24 januari - week 4 - 2009
Er ligt weer een bijzondere week achter ons. Het was de week van Barack Obama. Dinsdag was het de dag van zijn inauguratie. Nadat hij ruim twee maanden geleden tot de 44e president van de Verenigde Staten was verkozen, mocht hij nu eindelijk zijn intrek in het Witte Huis nemen. Dit was ook de week van Eimert van Middelkoop. Hij moest naar de Tweede Kamer komen om uitleg te geven bij de commotie rond het Telegraaf-artikel. Politiek gezien bleef hij deze week glansrijk overeind. Hij kon onverkort vasthouden aan zijn opvattingen over de positie van Nederland in Afghanistan na 2010. Daarvoor is in de Tweede Kamer ook breed steun. Wie wel zijn teksten hierover moest aanpassen was de minister-president. Dat deed hij vrijdag na afloop van de ministerraad overigens keurig. Ik ga er nu nog vanuit dat we de minister van Buitenlandse Zaken in de komende tijd geen afwijkende teksten meer zullen horen uitspreken. Hij hield zich muisstil in de afgelopen twee weken. Dat bevalt mij eigenlijk wel.
Obama zijn inauguratie was een indrukwekkend gebeuren. Bijzonder dat er zoveel mensen voor op de been waren gekomen. Tussen al die mensen stond ook één van onze voorlichters, Jonathan de Geer. Hij kon op het laatste moment met een delegatie mee naar Washington. Het is hem gegund. Indrukwekkend vond ik ook het gebed van ds. Rick Warren. Zijn ook in ons land uitgebrachte boek 'Doelgericht leven' kan ik iedereen aanbevelen.
Obama staat een zware opdracht te wachten. Hij heeft wereldwijd veel support ontvangen. Nu is het aan hem om de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Dat zal hij niet in eigen kracht kunnen. God bless the president of the United States of America.
Voor minister Eimert van Middelkoop was het een zware week. Zijn ook in mijn ogen onhandige optreden rond het Telegraaf-artikel had heel veel losgemaakt. Dergelijke gebeurtenissen krijgen in de media dan een eigen dynamiek. Daar is geen houden aan. Iedere nuance valt dan ook weg. erg vervelend voor de persoon in kwestie.
Hij deed het prima in het debat. Moest opnieuw ruis op de lijn weghalen m.b.t. de positie van Nederland in Afghanistan na 2010. Deze ruis was met name ontstaan door uitlatingen van de minister-president en vooral ook van de minister van Buitenlandse Zaken. Laatstgenoemde was deze twee weken ver weg (Indonesië) en liet zich - zoals ik al eerder aangaf - niet meer horen. Los van wat deze zaak de minister van Defensie persoonlijk heeft gedaan, vind ik het vooral slecht voor onze mannen en vrouwen in Afghanistan. Zij mogen geen onderwerp worden van politieke spelletjes. Goed dat de minister van Defensie het voor hen opnam. Zo hoort dat ook.
De ervaringen van de afgelopen weken rond dit onderwerp hebben mij een nieuwe blik gegeven op het begrip collegialiteit in het kabinet. Zijn jullie niet te netjes?, zo vroeg een verslaggever van eenVandaag mij in de afgelopen week. Ik heb aangegeven dat ik het als een compliment beschouw als men ons optreden de kwalificatie netjes meegeeft. De ChristenUnie wil graag bezielde politiek bedrijven zonder spelletjes. Ik pas ervoor om daar afstand van te gaan doen.
Veel media-aandacht deze week. Uiteraard vanwege de ophef over van Middelkoop. Ook vanwege de ophef over het vorige week door de NRC naar buiten gebrachte memorandum over Irak. Als ChristenUnie hebben we aangegeven dat we hierover opheldering willen hebben. Ik heb dat maandag ook in het televisieprogramma Pauw en Witteman aangegeven. Het kabinet heeft drie weken gekregen om met een reactie te komen. We wachten het met belangstelling af.
Deze week zelf ook nog twee debatten gevoerd. Woensdag een debat over de kredietcrisis. Eigenlijk zou Ernst Cramer daarbij woordvoerder moeten zijn, maar hij lag de afgelopen week met griep op bed. Het debat begon om circa 17.00 uur en duurde uiteindelijk tot 0.30 uur. Weinig nieuwe ontwikkelingen.
Donderdagmorgen een debat over de aanscherping van de beoordeling van de eindexamens in het voortgezet onderwijs. Ik heb daar kanttekeningen bij geplaatst. Met name als het gaat om de gevolgen voor kwetsbare groepen leerlingen (met name als er sprake is van taalachterstanden of taalproblemen vanwege dyslexie). Uiteindelijk was de staatssecretaris bereid daarover op een later moment verder te spreken met de Tweede Kamer. Eerst gaat ze hierover nog in gesprek met het voortgezet onderwijs zelf. Ik wacht de resultaten van dat overleg nu eerst af.
Woensdagmorgen vroeg hebben we onze oudste dochter Esther naar Schiphol gebracht. Ze is voor een afstudeerproject elf weken naar India vertrokken. Het begint wat te wennen. Ze ging al eerder voor een stage naar Nigeria. Geweldig om je kinderen zo te zien ontwikkelen. Dat doet me wel wat. Esther is inmiddels veilig in New Delhi aangekomen. We krijgen al enthousiaste sms-jes en mails.
- Labels
- Arie Slob
Archief > 2009 > januari
- 31-01-2009 31-01-2009 19:51 - 31 januari - week 5 - 2009
- 24-01-2009 24-01-2009 16:29 - 24 januari - week 4 - 2009
- 20-01-2009 20-01-2009 12:01 - Tineke Huizinga bezoekt waterprojecten in Indonesië
- 17-01-2009 17-01-2009 18:40 - 17 januari - week 3 - 2009
- 12-01-2009 12-01-2009 13:32 - 12 januari - week 3 - 2009
Reacties op '24 januari - week 4 - 2009'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.