19 april - week 16 - 2008

zaterdag 19 april 2008 18:39

Vrijdagmorgen werden we opgeschrikt door de verschrikkelijke aanslag in Afghanistan op Nederlandse militairen. Een bermbom maakte een einde aan het leven van de militairen Mark Schouwink en Dennis van Uhm. Laatstgenoemde is de zoon van de een dag daarvoor aangetreden Commandant der Strijdkrachten. Vrijdagavond heb ik nog met een militair gesproken die een aantal keren in Afghanistan gediend heeft. Je merkt dat dit verlies zwaar is aangekomen. Helaas hebben we dit soort aanslagen al vaker meegemaakt. Het mag nooit wennen. Vrijheid wordt zwaar bevochten. Dat zien we ook in Afghanistan terug.

De Tweede Kamer had juist deze week nog met de ministers van Middelkoop, Verhagen en Koenders over Afghanistan gesproken. En - zoals reeds eerder aangegeven - was er de overdracht van het commando geweest. Een contrast met die feestelijke gebeurtenis had niet groter kunnen zijn, zo zei minister van Middelkoop vrijdag tijdens de persconferentie. Zelf kon ik niet bij de overdracht van het commando zijn vanwege een debat in de Tweede Kamer.

Ik heb deze week namelijke vele uren in de plenaire zaal van de Tweede Kamer doorgebracht. Deze week hebben we namelijk met de commissie Dijsselbloem gedebatteerd over het rapport 'Tijd voor onderwijs'. Het is een goed debat geworden. Op mijn site is mijn spreektekst zowel uit de 1e als de 2e termijn terug te vinden.  Gelukkig liet de commissie ruimte voor enige nuances bij zowel conclusies als aanbevelingen. Ik vond dat Jeroen Dijsselbloem uitstekend het rapport verdedigde. Complimenten aan de hele commissie (inclusief ondersteuning) voor hun werk. Het debat van deze week was een mooie opmaat naar het debat met de regering in juni.

Deze week werd bekend dat Jacques Tichelaar niet meer als fractievoorzitter van de PvdA naar de Tweede Kamer zal terugkeren. Ik vind het verdrietig voor hem dat hij zijn mooie functie niet meer kan oppakken. Zijn gezondheid laat het echter niet meer toe. Wel ben ik blij met het feit dat hij wel weer terugkomt naar den Haag. Nu maar afwachten welke nieuwe fractievoorzitter er gaat komen. Daarover gaat de PvdA-fractie. Met de huidige vice-voorzitter Mariette Hamer heb ik in ieder geval in de afgelopen maanden goed kunnen samenwerken.

Afgelopen woensdagavond heb ik deelgenomen aan het zogenaamde aspergediner. Zakenlieden uit Twente waren naar den Haag gekomen en hadden dit diner met behulp van Annie Schreier (CDA) verzorgd. Ik was vaker uitgenodig, maar het was er nog niet eerder van gekomen. Nu dus wel. Het was een genoeglijke avond. Goed eten en goede gesprekken. Wat wil een mens nog meer. Vrijdagmiddag in Dalfsen naar een bijeenkomst van ChristenUnie-bestuurders uit het oosten van het land geweest. Goed om hun belevenissen eens te horen. Iedereen maakt op zijn of haar plek voldoende mee. Tot en met dreigende coalitiecrisissen toe. Besturen vraagt veel. Niet alleen landelijk.

Dinsdag kregen we een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) te verwerken. In een advies gaf de CGB aan dat een gemeente niet in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving handelt als zij weigert een trouwambtenaar aan te stellen die op grond van zijn godsdienst geen huwelijken wil sluiten tussen personen van hetzelfde geslacht. De CGB koppelde aan het oordeel over een specifieke casus een advies.

Namens de fractie heeft Ed Anker aangegeven dat we teleurgesteld zijn over dit onnodig harde oordeel van de CGB. Met name over de uitspraak van de commissie dat ambtenaren en sollicitanten met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk zich schuldig maken aan ‘discriminatoire opvattingen'. De personen in kwestie beleven dat anders: zij willen niet discrimineren tussen mensen, maar zij maken onderscheid tussen het ene huwelijk en het andere. De opvatting dat een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht iets wezenlijk anders dan een huwelijk tussen man en vrouw, wordt door de CGB voorgesteld als een strafbare gedachte. De commissie stelt zich daarmee op als denkpolitie, en in z'n uitwerking komt het advies neer op een beroepsverbod.

Deze uitspraak en het advies van de CGB helpen ons niet verder in het zoeken van een zorgvuldige balans tussen groepen in de samenleving die op dit punt verschillende opvattingen hebben. Het is ook niet in lijn met het streven naar ‘praktische oplossingen', waarvan sinds de invoering van het homohuwelijk steeds is gesproken. Als fractie hebben we het kabinet schriftelijke vragen over de uitspraken van de CGB gesteld. Ik ben benieuwd naar de antwoorden.

Zaterdagmiddag heb ik in Deventer circa vijftig jonge Turken (meer vrouwen dan mannen) toegesproken tijdens de slotbijeenkomst van het project  'Jong Politiek Talent'. Ik mocht spreken over 'de rol van politici in het emancipatieproces van minderheden'. Het was erg leuk om daar te zijn. Ik heb de aanwezigen uitgedaagd de kansen die onze samenleving biedt te benutten. Natuurlijk moet de politiek belemmeringen die er voor minderheden zijn om zich te ontwikkelen bestrijden, maar als het er op aan komt is het vooral ook een verantwoordelijkheid van de minderheden zelf.  Dat werd ook bevestigd door een deel van de aanwezigen.

Het project  'Jong Politiek Talent'  heeft jonge Turken de mogelijkheid geboden een jaar mee te lopen met politici en andere beleids- en opiniemakers. Ook mij had men gevraagd iemand te begeleiden. Ik heb dat gedaan. Mijn mentee was er vandaag ook. Gisteren overigens met een mentee gesproken die uit de jongerenorganisatie van de ChristenUnie aan mij toegewezen is. Ik vind dit echt leuk om te doen. Natuurlijk kost het tijd, maar ik krijg er zelf ook veel voor terug. 

Vorige week liet ik merken dat ik het erg druk had en nauwelijks tijd had om mijn weblog bij te werken.  Ik kreeg een alleraardigste reactie van een trouw lezer van mijn weblog. Ik mocht het best een keer overslaan en ze had nog een titel van een boek voor mij om rust en tijd voor mezelf te vinden. Ik heb de lezer van wijn weblog gemeld dat ik gelukkig nog wel rustmomenten weet te vinden. Ook lukt het me gelukkig wel om regelmatig hard te lopen. Al is het dan vroeg in de ochtend. Deze week zelfs drie keer hardgelopen. En zaterdag aan het eind van de middag met mijn echtgenote nog een boomgaard bezocht.

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '19 april - week 16 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.