12 januari - week 2 - 2008
De laatste week van het kerstreces zit er weer op. Deze week ben ik zelf weer voluit aan het werk gegaan. Lekker nog even geen kamervergaderingen, maar de agenda stond al weer behoorlijk vol. Afspraken in Zwolle, den Haag, Barneveld, Utrecht, Amersfoort, Dalfsen. Zo kom je nog eens ergens.
Wat heb ik allemaal gedaan. Allereerst nog enkele nieuwjaarsrecepties bezocht. Dat is onvermijdelijk. Maar ook niet verkeerd. Het zijn plaatsen waar je veel mensen kunt ontmoeten en dat is ook een onderdeel van mijn werk.
Ik was voor het eerst op de nieuwjaarsreceptie van HM de Koningin. Een bijzonder gebeuren met een geheel eigen protocol. Ik heb daar een zeer uiteenlopend gezelschap aan mensen ontmoet. Zo had ik onder meer het genoegen om te spreken met de oud-ministers van der Stoel en van Kemenade en oud-fractievoorzitter Wöltgens van de PvdA. De historicus in mij beseft dan goed hoeveel sociaal-democratische geschiedenis ik dan spreek. Ik geniet ook altijd van de verhalen die dergelijke politici vertellen. Ook veel ChristenUnie-politici ontmoet. Dat gebeurt steeds meer en zegt iets over de groeiende aanwezigheid van de ChristenUnie op de verschillende bestuurlijke niveaus.
Donderdagavond was ik bij de nieuwjaarsreceptie van Perspectief, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Dat was erg gezellig. Leuk om zoveel enthousiaste jongeren te ontmoeten die zich sterk willen maken voor de christelijke politiek. Fijn ook om te zien hoe getalenteert deze jonge generatie is. Zo ontmoette ik onder andere Wouter Thiebou, de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Fantastisch om een dergelijke gepassioneerde jongen (23 jaar oud) te ontmoeten. Bezoek zijn website maar eens: www.wouternaardevn.nl. Ook ChristenUnie!
Er waren -naast mezelf en twee andere kamerleden- ook enkele ouderen. Waaronder oud-EO-presenator Jan van de Bosch, die nu directeur van Beter-Uit Reizen is. Hij heeft kort geleden als coach een Perspectief-jongere begeleid in het kader van een leiderschapstraining. Dat heb ik ook gedaan. Er zijn dus meer mensen die door hebben dat jongeren het verdienen dat we in hen investeren.
Ik heb tijdens de nieuwjaarsreceptie een toespraak gehouden die op mijn site is terug te vinden. De pers heeft vooral een oproep van mijn kant om het blowverbod landelijk uit te rollen opgepakt. Zo gaat dat. Al had ik van de christelijke pers ook wel iets anders verwacht. Ik ging in mijn toespraak namelijk in op kritiek die wordt gegeven dat de ChristenUnie vanwege de regeringsdeelname minder principieel geworden zou zijn. Daar is geen sprake van, maar er zijn mensen die dergelijke beelden verspreiden en voeden. Ik vraag me wel eens af welk belang men daar mee denkt te dienen. De christelijke pers schrijft daar wel over, maar vond het zeker niet interessant om mijn reactie daarop mee te nemen. Het blowverbod kreeg wel aandacht en zorgde ervoor dat Ed Anker een dag later op radio 1 in Standpunt NL mocht aangeven waarom we dat belangrijk vinden. Een ruime meerderheid steunde dit standpunt. Het is echt geen christelijke hobby om de leefbaarheid in het publieke domein te bevorderen. De aanpak van drugsoverlast hoort daar nadrukkelijk bij.
Deze week ook met een aantal bewindspersonen gesproken. Zo gaat dat in mijn functie. Uiteraard met André Rouvoet, die er weer uitgerust uitzag. Ook gesproken met Ronald Plasterk over mediabeleid en met Marja van Bijsterveld (onderwijs). Iedereen is ervan overtuigd dat we in het nieuwe kalenderjaar als coalitie er weer voluit tegenaan moeten. Ik voel me zelf ook zeer gemotiveerd om met CDA en PvdA dat te doen. Er ligt werk genoeg.
