22 september - week 38 - 2007

zaterdag 22 september 2007 16:34

Wat een week. Ik ben helemaal uitgeteld. Zou eigenlijk vandaag een halve marathon lopen, maar heb ervan afgezien. Het is niet anders. Ik heb deze week de hele politieke marathon gelopen en volgens mij een goede tijd neergezet! Maar het heeft veel kracht gekost. Daarom gebruik ik deze dag om veel achterstallige mails weg te werken en wat uit te rusten.

Daar heb ik vorige week ook de zondag voor gebruikt. Een wekelijks baken van rust. Echt een zegen. Maandag wel weer vol aan de bak. Vooral bezig geweest met de voorbereidingen voor de Algemene Politieke Beschouwingen. Spreken met mijn fractie, we hebben een fractievergadering vandaag, schrijven aan de tekst, gesprekken met coalitiegenoten, een kort overleg met Andre Rouvoet. Ik rol van het één in het ander.

Voor ons worden de verschillen met de tijd dat we niet in de coalitie zaten steeds concreter. Onze nieuwe positie biedt echt mogelijkheden veranderingen door te voeren. Waar we anders maar moesten afwachten of we steun in de Tweede Kamer zouden krijgen, levert de samenwerking met CDA en PvdA ook voor ons het nodige op. Mijn zoon Aron komt aan het eind van de dag naar den Haag en blijft slapen. We wandelen samen aan het eind van de avond nog even een stukje. Gezellig.

Dinsdag ben ik al weer vroeg op de fractie. Mijn tekst voor de Algemene Politieke Beschouwingen is nog niet helemaal af. Ik werk er enige tijd aan. Dan wordt het tijd voor de voorbereidingen van Prinsjesdag. We ontvangen als fractie een groot aantal gasten. Mijn broer Cor is er vandaag. Hij gaat ook met mij mee de Ridderzaal in. Dat hadden we vroeger nooit kunnen bedenken. Op zulke dagen moet ik wel aan mijn in 1981 al overleden vader denken. Wat had ik hem graag een keer meegenomen. Hij zou er van genoten hebben.

Na het uitspreken van de troonrede door Hare Majesteit is het tijd om de pers te woord te staan. Ik wordt geinterviewd door de NOS, zowel televisie als radio, RTL Nieuws en de Wereldomroep. Ook zijn er dagbladen die een reactie willen hebben. Die kunnen ze krijgen. Ik ben content met deze begroting. We wisten dat 2008 een wat lastig jaar zou worden, maar het kabinet heeft de gezinnen, ouderen en minima behoorlijk uit de wind gehouden. Zo hoort dat ook.

Uiteraard heb ik nog wel een aantal wensen. O.a. de bezuinigingen op de kinderbijslag moeten wat ons betreft ongedaan gemaakt worden. En de volledige invoering van de gratis schoolboeken in augustus 2008 is nog steeds een wens van mijn fractie. Ik eet 's avonds met mijn broer in een gezellig Italiaans restaurant. Als hij naar huis gaat, werk ik nog een tijd door. Ook mijn voorlichter Sjirk Kuijper is nog bezig.

Woensdag beginnen de Algemene Politieke Beschouwingen. Ze lopen uiteindelijk door tot donderdagnacht. Voor mij is het de eerste keer dat ik er als fractievoorzitter aan deelneem. Ik kijk er nu er met tevredenheid op terug. Balkenende verdedigde de begroting goed. Ondanks het feit dat ik in tijdnood kwam, kon ik de ChristenUnie boodschap goed kwijt. Ook door middel van interrupties heb ik mij laten zien. Je kunt beter als fractievoorzitter bij dit soort debatten aanwezig zijn, dan als fractielid in de bankjes te moeten blijven zitten.

Tussendoor regelmatig contact gehad met mijn coalitiegenoten. Ook de financiele woordvoerders van onze fracties moesten aan de bak. Onze wensen moesten wel financieel gedekt worden. Uiteindelijk waren we daar nog wel even mee bezig. Het eindplaatje mag er uiteindelijk zijn.

Ik durf wel te stellen dat het een prachtig ChristenUnie-pakket is geworden. Waar gaat het om? Allereerst om het ongedaan maken van de bezuiniging op de kinderbijslag en de voorgenomen schuif naar het kindgebonden budget. Ook een wens van het CDA. Dan de invoering van de gratis schoolboeken voor zowel onder- als bovenbouw. Als enige had ik dit bij het debat over het beleidsprogramma in juni vast gehouden. Het gaat nu gebeuren. Ook komt er extra geld voor defensie, de jeugdzorg, voor een warme sanering van de visserij, voor het College Bescherming Persoonsgegevens i.v.m. bescherming privacy burgers. Ook komt er extra geld voor veiligheid en de regio en geld voor bestrijding van armoede. Voor dat laatste had de PvdA een plan bedacht. Kosten van totale pakket waren circa 400 mln euro. Daarnaast heb ik de voorgenomen inkrimping van de gemeenteraden weer van tafel gekregen. Dat was echt in strijd met gemaakte coalitieafspraken. Balkenende spartelde nog wat, maar gaf het uiteindelijk op. Ik vergeet overigens nog het schrappen van de fusieprikkel Voortgezet Onderwijs te noemen. Een voorgenomen bezuiniging van 84 miljoen euro die vooral kleine nevenvestigingen zou treffen is ook van tafel. Herstellen van een weeffout, heb ik het genoemd. Van groot belang voor de scholen. Dat bleek ook wel uit de vele felicitatiemails die ik uit die kringen heb ontvangen.

