Over Pieter Grinwis
Tweede Kamerlid sinds 31 maart 2021
p.grinwis@tweedekamer.nl
Tweede Kamerlid sinds 31 maart 2021
p.grinwis@tweedekamer.nl
Persvoorlichting: Ardjan de Boo | a.dboo@tweedekamer.nl
Voorzitter. Hoe ga je om met een slecht voorstel? Dat probeer je te verbeteren. Na veel vijven en zessen is het gelukt met de behoorlijk beroerde OCW-begroting. Na intensieve onderhandelingen ligt er een akkoord over de Onderwijsbegroting. Dat akkoord maakt verschil voor jongeren, leraren en onderwijsinstellingen. Daarmee gaat deze begroting voor de ChristenUniefractie van een vette onvoldoende naar een beter cijfer, van slecht naar minder slecht.
Tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni liet ik voor het eerst duidelijk doorschemeren: de ChristenUnie gaat niet tegen elke prijs akkoord met het Belastingplan. Samen met CDA en SGP maakte ik een groot punt van met name de kaalslag van de giftenaftrek.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) windt er geen doekjes om: we liggen in de verste verte niet op koers om de klimaatdoelen in 2030 te halen, terwijl deze de vorige kabinetsperiode nog in zicht waren. Maar wat erger is: dit kabinet zorgt niet goed voor de aarde, ons gemeenschappelijk huis.
Huizen bouwen is gemeenschappen bouwen. Ik word niet moe daarop te hameren. Juist in deze tijd van toenemende nood aan betaalbare woningen. Want mensen zijn geschapen om in relatie tot elkaar te staan. Om elkaar te ontmoeten, elkaar tot een hand en voet te zijn, kortom: om samen te leven. Daar moet de volkshuisvestingsinzet van de regering dan ook op gericht zijn. Niet omdat een samenleving, een gemeenschap hier vanuit Den Haag wordt gemaakt, wel omdat de mix van huizen en daaraan verbonden de mix van jong en oud, arm en rijk; de inrichting van een wijk en de voorzieningen essentiële randvoorwaarden zijn om een gemeenschap te kunnen vormen.
Mooi nieuws! Pieter Grinwis is voor het tweede jaar op rij op de eerste plek in de Nationale Politieke Index geëindigd.
De coalitie die zich verzet tegen de voorgenomen aanslag door het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB op de giftenaftrek breidt zich in rap tempo uit. Sinds de start van de petitie 'Red de giftenaftrek' enkele weken terug door een aantal maatschappelijke organisaties, bedrijven en de ChristenUnie is deze inmiddels al meer dan 30.000 keer ondertekend en zijn er vele tientallen maatschappelijke organisaties en bedrijven bijgekomen. Vandaag voegen zich daar ook een aantal politieke partijen bij: CDA, D66, GroenLinks-PvdA, JA21 en SGP. Wat al deze organisaties verbindt is dat ze geven om de samenleving en daarom fel tegenstander zijn van het zetten van de botte bijl in de giftenaftrek.