Dagboek Arie Slob week 11-2003

zaterdag 15 maart 2003 09:23

Vandaag wil ik de hele dag thuis verder werken aan het debat over het enqueterapport Bouwnijverheid. Ik ga 's-morgens nog wel even snel naar de kapper. Dat voelt een stuk lichter. Het is bikkelen vandaag achter mijn bureau. Een pittig onderwerp. Gelukkig heb ik de assistentie van Reinier Koppelaar. Hij levert me vandaag al een paar prima teksten aan.

Zondag 9 maart

Vandaag vieren we in onze kerkelijke gemeente avondmaal. Marjette gaat s'-morgens naar de kerk en ik 's-middags. We moeten op Lotte passen, die nog lang niet de oude is. Ze eet nauwelijks en heeft veel pijn. Ik haal vandaag bij de apotheek nog wat zetpillen voor haar op. Ik loop vandaag bij uitzondering een keer alleen ons wekelijkse loopje langs de IJssel. Ik geniet van de vele vogels die in de uiterwaarden te zien zijn.

Maandag 10 maart

s'-Morgens werk ik thuis. Ik lees in de stukken voor het debat over het rapport van de enquetecommissie Bouwnijverheid van volgende week. Deze kluif is voor mij. 's-Middags ben ik in Amersfoort. Daar woon ik -samen met mijn gewaardeerde medewerker Heleen vd Berg- een bijeenkomst van ChristenUnie-burgemeesters bij. Er zijn er 6 van de 9 aanwezig. We spreken onder andere met elkaar over de discussies die gevoerd worden over de gekozen burgemeester. Alhoewel de ChristenUnie met overtuiging voorstander is van een door de kroon benoemde burgemeester, kunnen we ons niet afzijdig houden in dergelijke discussies.

Dinsdag 11 maart

Ik ben vandaag opnieuw in Amersfoort. Deze keer om een vergadering van het stichtingsbestuur bij te wonen. Met Andre, Tineke, Jacob en onze (externe) penningmeester Dick Kamsteeg bespreken we o.a. de stand van zaken rond de fractiefinancieen. Niet iets om heel vrolijk van te worden. s'-Middags heb ik samen met Jacob nog een gesprek met een fractiemedewerker. Als portefeuillehouder personeelsbeleid heb ik daar een taak in. Ik ben tegen etenstijd weer in Zwolle. Het is vandaag de dag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Stevig gearmd met Marjette lopen we aan het begin van de avond onder een grote ChristenUnie-paraplu naar het stemlokaal. Ik breng mijn stem uit op Johan Oldenburger, lijsttrekker ChristenUnie in Overijssel. 's-Avonds ben ik aanwezig bij de uitslagenavond in het Provinciehuis. Alhoewel we bijna overal stemmenwinst boeken ten opzichte van de verkiezingen van januari 2003 is er wel een neergan ten opzichte van de uitslagen van 1999. Toen hebben we ook zeer goed gescoord en restzetels in de wacht gesleept. Dat zit er nu niet in. De teller blijft op 4 zetels staan. Ik heb contact met Nico en Andre die in Lelystad zitten. Daar houdt de ChristenUnie van lijsttrekker Thijs van Daalen haar 4 zetels vast. Een keurig resultaat. Het zetelverlies in een aantal provincies is vervelend, maar ik ben blij met het terugkomen van een groot aantal kiezers die in januari nog bij een andere partij zaten. In dat spoor de volgende jaren verder.

