Dagboek Arie Slob week 12 - 2002

zaterdag 23 maart 2002 23:56

Zondag 17 maart
Vroeg uit bed. We vertrekken met het hele gezin naar Waddinxveen om bij de doopdienst aanwezig te zijn van ons twee weken geleden geboren neefje Vincent. Zwolle uitrijdend ontmoeten we onze wijkgenoot Jaap Boerma, die in zijn hoedanigheid als dovenpredikant op weg is naar Middelburg. Er wordt wat afgereisd op de vroege zondag! We genieten van een mooie doopdienst en daarna van de gezelligheid bij Annemarie en Johan thuis. ‘s-Middags weer naar huis en met Aron en Lotte nog een keer in de eigen gemeente naar een kerkdienst toe. Prachtige preek van ds. Messelink. Daar kan ik echt wat mee. ‘s-Avonds op tijd naar bed. Nog wat investeren in de nieuwe week.

Maandag 18 maart
Thuis aan het werk met (opnieuw) het debat over de HBO-fraude. Ik werk aan een tekst voor het debat voor morgen. Tussendoor Karen en Lotte naar school gebracht en gehaald en met ze gegeten. Marjette is aan het werk. Tegen 18.00 uur naar Amsterdam toe. Ik ben uitgenodigd door de Rode Hoed voor een debat over opvoeding. Leuk om een keer te doen. De presentatrice van de avond, Clary Polak (van het Radio-1 journaal), geeft me drie keer de gelegenheid een bijdrage aan het debat te leveren. In een zaal met bijna 200 mensen en ca. 20 genodigde sprekers is dat niet verkeerd. Ik voer o.a. een pleidooi voor het verdelen van de vele miljoenen kinderopvang onder de ouders zodat ze zelf een keuze kunnen maken hoe ze dat geld willen inzetten. Dat zou o.a. betekenen dat ze er voor kunnen kiezen minder te gaan werken om de kinderen zelf op te voeden. Nu worden deze miljoenen eenzijdig in kinderopvangplaatsen gestopt en is er geen mogelijkheid om eigen keuzen daarin te maken. Full speed vertrek ik na afloop richting het station. Ik mis de tram en ren dan maar in één ruk door. Het begint haast een gewoonte te worden na spreekbeuren ed. Ik haal gelukkig de trein nog en ben om 00.00 uur thuis.

Dinsdag 19 maart
Naar den Haag. Zoals altijd ‘s-morgens een fractievergadering. Daarna het vragenuurtje, stemmen en het verder afmaken van mijn tekst voor het HBO-debat. Het zijn rommelige uren. In de gangen van de Kamer én op mijn werkkamer worden ook nog televisieopnamen gemaakt van Kars Veling. Na de dinerpauze vertrek ik naar de vergaderzaal. Het debat over de HBO-fraude trekt veel (media-) belangstelling. In volgorde van grootte krijgen we in ca. 10 minuten de gelegenheid om ons zegje te doen. Ik heb kritiek op Hermans vanwege de trage aanpak van deze problematiek, maar ook op de hogescholen die de bekostigingsregels overtreden hebben. Zo gaan we niet met gemeenschapsgeld om. Namens de ChristenUnie pleit ik voor een onafhankelijk rekenkameronderzoek. Dat levert me nog een felle interruptie van Clemsn Cornielje op. De ernst van het probleem vraagt naar mijn mening echter voor een aanpak, die verder doorzeuren zal voorkomen. Ik vertrek tegen 23.00 uur naar het station. Ik wil graag nog naar huis, maar moet rennen (ja, alweer!) om de laatste trein te halen. Collega Mohammed Rabbae (GroenLinks) weet ook de trein nog te halen. Marjette belt me op in de trein met de mededeling dat ik in Den Haag Vandaag te zien was. Altijd leuk. Ik ben iets over 01.00 uur thuis. Boeiend daagje. Marjette is nog wakker. Wat een schat.

Woensdag 20 maart
Ik had gehoopt thuis te kunnen werken. Helaas. Vandaag de tweede termijn van het HBO-fraude debat. Ik lees me ondertussen ook in op een debat van donderdag over een wet mbt het onderwerp integriteit en ambtenaren. ‘s-Middags het vervolg op het debat met Hermans. Het heeft een hoog politiek gehalte. Met name PvdA en CDA hebben in de afgelopen zwaar ingezet. Daar is inmiddels wel heel wat van af gegaan. Ik ben benieuwd met wat voor motie ze morgen bij de korte plenaire afsluiting van het debat zullen gaan komen. Je merkt aan alles dat we in verkiezingstijd zijn terechtgekomen. Ik voel de spanning in het Kamergebouw hangen. In ieder geval bij collega’s die zich in de gevarenzone bevinden. Daar hoor ik zelf overigens ook bij. Ik kan op tijd naar huis vandaag. Fijn weer eens ‘s-avonds met het gezin eten. De avond is volledig gereserveerd voor het debat over integriteit van morgen. Wel een boeiend onderwerp moet ik zeggen. Ook de klokkenluidersregeling valt eronder.