De Volkskrant noemde bovenstaande door de coalitie aangebrachte verschuivingen  in de begroting in een redactioneel commentaar 'kruimels'. Geef mij volgend jaar dan maar weer wat van die kruimels. Het is een duidelijke verbetering van het kabinetsbeleid geworden waarin het ChristenUnie-profiel goed zichtbaar is. Wat kan ik me nog meer wensen.

Nou, misschien een betere pers voor het kabinetsbeleid. Vooral de lastenverzwaringen voor 2008 haalden het nieuws. De Telegraaf kwam zelfs met een 11september kop op de voorpagina: INLEVEREN. Deze krant werpt zich steeds meer op als een bestrijder van dit kabinet. Natuurlijk neem ik de gegeven kritiek in de afgelopen week serieus. Ook via mail en sms bereikte mij het één en ander. Veel mensen kijken alleen naar de lastenverzwaringen en hebben teweinig weinig oog voor lastenverlichtingen die worden doorgevoerd (bv voortaan weer de tandarts in het basispakket, gratis schoolboeken, verlaging kosten van arbeid enz). Daar komt bij dat veel lastenverzwaringen zitten op terreinen waar mensen zelf keuzen kunnen maken, zoals alcohol, tabak, vliegen, gokken. Vermijdbaar gedrag, noemen we zoiets. Ook wordt er geinvesteerd in de samenleving, staatsschulden afgebouwd en hebben we oog voor mensen in landen die onze discussies over inleveren nooit zullen begrijpen. Ik vindt het alleszins te verdedigen. Heb dat deze week dan ook gedaan.

Donderdagnacht waren we nog redelijk op tijd klaar. Ik ben in den Haag gebleven. Vrijdagmorgen stond er om 06.45 uur al weer een taxi voor de deur. Ik was uitgenodigd voor het programma De Ochtenden. Daarvoor ben ik van 09.00 tot 10.00 uur op Radio 1 geweest. Samen met journaliste Afke van Toolen die een indrukwekkend boek over een hospice heeft geschreven. Ze heeft zelf een jaar vrijwilligerswerk in de hospice verricht.  Na afloop van de radio-uitzending naar Utrecht naar de ouderenbeurs. Ik ben daar tot circa 13.30 uur.

Met Joel Voordewind spreek ik met ouderen. Het is erg druk. Grappig om te zien dat veel van deze mensen de afgelopen dagen voor de buis naar de Algemene Politieke Beschouwingen hebben gekeken. Hun commentaren vielen me niet tegen. Een man vond mij in het echt er beter uitzien dan op televisie. Haha. Andersom heb ik ook wel eens meegemaakt. Vanuit Utrecht vertrek ik naar Zwolle. Ik wil nog even thuis zijn. Dat mag wel weer eens. Ik ben er vanaf maandagmorgen niet meer geweest.

's Avonds toch weer op pad. Ik ben uitgenodigd door Nova. Per taxi op weg naar Hilversum. Dat dacht ik, tenminste. De uitzending blijkt echter in den Haag te zijn. Ik probeer in de taxi wat te slapen, maar dat lukt niet echt. De inhoud van de uitzending valt mij wat tegen. Dat zal ongetwijfeld aan mij liggen. Er komen na afloop wel positieve sms-jes binnen. Dank daarvoor.

Een deel van de uitzending gaat over het kabinetsbesluit om geen referendum te houden. Staatssecretaris Timmermans mag het besluit uitleggen. En verdedigen tegenover Pechtold en Halsema. Ik vind het een verstandig besluit. Wij waren altijd al tegen het houden van een raadplegend referendum dat door de binding van politieke partijen aan de uitkomst als een correctief referendum functioneert. Er ligt nu echter ook een ander verdrag. Dit is een gewoon wijzigingsverdrag geworden. I.t.t. het vorige verdrag. Statelijke elementen uit het vorige verdrag zijn er nu uitgehaald. De Raad van State bevestigd dat in haar advies. Ook is de positie van nationale parlementen versterkt.

De nee-stem van twee jaar geleden, waaronder die van de ChristenUnie, is gehoord en heeft een doorvertaling gekregen naar het nieuwe verdrag. Als ChristenUnie hebben we deze stem verwoord bij de coalitieonderhandelingen. Er is geluisterd. Het is overigens een illusie om te denken dat er nog opnieuw onderhandeld kan worden in Europa. Halsema was het in Nova niet met mee eens. Een geruststellende gedachte!

Met de taxi weer terug naar Zwolle. Mijn ogen vallen dicht. Ik schrik onderweg een keer wakker als via de geluidsinstallatie in de auto een enigzins opgewonden Patty Brard mijn taxichauffeur probeert te verleiden haar eerst naar huis te brengen. Ik behaal op het eind van de week nog een laatste overwinning. De chauffeur rijdt door naar Zwolle.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '22 september - week 38 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.