Over Pieter Grinwis
Tweede Kamerlid sinds 31 maart 2021
p.grinwis@tweedekamer.nl
Tweede Kamerlid sinds 31 maart 2021
p.grinwis@tweedekamer.nl
Persvoorlichting: Ardjan de Boo | a.dboo@tweedekamer.nl
Direct zien welke keuzes we maken? Klik hier.
We leven in onzekere tijden. De voorbije maanden hebben een grote impact op onze samenleving. We zagen de verschrikkingen en het lijden van de mensen in Oekraïne en daarmee zagen we ook dat veiligheid allesbehalve vanzelfsprekend is.
Bespreken we vandaag een ideaal pakket maatregelen? Nee. Bespreken we een op korte termijn uitvoerbaar pakket? Ja. En helpt het mensen ook echt om de sterk gestegen energiekosten te dempen? Ook dat. Vooral de mensen in energiearmoede komen we met dit pakket tegemoet. En dat is goed. De mensen die het het minst kunnen missen en het grootste deel van hun inkomen kwijt zijn aan voedsel en energie en vaak ook nog eens in een slecht geïsoleerd huis wonen. Zij hebben dubbel pech in deze dure tijd. En juist hen wil de ChristenUnie helpen. De aanleiding voor de snelle koopkrachtreparatie door het kabinet is treurig. Oorlog en een energiepolitiek waardoor we als Europa te afhankelijk zijn geworden van Russisch gas.
De energierekening rijst de pan uit, de benzine- en dieselprijzen gaan door het dak en ook ons voedsel wordt steeds duurder. En dat gaan we merken. Woensdag liet het Centraal Planbureau zien dat onze koopkracht een enorme dreun krijgt. Door de extreem stijgende prijzen en de grootste oorlog op ons continent sinds de Tweede Wereldoorlog. De ChristenUnie zei daarom woensdag: ‘geen wonderen, wel daden’. We moeten op korte termijn in actie komen en de mensen helpen die de pijn het meeste voelen.
Vanwege de extreme gas- en olieprijzen en de grootste oorlog op ons continent sinds de Tweede Wereldoorlog daalt de koopkracht. De energierekening rijst de pan uit, benzine- en dieselprijzen gaan door het dak en voedsel wordt snel duurder. Dat komt het hardst aan bij de mensen die het minste kunnen missen. Daarom vindt de ChristenUnie-fractie dat we hen als eerste moeten helpen.
Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak. Of samen met hun buurtgenoten op het dak van een naburige sporthal. Inmiddels zijn we als Nederland zelfs wereldkampioen zonnepanelen. Een groot deel van die overdag opgewekte stroom gebruiken we alleen niet zelf, maar verdwijnt meestal het vaak overvolle elektriciteitsnet op. Terwijl, wat is er nou mooier dan dat je ’s avonds thuiskomt van een volle dag weg en je koffie kunt zetten met je zelf opgewekte energie? Of dat je een wasje kunt draaien of je favoriete programma kunt opzetten op je eigen duurzame stroom?
Sinds de eerste plannen voor een Nationaal Isolatieprogramma gepresenteerd door het kabinet werden is de gasprijs verder opgelopen. Vele honderdduizenden huishoudens met een variabel contract zijn de afgelopen maanden al geconfronteerd met een extreme stijging van hun maandelijks te betalen termijnbedrag. Er is dan ook nog nooit een beter moment geweest om je huis beter te isoleren en te verduurzamen dan nu. Ik vraag de ministers dan ook om nu snel met een ambitieuzer en socialer plan te komen. De afspraken in het coalitieakkoord en het benodigde geld liggen er.