Grappig overigens de posteractie die de VVD is begonnen. Het is tijd voor échte oplossingen, kunnen we op nogal wat stations lezen. De VVD schijnt ze te hebben. Heb ik wat gemist in de afgelopen maanden? Veel retoriek en populisme, dat wel. Maar oplossingen? Neem de laatste actie: accijnsverlagingen van brandstoffen. De VVD is daar nu opeens voor. Dat waren ze niet in 2005 toen de brandstofprijzen ook erg hoog waren. VVD-minister Zalm en de toenmalige coalitie hielden toen de bestuurlijke poot stijf: geen accijnsverlagingen. Terecht. Dat moeten we nu ook doen. De hoge olieprijzen zijn juist een extra stimulans om werk te maken van het duurzaamheidsbeleid. Daar heeft dit kabinet hoge doelen voor geformuleerd. gebruik dit moment om daarin verder te komen. Als mensen het in hun portemonnee voelen, zijn ze nog meer bereid zich daarvoor in te zetten.
Nu we het toch over de VVD hebben. Op de site van mijn gewaardeerde collega Mark Rutte staat de zogenaamde blunderlijst Balkenende IV. Het lijstje bevat 'slechts' 5 punten waaronder het generaal pardon, het niet realiseren van een versoepeling van het ontslagrecht en belastingverhogingen. Dan gaat het vooral om punten waarover een politiek verschil van mening bestaat met de huidige coalitie. De benaming blunders is dan niet helemaal op zijn plaats. Maar goed. Afgemeten aan de lengte van dit lijstje doet dit kabinet het dus vanuit liberaal perspectief helemaal niet zo slecht. Opvallend overigens dat de site van de politiek leider van de VVD al sinds november niet echt meer echt bijgewerkt is. Hij zal het toch niet opgegeven hebben. Anders wordt het tijd voor een posteractie: Mark , blijf wel aan het werk. Geef het niet op. Goede inhoudelijke oppositie is namelijk voor de democratie van groot belang. Zet hem op. Je kunt het!
Deze week ook een interview gegeven met de twee andere Zwolse kamerleden (Eddy van Hijum -CDA- en mijn partij- en fractiegenoot Esme Wiegman) aan de Stentor. Dat is een jaarlijkse traditie. Al heeft Esme nu de plaats van Co Verdaas -PvdA- ingenomen. Het is een leuk interview geworden. Altijd goed om in je eigen woonplaats zichtbaar én aanspreekbaar te zijn.
In mijn eigen woonplaats deze week een goed gesprek gehad over de WMO en de gevolgen daarvan voor de thuiszorg. Ook een bezoek gebracht aan de hoofdredactie van het Nederlands Dagblad in Barneveld. In de afgelopen maanden hebben we vaker hoofdredacties bezocht. Nu waren zij aan de beurt. Boeiend om vanuit verschillende perspectieven en verantwoordelijkheden met elkaar over de politiek en de ChristenUnie te spreken. Al met al een zeer nuttig gesprek.
Vrijdag nog een 'belevingsgesprek' gehad met ons landelijk bestuur. Ook goed om te doen. Aansluitend een vergadering van het zogenaamd politiek beraad meegemaakt. In dat beraad komen diverse geledingen van de partij bij elkaar. We hebben o.a. teruggekeken op het afgelopen jaar. Dat leverde boeiende observaties op. Als je er zelf zo dicht op zit, is het goed om daar naar te luisteren.
Zaterdagmiddag ben ik nog bij een trainingssessie van ChristenUnie-wethouders geweest in de Bron in Dalfsen. Fijn om deze bestuurders te ontmoeten en met elkaar te spreken over wat ons drijft om ons voor de christelijke politiek in te zetten. ieder op zijn of haar eigen plaats. De spreiding over het land was ook groot. Ik heb hen iets verteld over mijn eigen motivatie en ervaringen. dat werd gewaardeerd. Hun inzet en gedrevenheid stimuleert mij ook weer. Zo kunnen we elkaar tot een hand en een voet zijn.
- Labels
- Arie Slob
Reacties op '12 januari - week 2 - 2008'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.