Woensdag 12 maart

Vroeg naar den Haag. Om 10.15 uur begint onze fractievergadering. Ik stap er aan het eind uit om allereerst naar een procedurevergadering BZK te gaan (overleg over het Margarita-debat) en naar een petitieoverhandiging te gaan van door de vogelpest getroffen pluimveehouders. De nood in de sector is groot. Snel nog even eten. Andre zal als woordvoerder koningshuis het Margarita-debat voeren. Ik lees voor hem de vertrouwelijk ter inzage gelegde correspondentie tussen de prinses en toenmalig minister-president Kok. Ik zit met Mat Herben, Thom de Graaf en Ella Kalsbeek aan een tafel met de stukken voor ons. Wat een vreemd bestaan hebben we soms. De plenaire vergadering begin al om 13.00 uur. Om 14.00 uur. Het debat over de Oranjebitteraffaire (zo wordt het in de wandelgangen genoemd) zal uiteindelijk tot 23.30 uur duren. Minister-president Balkenende heeft het moeilijk in het debat. Ik heb medelijden met hem. Hij heeft het zwaar in deze tijd. Aan de andere kant komt het er in dit soort situaties wel op aan. Het gaat niet goed. Op de tribune zit tot ca. 19.00 uur de prinses en haar echtgenoot met hun advocaat. Nu mag iedereen de vergaderingen van de Tweede Kamer bijwonen, maar dit gaat wel heel erg ver. De pers zit er letterlijk en figuurlijk bovenop. Tussendoor woon ik nog een procedurevergadering LNV bij. Morgen hebben we weer een debat over de vogelpest. Om 17.00 uur ben ik bij een bijeenkomst waarin Leen van Dijke een koninklijke onderscheiding krijgt. 's-Avonds ga ik met Maaike Koppelaar (echtgenoot van fractiemedewerker Reinier) naar een kerkdienst in het kader van biddag voor gewas en arbeid. Het is een mooie dienst waarin ds. Batteau voorgaat. Hij bidt ook voor de door de vogelpest getroffen boeren en de dreiging rond een oorlog met Irak. Ik ben om 09.00 uur weer terug in het kamergebouw. Werk aan mijn teksten voor morgen en zit bij Andre in de plenaire vergaderzaal. Tineke is ook nog enige tijd in het Kamergebouw aan het werk. Om 24.15 uur ben ik op mijn hotelkamer. Vandaag verscheidene malen nog contact gehad met thuis. Marjette is met Lotte nog met spoed naar het ziekenhuis geweest vanwege bloedingen in haar mond. Dat bleek gelukkig allemaal mee te vallen. Moe val ik enige tijd later in slaap. Wat een dag.

Donderdag 13 maart

Ik ben om 08.00 uur al weer op de fractie. Ik bereid het overleg over de vogelpest verder voor. Dat begint om 10.30 uur. Daarvoor ben ik nog even bij de verkiezing van de voorzitter van de vaste kamercommissie voor onderwijs en wetenschappen. Tot mijn genoegen zal collega Cornielje dat weer gaan doen. Het overleg met minister Veerman en minister de Geus duurt tot 13.15 uur. De tekst van mijn bijdrage in eerste termijn is op de site te vinden. We vervolgen 's-middags ons overleg in de plenaire zaal met een VAO (=voortzetting algemeen overleg). Dat biedt de mogelijkheid moties in te dienen. Ik dien een motie in dat als doel heeft de citeria voor het noodfonds Vogelpest te formuleren dat getroffen boeren ook daadwerkelijk van het noodfonds gebruik kunnen maken. Bij het noodfonds MKZ is dat in het verleden niet goed gegaan. Mijn motie wordt mede ingediend door CDA, VVD, SGP en LPF. Niet gek voor een eerste motie op dit voor mij nieuwe terrein. Na het VAO snel ik naar een zaaltje waar een klas VWO-leerlingen uit Krimpen aan den IJssel op me wacht. Ik vertel iets over het kamerwerk en krijg van iedere leerling een vraag. Leuk om te doen. Na mijn kamer wat opgeruimd te hebben neem ik de trein van 17.38 uur. Ik ben om 19.45 uur thuis. Fijn om iedereen weer te zien. Er komt niet veel meer uit mijn handen. Ik drijf nog een tijdje in bad en kom daar goed van bij. Zo'n week gaat wel in je benen zitten.

Vrijdag 14 maart

Vandaag wil ik de hele dag thuis verder werken aan het debat over het enqueterapport Bouwnijverheid. Ik ga 's-morgens nog wel even snel naar de kapper. Dat voelt een stuk lichter. Het is bikkelen vandaag achter mijn bureau. Een pittig onderwerp. Gelukkig heb ik de assistentie van Reinier Koppelaar. Hij levert me vandaag al een paar prima teksten aan. Ik breng vandaag nog wat spullen terug naar Concent (waaronder de laptop ern sleutels). Langzaam raken we van elkaar los. Mijn opvolger heeft zijn eerste werkdag er al op zitten. Dat maakt het loslaten wat makkelijker.

Zaterdag 15 maart

Gisteravond laat heb ik een begin gemaakt met een bijdrage voor het bestuurderscongres van de ChristenUnie. Daar zal ik vanmiddag spreken over het volksvertegenwoordigerschap. Ik ga daar s'-morgens mee verder. Marjette vertrekt voor haar laatste examen naar een fysiotherapiepraktijk in Zwolle. Vandaag kan ze haar cursus afsluiten. Ik ben trots op haar. Vanavond zal ik met Aron naar FC Zwolle - RBC gaan. Een afspraak die al heel lang geleden gemaakt is. Eigenlijk heb ik geen tijd, maar die tijd maken we dan maar. Op moment van schrijven weet ik de uitslag nog niet, maar het is te hopen dat onze plaatselijke FC een keer wint. Anders zie ik het zwaar voor ze in.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob week 11-2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.