5 april - week 14 - 2008
Dit was de week van twee rechts-populisten: Wilders en Verdonk. Beiden ooit actief voor de VVD en als kleine zelfstandigen verder gegaan. Wilders heeft zijn politieke onderneming inmiddels al wat uitgebouwd. Verdonk is er van overtuigd dat ze ooit een keer minister-president zal worden. "Bekijk het allemaal maar", zei Geert Wilders nadat duidelijk was geworden dat niet de regering maar hijzelf degene was die leugens verkocht had. Rita Verdonk was omdat moment niet op de plek waar zij behoorde te zijn. Ze was in Amsterdam om haar 'u roept en betaalt en wij draaien-beweging' te starten. Wee het land als dit je leiders zijn en/of worden.
Het debat over de film Fitna heeft me vorige week lang beziggehouden. Ik heb het dan niet alleen over de lengte van het debat zelf. Dat duurde dinsdag ongeveer acht uur (inclusief een dinerpauze). Ook het voorbereiden van onze bijdrage heeft tijd gekost. Je moet je woorden echt zorgvuldig kiezen. Daar neem ik dan ook de tijd voor. Ik heb duidelijk willen maken dat de ChristenUnie niet naïef is als het om de islam gaat. We weten wat er in naam van de islam in veel landen voordoet. Onze buitenland-woordvoerder Joel Voordewind heeft dat deze week nog met eigen ogen in noord-Irak kunnen aanschouwen.
Het moge duidelijk zijn dat we dergelijke praktijken in ons land niet willen en zullen accepteren. De andere kant van het verhaal is dat veel moslims in Nederland zich ook verzetten tegen deze praktijken. Er zijn er onder hen die er zelf ook het slachtoffer van zijn geworden. Als mensen rechtmatig in ons land verblijven - ongeacht wat hun godsdienst is - hebben ze dezelfde rechten en plichten als wij. En evenals dat voor ons op gaat (hoop ik) moet er hard opgetreden worden als de kaders van onze rechtsstaat overschreden worden. Deze twee lijnen heb ik een plaats proberen te geven in mijn bijdrage. Ik heb daarbij ook verwezen naar de geschiedenis van ons land. Omgaan met verschillen is niet een nieuw thema. Mijn bijdragen - zowel in 1e als 2e termijn - zijn op www.christenunie.nl terug te vinden.
Geert Wilders is in mijn ogen tijdens het debat hard onderuit gegaan. Hoewel een deel van de Nederlandse bevolking onverkort zijn kant blijft kiezen (zo blijkt uit peilingen), is overduidelijk geworden dat hij veel verdergaande plannen had met zijn film als dat hij uiteindelijk heeft uitgevoerd. Ongelofelijk dat hij na het openbaar worden van de gespreksverslagen nog durfde te zeggen dat er niets van waar is. Ik heb in het debat gezegd dat ik geen Salomo ben. Ik zei dat op een moment dat er al heel erg lang een soort welles-nietes-discussie bezig was. Ik ben niet bij de gesprekken geweest en kan daar dus niet met gezag een einde aan maken. Op dat moment was er wel genoeg over gezegd.
Wel geldt voor mij (en heel het parlement) de vertrouwensregel tussen kabinet en parlement. Dat betekent dat we er van uit mogen gaan - het kabinet heeft dat ook bevestigd - dat we goed en zorgvuldig door de regering geinformeerd worden. Geen enige twijfel daarover bij mij. Deze gesprekverslagen zijn de waarheid. Afgaande op het massaal verwerpen van de motie Wilders (wilde het kabinet wegsturen) heeft de kamer op de PVV na dit door haar stemgedrag tot uitdrukking gebracht. Chapeau aan minister Hirsch Ballin die op een zeer integere manier zich in deze discussie opstelde. Daar kan Wilders nog een voorbeeld aan nemen.
Al met al is het wel heel triest wat hier gebeurd is. Veel verbaal geweld, een regering die voor leugenaar wordt uitgemaakt. Kunnen we parlementair nog verder wegzakken? Dit mag overigens nooit wennen. Ik hoop dat de ogen open gaan van de mensen die nu nog blind achter Wilders aanlopen. Mogelijk komt hij zelf ook nog tot inkeer. Laten we ook in dat opzicht de moed niet opgeven.
Tja en dan Rita Verdonk. We zien haar niet zo vaak, maar haar beweging Trot op Nederland is donderdag op een niet-Nederlandse manier van start gegaan. Wel bijzonder als je juist haar hoort zeggen dat ze de Nederlandse cultuur wil beschermen. Het eerste wat ze doet is de Amerikaanse manier van politiek verkopen verder naar Nederland importeren. Ik was er niet zo van onder de indruk, maar dat komt ongetwijfeld omdat ik weet hoe Rita Verdonk in de Tweede Kamer (onder)presteert. Eerst als minister, nu als kamerlid. Van tijd tot tijd stevige taal, maar dat is het dan. Burgers mogen echt meer verwachten van hun politici. Haar opvattingen over democratie zijn overigens zeer discutabel. Ik hoop dat het ons lukt om daar in de komende tijd eens met haar over in debat te gaan. Dan moet ze er wel zijn. We wachten het af.
De waarnemend minister-president van afgelopen vrijdag, André Rouvoet, kon onder andere vertellen dat het kabinte besloten heeft de koopzondagen aan banden te leggen. Met name die gemeenten die gebruik makend van het citerium toeristisch regime boven de wettelijke limiet van 12 zondagen uitstijgen. Het gaat om een zaak die de ChristenUnie al jaren bezighoudt. Mooi dat we er nu eindelijk iets aan gaan doen. Ondertussen zijn er een aantal politieke partijen - waaronder VVD en D66 als founding fathers van de huidige winkeltijdenwet - die zelfs het aantal koopzondagen volledig vrij wil geven. Dat gaat dus echt niet gebeuren. De VVD kan haar bustour wel staken.
Deze week nog een aantal gesprekken gehad. Onder andere met Jacob Kohnstamm (College Bescherming Persoonsgegevens) en Harry Lamberink (LVGS), maar ook met een aantal journalisten. Ik ben deze week ook geinterviewd door de Frankfurter Algemeine Zeitung over onze positie als 'bekennende politieke partei' in de Nederlandse regering. Bijzonder hoe goed deze journalist ingevoerd was in de Nederlandse politieke verhoudingen. Ook nog een diner gehad met Joke Torn, die jarenlang voor de GPV- en ook de ChristenUnie-fractie gewerkt heeft. Fijn om haar weer eens te ontmoeten. Vrijdag ook nog een politiek beraad gehad in Amersfoort. Zo blijven we wel van straat.
- Labels
- Arie Slob
Reacties op '5 april - week 14 - 2008'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.