Donderdag 21 maart
De lente is weer begonnen. Hoera. Ik vind het altijd een plezierig jaargetijde. Een echte winterliefhebber zal ik nooit worden. Ik denk aan mijn zwager Klaas die vandaag jarig is. Dit zijn weken met veel verjaardagen in de familiekring. Helaas is het onmogelijk om overal langs te gaan. Als ze maar weten dat ik wel aan ze denk (NB deze opmerking was bedoeld voor familieleden die mijn db onder ogen krijgen!). Ik zit om 07.18 uur al in de trein. Gelukkig heb ik nog net een zitplaats. Om 10.00 uur een procedurevergadering van de cie. Onderwijs. Enig gedoe rond het opstellen van een aanvraag bij de rekenkamer om de HBO-fraude te onderzoeken. We besluiten er dinsdag verder over te spreken. Later op de dag een afsluitend VAO in de plenaire vergaderzaal. De motie die door PvdA en CDA wordt ingediend is uiteindelijk als het om de afkeuring van het functioneren van Hermans gaat een hele slappe tekst geworden. Dat had ik wel vermoed. Ik onderteken de motie wel vanwege het grote belang van een onafhankelijk onderzoek. Het is belangrijk dat daar breed politiek steun voor is. Ik geniet van het feit dat ook Clemens Cornielje de motie ondertekend. Kijk, dat is nog eens slim politiek manoeuvreren. Hij heeft vanuit zijn politieke positie gezien groot gelijk. Het leert nog wat verbaal heen-en-weer geschiet op tussen een paar fracties. Ik meng me daar niet meer in. Dit is naar mijn beleving het slechtere bühnewerk. Direct na het VAO begint het debat over het wetsvoorstel over integriteit en ambtenaren. Een aardig maar weinig spectaculair debat. Al gaat het wel ergens over. De publieke- en mediabelangstelling is nihil. De media zal wel in Rotterdam zitten waar een lijsttrekkersdebat bezig is. Tussen de zogenaamde grote partijen. Merkwaardig dat D66 nog wel mee mag doen en de ChristenUnie en de SP niet. We staan in de peilingen op ongeveer gelijke hoogte. Ik ben tegen 20.30 uur thuis en zit de rest van de avond onderuitgezakt voor de televisie naar Feijenoord-PSV te kijken. Dat is een aardige afleiding na een paar intensieve dagen werken. De uitslag kan me wel bekoren.

Vrijdag 22 maart
De verjaardag van mijn zus Mieke. Kinderen naar school gebracht en daarna naar het NS-station. Doel: Enschede. Met de vaste kamercie. BZK brengen we een bezoek aan deze stad. Mijn medewerker Heleen van de Berg gaat ook mee. Het is voor mij niet de eerste keer dat ik daar ben. Uiteraard staan de gevolgen van de vuurwerkramp centraal. Met name ook de wederopbouw en de schadeafhandeling. Burgemeester Mans, wethouder Bleker en de burgemeester uit Deventer, Lidt de Jeude (voorzitter cie. Schadeafhandeling) praten ons behoorlijk bij. We kijken ook nog even bij het rampgebied en spreken met slachtoffers. Ik spreek met een kunstenaar/fotograaf die zwaar getroffen is en een man die nog steeds geen vergoeding voor zijn huisraad heeft ontvangen. Tegen 15.00 uur met een taxi naar het station. Achter mij zit Heleen samen met Theo Meijer (CDA) en wethouder Eric Helder (PvdA) opgepropt op de achterbank. Ik haal mijn trein nog en ben ruim een later weer terug in Zwolle. Even naar huis en dan naar een vergadering van de Raad van Toezicht van Zorgcombinatie Zwolle e.o. We vergaderen tot ca 19.00 uur. De rest van de avond rommel ik nog wat thuis. Tot mijn vreiugde zie ik dat de Kameragenda van volgende week er voor mij erg rustig uitziet. Daar heb ik naar uitgekeken. In Enschede overigens gehoord dat de ChristenUnie zo goed als zeker in het college zal komen. Dat is een fantastisch bericht. Hetzelfde zal overigens ook in Zwolle gebeuren. En naar ik vernomen heb ik meer plaatsen. Het gaat erg goed met de positie van de ChristenUnie in de collegevormingen. De groei van de fracties en de gewijzigde politieke verhoudingen in veel plaatsen bieden ons ongekende kansen. In de peilingen zakken we overigens weer iets terug. Het zal tot het eind spannend blijven.

Zaterdag 23 maart
Ik breng Marjette weer heel vroeg naar de trein. Zij heeft opnieuw een cursusdag in Haarlem. Dat betekent vandaag voor ons weer flink organiseren omdat ik naar het congres van de ChristenUnie moet. Ik breng Lotte (met haar fiets op de fietsdrager) naar een vriendinnetje. Karen’s opvang (die ook nog naar zwemles moet) is geregeld via Esther en Aron en enkele vrienden bij ons uit de buurt. Wat een geregel. Ik vertrek naar Apeldoorn en ben de hele dag bij het congres aanwezig. De opkomst valt wat tegen, maar inhoudelijk is het een genoegelijke dag. ‘s-Middags trappen we af voor de campagne. We nemen dat maar letterlijk door een aantal ballen het publiek in te schieten. In de auto terug naar huis constateer ik met instemming dat het radiojournaal met Kars zijn opmerkingen over Fortuyn en paars begint. ‘s-Avonds is er ook ruime aandacht voor ons congres op het Radio-1 journaal en het 8 uur-Journaal en het RTL-journaal. Ook Teletekst noemt ons. En nu maar hopen dat onze via de media doorgegeven boodschap niet onopgemerkt zal blijven. Ik sluit de werkweek af met een boeiend telefoongesprek met Janco Cnossen, die in Zwolle in de laatste fase van de collegeonderhandelingen zit. Het zijn boeiende tijden.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob week 12 - 2002'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.