverslag. Ik heb zelf ook zorgen over de gang van zaken op het ministerie, maar weinig behoefte om zulke zware woorden te gebruiken als de PvdA (dreigen met motie van wantrouwen tegen de minister) of de VVD (ministerie is een chaos) van te voren hebben gedaan. Daar is aan het eind van het debat overigens niets meer van over. Maria komt hier goed uit. Ik mag direct weer door (zonder te eten) naar de vergadering van de TCI (daar zijn gelukkig broodjes). Gelukkig heb ik iets over 19.00 uur wel de trein. Om 21.00 uur thuis. De week is weer begonnen.
Dinsdag 15 juni
Naar den Haag. Zoals iedere dinsdag eerst fractievergadering. We zijn redelijk op tijd klaar. ’s-Middags vragenuurtje (geen bijzonderheden), regeling van werkzaamheden (commotie over bespreking van rapport Blok met regering) en stemmingen. Ik werk nog even in de Kamer en ga dan naar huis. Ik zou nog naar een klein debatje verkeer en waterstaat gaan, maar de inhoud stelt weinig voor. Nu kan ik met Aron en Esther naar Nederland-Duitsland kijken. Ja, ook mijn voetbalvlees is soms zwak! De wedstrijd kan me overigens niet echt boeien. Met de uitslag van 1-1 komen de Nederlandse leeuwen nog goed weg.
Woensdag 16 juni
Hoera, Marjette is jarig. Ze is 41 jaar geworden. Uiteraard vieren we dat. Ik ga iets later naar den Haag. Dat kan ik me vanwege de agenda permitteren. Ik heb vandaag een overleg met de ministers Remkes en van der Hoeven. Dat gaat over de onderwijshuisvesting. Voor gemeenten en scholen is dit van belang. Ik spreek me uit voor verder doordecentraliseren van de huisvesting voor het primair onderwijs. Ik kan weer redelijk op tijd naar huis. Het gebak wacht.
Donderdag 17 juni
Met de vroege trein naar den Haag. Ik heb een overvolle agenda vandaag. Om te beginnen een debat met minister Peijs over de invoering van een digitale tachograaf voor vrachtwagens en bussen. Een door mij ingediende motie van mijn hand om bij de ontwikkeling van deze tachograaf in te spelen op het rekeningrijden zal bij stemming een meerderheid gaan halen. Altijd leuk. Daarna door naar een overleg met minister Remkes over de veiligheidsregio’s. Ik ben kritisch over de regionaliseringsplannen voor de brandweer. We zijn de vrijblijvendheid voorbij, zegt Remkes in zijn slotwoord. Laat ik diezelfde tekst een half uur daarvoor nu ook in de mond genomen hebben. De vraag is alleen of van bovenaf opgelegde structuuroplossing altijd het gewenste effect zullen hebben. Ik krijg na dit overleg even een moment om te eten. Daarna twee plenaire debatten achter elkaar. Allereerst de 2e lezing van de grondwetswijziging die vervanging van kamerleden (en andere volksvertegenwoordigers) wil regelen bij zwangerschap en ziekte. Bij de 1e lezing hebben wij tegen gestemd. Ik heb dat debat in 2002 nog gedaan. Over vervanging bij zwangerschap viel met ons nog te praten (GPV was ooit voor, RPF tegen). Om de uitbreiding van vervanging bij ziekte hebben wij niet gevraagd. Het zit er nu nog wel steeds bij. De vraag is of we nu bij 2e lezing opnieuw tegen moeten stemmen. Ik ben daar nog niet uit en geef aan de uitkomsten van het overleg mee te nemen naar mijn fractievergadering. Dinsdag moeten we er over stemmen. We hebben dus nog een paar dagen om onze mind op te maken. Direct na dit debat debatteren we over de 2e lezing van de grondwetswijziging m.b.t. het correctief referendum. Hier is iets heel bijzonders aan de hand. Ooit onder paars 2 werd deze grondwetswijziging voorbereid. Het strandde bij 1e lezing in de Eerste Kamer. De beruchte nacht van Wiegel. Paars 2 leek uiteen te spatten, maar kreeg een doorstart. Het voorstel werd opnieuw ingediend en kwam door de 2e en 1e kamer. Omdat er opnieuw een 2e lezing nodig was (zo gaat dat altijd bij grondwetswijzigingen) moest het nu opnieuw ingediend worden. Er zijn echter inmiddels nieuwe kabinetswisselingen geweest en Balkenende 1 en 2 voelen niets voor een correctief referendum. Toch moet het conform de grondwet voor 2e lezing bij de kamer worden ingediend. Dat deed Balkenende 1 al met de mededeling dat ze niet van plan waren het voorstel uit te voeren. De behandeling van dit voorstel vindt nu plaats onder Balkenende 2, die hierover geen vaste afspraken in het hoofdlijnenakkoord hebben gemaakt. CDA en VVD volgen dus weer de stem van hun hart en zullen het voorstel niet steunen. Bij een 2e lezing moet 2/3 meerderheid gehaald worden en dat gebeurd dus niet. Einde van dit voorstel. En saillant detail is dat minister de Graaf (D66) het kabinetsstandpunt mocht verdedigen. De grote voorvechter van het correctief referendum (hij liet paars 2 bijna stranden) stond er nu bij en keek ernaar. Hij had letterlijk en figuurlijk het nakijken. Alhoewel ik al een hele dag in de benen heb zitten mag ik om 18.00 uur nog een debatje aangaan met minister Veerman over biotechnologie bij dieren. Als fractie verzetten wij ons hier tegen. Zeker als het om biotechnologie t.b.v. sport en/of vermaak gaat. De minister wil enige ruimte houden bij biotechnologie t.b.v. voedselproductie. Op mijn verzoek spreken we af dat hij (conform zijn bevoegdheid) zelf bepaald of daar een vergunning voor wordt afgegeven (voorlopig besluit), maar dat hij daarna de kamer de ruimte geeft om daar zich over uit te spreken. Indien nodig kan hij dan zijn standpunt nog bijstellen. En nu heb ik het wel gehad. Ik wil naar huis. Daar kom ik tegen 22.00 uur aan. Een boeiende en vermoeiende dag is weer voorbij.
Vrijdag 18 juni
s’-Morgens weer vroeg uit bed. Voor de TCI moet ik de hele dag naar Rotterdam. Ik ben tegen 20.00 uur weer terug in Zwolle. Redelijk afgemat. De dag is nog niet om. Marjette viert haar verjaardag voor vrienden en kennissen. Altijd gezellig. Vanavond horen we ook dat mijn oudste neef Rufus en zijn vrouw Ieuwkje een baby (Julian) hebben gekregen. Het 1e kleinkind voor mijn zus Lenie en het 1e achterkleinkind voor mijn moeder. We schuiven weer een generatie op. Heel bijzonder. We liggen om 01.30 uur in bed. Gelukkig hoef ik deze keer eindelijk de wekker niet te zetten. Welterusten.
Zaterdag 19 juni
Om 10.00 uur uit bed. Zo! ’s-Morgens nog met Marjette naar een horloge op zoek gegaan (en nog niet gevonden). ’s-Middags thuis gewerkt. Ook nog familie op bezoek gehad.
Reacties op 'week 24 en 25'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.